Çığ altında dağlarda, karanlık ormanlarda, derin denizlerde verilen yaşam mücadelesi

Bu hafta vizyona giren Sıfırın Altında: Dağdaki Mucize’den yola çıkarak doğada mahsur kalan insanların verdiği yaşam mücadelesini konu edinen filmleri derledik.

Bu hafta vizyona giren Sıfırın Altında: Dağdaki Mucize - 6 Below: Miracle On The Mountain, Eric LeMarque’in romanından uyarlanan bir film. Eski bir olimpik sporcu olan Eric, birkaç gün Sierra Nevada sıradağlarında bir evde inzivaya çekilir. Sierra Nevada sıradağlarında snowboard yapan Eric, büyük bir kar fırtınasına yakalanır ve hayatta kalmak için mücadele eder. Eric hayatta kalmak için içindeki inancı yeniden keşfetmelidir. 

Yaşamak İstiyoruz (Lifeboat, 1944)

Film, Almanlar tarafından batırılan bir geminin yolcularının bir filikada geçen günlerine odaklanıyor. John Steinbeck’in elinden çıkan öykü, Alman karşıtı olmakla suçlansa da, o dönemde savaşın hâlâ devam ediyor olması, filme yöneltilen eleştirileri haksız çıkarıyor. 

Diriliş (The Revenant, 2016)

Alejandro G. Iñárritu efsanevi Hugh Glass’i Diriliş filmiyle beyazperdeye taşıyor. 19. Yüzyıl Amerika sınırında yaşanan destansı hayatta kalma mücadelesini konu alan Diriliş, seyirciyi 1823 Amerika’sının benzersiz güzelliğine, gizemine ve tehlikesine çekiyor. 

Kurtuluş (Deliverance, 1972)

Dört arkadaşın iyi vakit geçirmek amacıyla çıktıkları doğa gezintilerini rahatsız edici bir psikolojik gerilime dönüştüren John Boorman, müthiş bir mücadeleye tanıklık etmemizi sağlıyor. Yönetmen filmin girişinde izlettiği eğlenceli dakikalarla bizi hazırlıksız bırakıyor.

Sineklerin Tanrısı (Lord of The Flies, 1990)

Film, uçakları okyanusun ortasına düşen bir grup çocuğun ıssız adada yaşadıklarını konu alıyor. Seyircisini ters köşeye yatıran film, insan doğasının vahşi yaşama ne kadar uygun olduğu ve ehlileştirilmediği takdirde neler yapabildiğini hayretler içerisinde izletiyor.

Yaşamak İçin (Alive, 1993)

Film, Şili’ye giden Uruguay rugby takımını taşıyan uçağın, And Dağlarında düşmesi sonucu hayatta kalanların verdikleri 72 günlük mücadeleden yola çıkıyor. Dondurucu soğukla baş başa kalan yolcular, sadece doğal felaketlerle değil, açlıkla ilgili de zor bir sınav veriyor. 

Özgürlük Yolu (The Way Back, 2010)

Ülkemizde Özgürlük Yolu adıyla vizyona giren bir başka film olan The Way Back, 40’lı yıllarda, Sovyet Rusya’ya bağlı bir çalışma kampından kaçan bir grup esirin, 6 bin km yürümek zorunda kaldıkları trajik olayı ele alıyor. Durağan anlatımına rağmen, ortalamayı aşan bir yapım.