Çocuklara iyi ve kötü gelen davranışların listelenmesi

Sürekli çocuklukta yaşanan olumsuz yaşantılara bağlı zihni bölünmüş kişilerle çalışıyorum. Bu sebeple çocuklara zarar veren davranışları içeren çok öykü dinler oldum. Hatta bugünlerde çalışma arkadaşlarım ile birlikte bu olumsuz öyküleri bir araya getiren bir proje başlattık. Çocukların zihinlerinde bölünmeye neden olan yaşantıları listeliyoruz.

Bir de toplam resmin diğer yüzü var. Anneler, babalar, kardeşler, akrabalar, komşular hatta yabancılar çocuklara zarar verdiğinden daha fazla iyi gelen şeyler yapıyorlar. Çocuklara iyi gelen, onlarda olumlu anılar olarak kalan bu davranışların da listelenmesi gerekiyor.

 

Çocuklara iyi gelen davranışlar

Bir öykü şöyle: “Evin en küçüğüydüm. Bizim evde bir adet vardı. Uyumadan önce her gece çoğu zaman annem ama ev halkının hepsi sırayla bana masal okur veya anlatırlardı. Bu masalları dinlemek benim için günün en güzel zamanlarındandı. Evdeki herkes benim masalcımdı.”

Diğer öykü: “Babam çok çalışan biriydi. Ama eve gelince başka bir adama dönerdi. Bizimle her gece oyunlar oynardı. Annem her seferinde babamı hayranlıkla izlerdi. Hafta sonları mutlaka pikniğe veya ailece yemeğe götürürdü.” 

Başka bir öykü: “Anneannem beni çok severdi. Yaz tatillerinde köye gittiğimde çok güzel günler geçirirdim. Onun anahtarı belinde olan bir ağaçtan yapılı sandığı vardı. Sandığında pestil, ceviz, badem ve orcik olurdu. Beni gün içinde yanına çağırır, beraberce sandığı açar, elime istediğim kadar bu güzel yiyeceklerden tutuştururdu. Ne zaman ağaçtan yapılı bir sandık görsem anneannemin bana yaptığı bu özel muamele aklıma gelir.” 

Bir diğer öykü: “Çocukken çok uzun ve güzel saçlarım vardı. Babam uzun saçlarımı taramayı çok severdi. Beni yanına oturtur, uzun uzun saçlarımı tarardı. Benim ne kadar güzel olduğumu söylerdi. Bu anlarda kendimi prenses gibi hissederdim. Bu hal zihnimde o kadar güzel duygular oluşturdu ki, şimdi kocamın saçımı taramasını istiyorum.”

 

Çocuklara iyi gelen davranışların öyküsünü biriktirmek

Çocuklara yapılan kötü davranışların olumsuz etkilerini iyi biliyoruz. Ama çocuklara iyi gelen şeyler hakkında daha az şeyler biliyoruz. Çünkü kimse olumlu öyküleri anlatmaya teşvik edilmiyor. Halbuki olumlu öykülerin dolaşımda bulunması elzem. 

Ben ve çalışma arkadaşlarım “Çocukluğunuzda size yapılan unutamadığınız olumlu davranışların öyküsünü bizimle paylaşır mısınız?” başlıklı bir proje başlatmaya hazırlanıyoruz. 

Bizler çocuklara hem kötü hem de iyi gelen davranışları eş zamanlı görmek istiyoruz. Daha önce bunu “Mutlu Evlilik Çalışması” ile yaptık. Evliliğinde sorun olan eşleri dinlerken, mutlu evliliği olan eşleri de görüştük. Aynı şeyi çocuklar için de yapmak istiyoruz. 

Proje için çağrı metni ve web sayfasına yerleştirilmesi süreci devam ediyor. Ben önceden duyurup, ilgileri hazırlamak istedim.  Bize yardımcı olursanız çocuklara iyi ve kötü gelen şeyleri bir arada görerek resme bütüncül bakmış olacağız.