Bugünkü dersimiz: UEFA Uluslar Ligi

UEFA Uluslar Ligi, bugün ilk kez başlıyor. Biz Rusya ile oynuyoruz. Bazı gazeteler yazdı, bazı televizyonlar söyledi ki; biz B grubundaymışız... Ya cahiller bilmiyorlar, ya da onurları kırık (Bilerek) yalan söylüyorlar.

Doğrusunu öğrenin: Biz B grubunda değiliz, B Ligi’ndeyiz. Açık, net ve tam doğru ifadeyle UEFA’nın uluslar bazında ikinci ligindeyiz. 

E, hani biz Avrupa’nın en büyük 6’ıncı ligiydik. Ne oldu da küme düştük.? Efendim, biz zaten oradaydık. Farkında değildik. 

Türk’ün Türk’e propagandası sayesinde; kendi kendimize Avrupa’nın 6’ıncı büyük ligine sahip olduğmuzu sanıyorduk ama, şu anda yeraldığımız ligi görüyorsunuz...

Bazı gazeteler ve televizyonlar özenle durumu saklamaya çalışsa da, (Ait olduğun çapın) ne yapsan gizlenemiyor. Gerçekler şımartmaz, böyle şamar atar...

***

Şimdi de, bu UEFA Uluslar Ligi nedir, nicedir, niçin başladı, neler içeriyor, nasıl gündeme geldi diye biraz akıl/fikir/bilgi verelim. Öğretmen edasıyla anlatacağım, siz de öğrenci edasıyla dersinize çalışın. Yakında da, “Çıkarın kağıtları, yazılı yapacağım” bile derim... Kaytarmak yok, ona göre!

Efendim; bu UEFA Uluslar Ligi denilen şey, bir ihtiyaçtan doğmadı. Ülkeler, FIFA’nın denetimi altında kendi aralarında özel maçlar yapıyordu. Eskiden özel maçlara hiç puan verilmediği halde, sonradan her galip gelene (Ülke puanı için) 1 puan yazılıyordu.

Hangi tarihte özel maç yapacağını kendin tayin edemiyordun. FIFA günlerini belirliyor, rakibini kendin seçiyordun. Sonradan, oynanan bunca özel maçın gürültüye gitmemesi, bir değeri olsun diye Uluslar Ligi’ne dönüşmesi kararlaştırıldı.

Nasılsa maçlar oynanıyor. Hem disiplin altına girsin, hem bir değeri olsun, hem de bir amacı olsun diye yürürlüğe sokuldu. Kazanılacak ülke puanı da, her galibiyete 1 puandan (Resmileşen maçlar gereği) 3’er puana çıkarıldı.

***

A-B-C-D diye gruplara ayrıldığı sanılsa bile, aslında 1’inci, 2’inci, 3’üncü, 4’üncü liglere ayrıldı. Ülke puanları sıralamasına göre; herkes ait olduğu lige girdi. Bizim sınıfımız da, (Acı gelecek ama) ne yazık ki İkinci Lig...

Bugün başlayacak maçlar sonunda lider olursak, 1. Lig’e yükseleceğiz... Sonuncu olursak 3’üncü Lig’e düşeceğiz. Ne lider ne de sonuncu olursak da, yerimizde sayacağız.

Basit matematik bu!

Ayrıca... 4 ligin şampiyonları da, 2020 Avrupa Şampiyonası finallerine doğrudan katılacak.

Ders bitti, dağılın!