FETÖ’de ‘paketleme’ depremi

MİT Kosova’da yaptığı operasyonla FETÖ’nün 6 üst düzey üyesini yakalayarak Türkiye’ye getirdi. Daha sonra yurtdışında yapılan bu operasyonların Kosova’yla sınırlı kalmadığı, bugüne kadar 18 ülkeden 80 FETÖ’cünün Türkiye’ye getirilerek yargıya teslim edildiği ortaya çıktı. Son operasyon da -Cumartesi gecesi- Gabon’da düzenlendi. 3 FETÖ’cü MİT’e ait jetle İstanbul’a getirildi.  

Bu gelişmeler üzerine güvenlik bürokrasisindeki kaynaklarımla irtibata geçerek operasyonların örgütü nasıl etkilediğini araştırdım. İstihbarat ve güvenlik kaynaklarının analizine göre bu operasyonlar örgütte deyim yerindeyse deprem etkisi yarattı.  

Özellikle Avrupa’da yaşayan örgüt mensuplarının paniklediği, Pensilvanya’daki elebaşının ise operasyonların etkisini azaltmak için örgüte yeni talimatlar verdiği belirlendi. İstihbaratın radarına takılan bu talimatlara daha sonra geleceğim. Önce edindiğim bilgilerden derlediğim bazı notları aktarayım: 

- Operasyonların örgüt üzerindeki en büyük etkisi güven bunalımı oldu. Türk güvenlik güçlerinin Avrupa’nın göbeğinde elini kolunu sallayarak FETÖ’cüleri yakalaması bu ülkelere arkasını yaslayan örgüt mensuplarında psikolojik kırılmaya yol açtı. 

- İstihbarat raporlarına göre operasyonların ardından örgüt tıpkı Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da faaliyetlerini gizleme kararı aldı.  

- FETÖ’cüler bu operasyona kadar bulundukları ülkelerde güvenlik kaygısı duymadan yaşıyor, ev kiralama, telefon, internet abonelikleri gibi işlemleri kendi isimleri üzerine açtıkları hesaplarla gerçekleştiriyordu. Operasyonlarına ardından bu tür işlemler farklı isimler üzerinden yapılmaya başlandı.  

- FETÖ’cüler -özellikle Avrupa ülkelerinde- bir araya gelerek örgüt toplantıları düzenliyordu. Gizlilik kaygısı gütmeden yapılan bu toplantılara son verildi.  

- Operasyonlar örgüt mensuplarının birbirlerine şüpheyle yaklaşmalarına yol açtı. Bazı elebaşların ‘paketlenmesi’ FETÖ’cüler arasında “Bizi kim ihbar etti” tartışması başlattı.  

- Örgüt mensupları operasyonları gerekçe göstererek bulundukları ülkenin güvenlik birimlerine başvurmaya ve korunma talep etmeye başladı. 

Tüm bunların yanı sıra Pensilvanya’daki terör örgütü elebaşının özellikle Avrupa’da yaşayan üyelerine yeni bir talimat gönderdiği belirlendi. Buna göre örgüt üyelerinden Avrupa ve diğer ülkelerde de “gaybubet evleri” açmalarını istedi. Yani “Buluşmalarınızı gizli yapın, güvenli evlerde bir araya gelin” talimatı verdi.  

İstihbarat kurumunun radarlarına takılan bu talimat çok önemli. Çünkü örgütün paniklediğini, artık yurtdışında da kendisini güvende hissetmediğini ve orada da yer altına çekilme kararı aldığını gösteriyor.  

Özetlemek gerekirse…  

“Türkiye’ye ihanet ederim, yurtdışında keyfime bakarım” devri sona erdi. Bu sadece FETÖ için değil PKK için de geçerli.