Kolaysa başedin bu kadınla

Oscar dönemi geldiğinde filmler yavaş yavaş vizyona girer. Eskiden Oscar törenleri bittiğinde ancak ödül alan filmleri seyredebilirdik. Filmleri getiren şirketler alınan ödüllerin rüzgarıyla bu filmleri pazarlarlardı. Neyse ki artık törenlerden önce birçoğunu seyredebiliyoruz. Bu yılın adayları içinde ödül alması en muhtemel film bence Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri-Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Filmin ismi o kadar uzun ki katıldığım televizyon programlarında Üç Bilboard deyip geçiyorum. Ama filmin kalitesine gelince öyle hemen geçilecek bir durum yok. Filmin yönetmeni ve senaristi Martin McDonagh daha üçüncü filmini çekmesine rağmen kendine ayrıcalıklı bir yer edindi. İlk filmi In Bruges ile iyi bir başlangıç yaptı. Tam bir kara komedi olan ama kara kısmının daha da fazla olduğu bu yapımla sinefillerin umut bağladığı bir isim oldu. 2012’de ise 7 Psikopat yönetmenin ilk filmindeki tarzın sinemasal bir çizgi olduğunu ortaya çıkardı. McDonagh’ın bir başka özelliği ise oyuncu seçimindeki başarısı. In Bruges’da İrlandalı iki oyuncu Collin Farrel ve Brendan Gleeson ile filmi kotarmıştı. 7 Psikopat’ta ise Woody Harrelson, Sam Rockwell, Collin Farrel ve birçok ünlü ismi biraraya getirdi. Bildiği oyuncularla filmlerini çeken yönetmen üçüncü filminde de Sam Rockwell ve Woody Harrelson’a yer verdi. Filmin başrolünde ise Frances McDormand yer alıyor. Bu filmde kızı tecavüze uğramış sonra da vahşice öldürülmüş bir anneyi canlandırıyor. Olayın üzerinden dört ay geçmesine rağmen polislerin bir ilerleme sağlayamaması üzerine öfkesini toplumun üzerine yöneltiyor. Tabii ki ilk hedefi polis şefi William. William toplumda çok sevilen bir şerif. Mildred evinin yolunda boş duran üç bilboardu kiralayıp bunların üzerine kızının yaşadığı feci olayı ve şerifin hala bu olayı aydınlatamadığını belirten ilanlar koyuyor. Kanser olan şerif Mildred’a durumu anlatsa da pek birşey değişmiyor. Mildred’ı canlandıran Frances McDormand neredeyse bir John Wayne tiplemesi ile bütün toplumla çatışıyor. Şerifi seven halk Mildred’ın karşısında yer alıyor ve büyük bir çatışma başlıyor. Bu esnada kanserden kurtulamayacağını anlayan şerifin intiharı çatışmayı daha da yükseltiyor. Öfkeli insanın toplumla hesaplaşması ve özünde kaybetmesi filmin kara mizahını güçlendiriyor. Bence bu film diğer rakipleriyle karşılaştırıldığında ödüle daha yakın görünüyor. Özellikle Frances McDormand’ın Oscar heykelciğini alacağına eminim. Woody Harrelson ise yardımcı erkek dalında ödüle yakın olduğunu düşünüyorum. 

Öfkeli insanın toplumla hesaplaşması ve özünde kaybetmesi filmin kara mizahını güçlendiriyor. Bence Üç Billboard, diğer rakipleriyle karşılaştırıldığında Oscar ödülüne daha yakın görünüyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri  Yönetmen: Martin McDonagh Senarist: Martin McDonagh

Oynayanlar: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish Yapım: 2017, ABD, İngiltere, 115 Dak.

VİZYONDAKİLER

Babasının Kızı

Türk bir babanın Finlandiya’da tek başına büyüttüğü kızı olan Melisa, babasından uzaklaşmak için peşinden gelmeyeceğine emin olduğu tek yere, İstanbul’daki babaannesinin yanına taşınıyor. Sürekli elindeki kameranın arkasından görünen Melisa, babası için “manipülatif, baskıcı ve dominant” derken, ekranda internetteki dating sitelerine üye olan ve kızına yardımcı olan şen şakrak bir baba görüyoruz.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Melisa Üneri

Senarist: Melisa Üneri

Oynayanlar: Melisa Üneri, Cengiz Üneri

Yapım: 2017, Türkiye, Finlandiya

Paramparça

Katja, Türkiyeli bir Kürt olan kocasıyla çocuğunu Hamburg’daki bir terörist saldırıda kaybeden bir acılı bir kadındır. Müracaat edip hakkını aradığı mahkeme, zanlılardan yana tavır koyunca bütün gücüyle sarıldığı yası yavaş yavaş öfkeye dönüşmeye başlar. Hayatına dair her şeyi yaşadığı kayıpla birlikte arkasında bırakmak zorunda kalan Katja, kendi adaletini sağlamak adına harekete geçer ve yollara düşer.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Aus dem Nichts

Yönetmen: Fatih Akın

Senarist: Fatih Akın

Oynayanlar:Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar, Samia Muriel Chancrin

Yapım: 2017, Almanya, Fransa, 106 Dk.

En Karanlık Saat

Winston Churchill, Büyük Britanya’nın Başbakanı olmasından birkaç gün sonra en çalkantılı ve dönüm noktası olan davalardan biriyle karşı karşıya kalır. Nazi Almanyası ile müzakere edilmiş bir barış antlaşmasını inceleyecek veya bir ulusun idealleri, istiklali ve özgürlüğü için mücadele etmekten ödün vermeyecektir. Churchill’in, en karanlık saatine direnmesi, bir ulusu toplaması ve dünya tarihinin gidişatını değiştirmeye çalışması gerekmektedir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Darkest Hour

Yönetmen: Joe Wright

Senarist: Anthony McCarten

Oynayanlar:Gary Oldman, Kristen Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane

Yapım: 2017, ABD, İngiltere, 125 Dk.

Foxtrot

Michael ve Dafna’nın, çocukları Jonathan ve Alma ile sade bir hayatları vardır. Jonathan’ın askerde olması, her an hayatta olup olmamasından ötürü duydukları şüphe ve endişe, Michael ve Dafna’nın psikolojilerini çok etkilemiştir. Bir yanda Jonathan’ın askerde geçen zorlu günleri, diğer yanda ailenin kaygı dolu bekleyişi… Kader kavramını çarpıcı bir dille sorgulayan film, yönetmenin olağanüstü anlatımı ve sürprizlerle izleyenleri etkiliyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Samuel Maoz

Senarist: Samuel Maoz

Oynayanlar: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray, Gefen Barkai

Yapım: 2017, İsrail, İsviçre, 108 Dk.