Büyük günahların küçük kurbanları

Rusya’nın dünya sinemasına hediyesi yönetmen Andrey Zvyagintsev çektiği filmler ile yerel olanı yakalayıp evrenseli tutturmak lafını en doğru şekilde hayata geçiren isim sinemada. 2003 yapımı Dönüş- Vozvrashchenie, 2014 yapımı Leviathan ile gönüllere taht kuran Zvyagintsev, Rusya’nın Oscar adayı olan Sevgisiz-Loveless ile başarısını yineledi. Görünüşte kolay seyredilen ama aslında rahatsız edici ve sert filmlerin yönetmeni, Loveless’ta modern toplumun egoist dönüşümüne kamerasını çevirmiş. Üstelik bu sefer sadece yalnızlaşan insanı değil, bu yalnızlığının sonucu benliğini de kaybeden modern insanı tanımlamış. Loveless yönetmenin filmleri içinde bence en rahatsız edici olanı. Çünkü sevgisiz bir anneyi, babayı ve onların kurbanı 12 yaşındaki bir oğulu anlatıyor. Bu filmin tanıtımlarında şöyle bir laf geçiyor, “Yıllardır süren evliliklerinde birbirinden usanmış bir adam ve kadın.” Aslında bu cümle filmi hiç mi hiç anlatmıyor. Buradaki çiftin aşkları evliliğin monotonluğu altında ezilen bir aşk değil. Buradaki aşk hiç olmamış. Daha doğrusu modern insan o kadar bencil bir hayat sürmeye başladı ki, maneviyatı o kadar yok saydı ki farkında olmadan insan olmanın değerlerini kaybetmeye başladı. Filme konu olan ailenin annesi Zhenya daha evlenirken kocasını sevmiyor. Evlilik öncesi hamile kalıyor ve fırsat bilip ailesinin evinden kurtulmak için kocasıyla evleniyor. Kısacası öyküdeki kadın ne aile sevgisini tanıyor, ne çocuk sevgisini biliyor, ne de hayat arkadaşı kavramına inanıyor. Baba ise her erkekte olan bilinçsizliği, sorumsuzluğu daha bir ileriye taşıyor. Sırf eşinden kurtulmak için çocuğunu kurban etmeye razı. Onu düşündüren tek şey boşandığı zaman patronunun buna ne tepki vereceği. Bu anne babanın oğlu ise Alyosha, 12 yaşında bir erkek çocuğu. Anne babasının kendisinden kurtulmak için acımasızca yaptıkları planları kapı aralığından dinliyor. Bir çocuğa yapılacak en kötü şey onu sevgisiz bırakmaktır. Alyosha kapı aralığından gözyaşları içinde konuşulanları dinlerken, gizlice odasına gidip hıçkırıkları duyulmasın diye yorganını ağzına tıkarken bir izleyici olarak insanlığımızdan utanıyoruz. Bu mu modern toplum, bu mu modern insan? 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Loveless

Yönetmen: Andrey Zvyagintsev

Senarist: Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev

Oynayanlar: Maryana Spivak Aleksey Rozin Matvey Novikov, Aleksey Fateev

Yapım: 2017, Rusya, Fransa, 127 Dk.

VİZYONDAKİLER

Hafıza

Gordon Dunn, ünlü bir bilim adamıdır. Çığır açan yeni bir cihaz üreten Gordon, cihazın tanıtımından kısa bir süre sonra gizemli bir şekilde ölü bulunur. Gordon’un eşi Carolyn için bu ani ölüm tam bir yıkım olur. Acılı kadın her şey ile bağını yitirip kendi kabuğuna çekilir. Hayat sıradan akışına dönerken Gordon’u tanıdığını iddia eden gizemli bir adamın ortaya çıkması her şeyi değiştirir. Gordon’un ölmeden önce tasarladığı cihazı alan adam, esrarengiz ölümün ardındaki gizemi ortaya çıkarmaya çalışır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Rememory

Yönetmen: Mark Palansky

Senarist: Mike Vukadinovich

Oynayanlar: Peter Dinklage, 

Matt Ellis, Jordana Largy

Yapım: 2018, Kanada, ABD, 111 Dk.

Ölümlü Dünya

Nesiller boyunca Haydarpaşa Garı’nda işlerini yürüten ve Anadolu Tat Lokantası’nı işleten Mermer Ailesi, 8 kişiden oluşan çok geniş ve geleneklerine bağlı bir Anadolu ailesidir. Kendi halinde, mütevazı, sade bir yaşamları olan bu insanların durumları biraz karışıktır. Bu Mermer Ailesi’nin, uzun zamandır herkesten gizledikleri bir de sırları vardır. Bu esrarengiz sırrın, her ne pahasına olursa olsun açığa çıkmaması gerekmektedir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ali Atay

Senarist: Ali Atay

Oynayanlar: Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak

Yapım: 2018, Türkiye

Adı Aşk

Yıllar önce ayrıldığı Çanakkale’ye geri dönen Levent eski dostlarıyla hasret giderirken, İstanbul’da yaşayan Zeynep ise arkadaşları Aslı, Murat ve Engin’in ısrarıyla Çanakkale’ye tatile gider. Tatil boyunca Zeynep’in ilgisini çekmeye çalışan Engin, birlikte sahilde dolaşırken Zeynep’in yaralanmasına neden olur. Engin panikleyip kaçınca Zeynep’i sahilde yürüyüş yapan Levent bulur. Bu tesadüf sonrasında ikilinin arkadaşlıkları kısa sürede aşka dönüşür.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Eyüp Dirlik

Senarist: Eyüp Dirlik

Oynayanlar: Mariam Hussein, 

Mustafa Yabaş, Fati Jamali, Ümit Acar

Yapım: 2018, Türkiye, 115 Dk.

Ayı Kardeşler: Fantastik Dünyalar

Gerçek dünyada yaşayan ünlü bir hazine avcısı, bir grup hırsızı hiç bilmedikleri bir dünyada bulunan Altın Geyik’i çalmakla görevlendirir. Bilmedikleri dünyaya doğru yola çıkan hırsızlar ne pahasına olursa olsun Altın Geyik’i almaya kararlıdır. Robot Coco; Briar, Bramble ve oduncu Vick ile birlikte hırsızların geldiği ormanın ahenginin bozulmasını engellemek için mücadeleye girişir. Grup, hazine avcısı hırsızlardan önce Altın Geyik’i bulmalıdır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Boonie Bears: Entangled Worlds

Yönetmen: Ding Liang

Senarist: Ding Liang

Seslendirenler:Joseph S. Lambert, Siobhan Lumsden, Paul ‘Maxx’ Rinehart

Yapım: 2017, Çin

Labirent: Son İsyan

İlk filmde, Gladerlar kendilerini ölümcül canavarlarla dolu dev bir labirentin ortasında buldular. Yeni filmde ise, Teresa’nın arkadaşlarına ihanet ettiği alev deneyleri olaylarından bu yana uzunca bir zaman geçmiş ve Minho belirsiz örgüt WCKD tarafından ele geçirilmiştir. Gladerlar  arkadaşlarını kurtarmak için sonunda savaşmaya hazırlanırlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Maze Runner: The Death Cure

Yönetmen: Wes Ball

Senarist: T.S. Nowlin

Oynayanlar:Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie Sangster

Yapım: 2018, ABD, 142 Dk.