Çocukluktaki iyi anılarınızı bizimle paylaşın!

Çocukluğunuzda size yapılan olumlu davranışların öyküsünü bizimle paylaşır mısınız? 

Çocuklara yapılan kötü davranışların olumsuz etkilerini iyi biliyoruz. Biz psikiyatr ve psikologlar bolca olumsuz yaşantıların öyküsünü dinliyoruz. 

Ama çocuklara iyi gelen şeyler hakkında daha az şeyler biliyoruz. Çünkü olumlu öyküler çok az anlatılıyor. 

Bizler çocuklara hem kötü hem de iyi gelen davranışları eş zamanlı görmek istiyoruz. Daha önce bunu “Mutlu Evlilik Çalışması” ile yaptık. Evliliğinde sorun olan eşlerin öykülerini terapide dinlerken, mutlu eşleri arayıp bularak onlarla da görüştük ve kitap haline getirdik. 

Aynı şeyi çocuklar için de yapmak istiyoruz. Şimdilerde çocuklara kötü gelen davranışları listeleyen bir çalışmayı tamamlamak üzereyiz. Eğer bize çocukken size yapılan iyi davranışları anlatarak yardımcı olursanız, resmi bütüncül görmüş olacağız. Buradan da anne babaların çocuk yetiştirirken dikkate alacakları rehber bir metin oluşturacağız. 

Şimdiye kadar 50’nin üzerinde öykü biriktirdik. Size bu öykülerden örnekler vereyim: 

***

“Ben küçükken çobandım. Okulda okuyacak kitap yoktu matematik hocamın karnemden dolayı aldığı kitaplık setini çobanlık yaparken ezberlemiştim ben kitap seti için matematik hocama hala dua ederim. “ 

“Çocukken her karne zamanı babamın notlarımız ne olursa olsun aksam eve yaş pasta ile gelişini hiç unutmam. Babam eve pasta ile gelir, karnelerimize bakar, sonuçlar ne olsun aferin güzel çocuklarıma deyip bizi öperdi. Aslında ortaokulda notlarım düşmüştü, eve mahcup gelirdim ama anne ve babamın tepkisi hiç değişmezdi. Koşulsuz sevgiyi böyle tattım, kızıma da bunu yapmaya çalışıyorum.” 

“İlkokulda kardeşimle ben öğlenleri teyzemlere yemeğe giderdik. Ben ekler pasta çok severdim. Teyzem bizi okuldan aldı eve giderken ben önden gidip pastaneye girdim ve cebimdeki 25 kuruşla bir tane küçük ekler pasta almak istedim. Pastaneci o paraya pasta veremeyeceğini söyledi sonra teyzem arkamdan geldi ve ne olduğunu anladı. Bir kilo ekler pasta aldı o gün ve mutlu mutlu eve gidip onları yedik. Teyzemin benim hep yanımda olacağını hissettim o gün. “ 

“Babam işten gelince üzerine mont geçirip hayalet numarası yapar bizi yakalamaya çalışırdı. En küçük ben olduğum için genelde yakalanan ve öpülen ben olurdum. “ 

“Karşı komşu teyzem benim için anne yarısı gibiydi. Babam dışarıda, annem evde hep çalışıyordular. Benimle ilgilenemedikleri zamanlar olurdu. Böyle zamanlarda karşı komşumuza giderdim. Bir gün yine evde bunalmışken komşu teyzemlere gitmiştim. Salonda kucağına yattığımı ve onunla vakit geçirdiğimizi hatırlıyorum. Öylece beraber geçirdiğimiz bir sürenin sonunda bana “Biraz da Kur’an okuyabilir miyim” diye sorup izin aldığını, ben “hayır, beni sevmeye devam et” dedikten sonra da “peki öyleyse, sonra okurum” deyip beni sevmeye devam etmesini hatırlıyorum. Allah rahmet eylesin. Gönlümüzü hep hoş tutmak isterdi. Bir de bunu ben hatırlamıyorum ama annemin anlattığına göre, kendisine misafirliğe gelen çocuklara da annelerinden ayrı tabak koyarmış her birine değer verirmiş." 

"Ablalarımın çalıştıkları yerde ara sıra işçilere moral olsun diye tatlı dağıtılırmış. Ablalarım ise paylarını saklar akşam ben ve kardeşlerime verirlerdi. İyi ki kocaman bir aileyiz." 

Eğer çocukken size yapılan iyi davranışların öyküsünü siz de yazmak isterseniz www.medaimyanikklinigi.com adresinde giderek proje için çıkan yönlendirme sayfasındaki boşluğa yazmanız yeterli. 

Bize yardımcı olun, iyi olan yayılsın!