Kovboylar günah çıkarıyor

Bu hafta vizyona giren Vahşiler-Hostiles tarih üzerindeki en büyük soykırımlardan biri olan Amerikan yerlilerinin göçmenler tarafından kırılmasını ve biraz da bu yüzden günah çıkarmalarını anlatıyor.

Hepimizin çocukluğunun unutulmaz filmlerinden bir kaçı kovboy filmleridir. O  çocuk aklımızla vahşi kızılderililerin kovboylar tarafından teker teker avlanmalarını alkışlardık. Tek biz mi bütün dünya bu filmleri alkışladı. Hatta İtalya gibi ülkeler Spagetti Westernler yaptılar ve dünyaca ünlendiler. Hollywood 1940’lardan itibaren hem kendi izleyicisine hem de dünya pazarına bu filmleri seyrettirdi. John Wayne’den Clint Eastwood’a, Lee Van Cleef’e kadar birçok isim kovboy filmleriyle ünlendiler. Tabii Hollywood yine Amerikan günahlarını örtmek için sinemayı bir silah gibi kullanıyordu. O vahşi kızılderililer Amerika’nın gerçek sahipleriydi. Üstelik hiç de beyazperdede seyrettiğimiz gibi vahşi değillerdi. 

Amerikalıların yerlilerin topraklarını, yiyeceklerini yok ettikleri gerçeği gibi. Bir de sesini çıkaranı katlediyorlardı. Göçmenlerin yaptığı katliamları bir yere koyalım, asıl ordu bu işin başındaydı. Ünlü ABD’li generallerin çoluk çocuk demeden katlettiği sivil yerlilerin kanları üzerinden taktıkları madalyalar ve ünlenen isimleri bizim seyrettiğimiz filmlere konu oldu. Bu hafta vizyona giren Vahşiler-Hostiles bu konu üzerinden gidiyor. Fakat yine iki yüzlülüğü elden bırakmıyor. İlk önce filmin konusunu kısaca yazalım. Film kendi halinde bir çiftçinin bahçesinde çalıştığı sahneyle başlıyor. Sonra uzaktan atlı bir grubun geldiğini görüyoruz. Çiftçi gelenlerin Comanchi olduğunu anlayıp hemen silahına davranıyor. Eşi ve üç çocuğunu kurtarmak için neredeyse intihar eder bir şekilde gelen kızılderililere saldırıyor. Yerliler ilk önce adamı öldürüp kafaderisini yüzüyor. Sonra da kaçmakta olan ailenin peşine düşüyorlar. Hemen iki kız oracıkta öldürülüyor. Anne kucağındaki bebekle yakındaki ormana dalıyor ama o sırada bebek de kurşunlara hedef oluyor. Rosalie elinde ölü bebeği bir kayanın altına saklanıp katliamdan kurtuluyor. Kamera bu katliam görüntülerinden sonra New Mexico’daki süvari kalesine dönüyor. Burada yüzbaşı Blocker ile tanışıyoruz. Azılı bir kızılderili avcısı olan Blocker’ın böyle davranmasının sebepleri hemen önümüze sürülüyor. Efendim zamanında kızılderililer ile savaşta midesinden bıçaklanmış, bir dolu arkadaşı da ölmüş onun için böyle kızılderilileri avlar hale gelmiş. Bir nevi savaş travması yaşayan bir adam. 1800’lerin sonunda zaten neredeyse bütün büyük kızılderili direnişi bitirilip halklar yok edildiği için Blocker gibi adamların da kullanım süresi dolmuş oluyor. 

ABD başkanı büyük bir alicenaplık göstererek kalan son birkaç esir reisin Montana’da yaşamalarına izin veriyor. Blocker’ın kalesinde yer alan eski şef Sarı Tüy ve ailesinin Montana’ya gönderilmeleri gerekiyor. Komutan biraz da Blocker’dan kurtulmak için bu görevi ona veriyor. Blocker can düşmanını serbest bırakma görevini kabul etmiyor ama emekliliği de yanmasın diye göreve çıkmak zorunda kalıyor. Yolculuk esnasında ailesi katledilen Rosalie grup tarafından bulunuyor. 

Yüzbaşı Blocker, çocukları ölen Rosalie ve anavatanlarına gönderilen eski şefle ailesi yolculuk sırasında dönüşüm yaşıyorlar. Vahşi Comanchilerden kurtulmak için birbirlerine tutunuyor ve insanlıkla tanışıyorlar. Yani Amerikan soykırımına bu kadar taraflı bakıp da güya günah çıkaran bir film seyretmedim. Filmdeki katliamları yapan Comanchiler bir grup sadist olarak gösteriliyor. Beyazların artıklarıyla beslenen ve yenilgiyi kabul eden şef ise bilge bir adam. Yalanlar sıra sıra...

KIZILDERİLİLERLE İLGİLİ FİLMLERLE YÜZ YIL BOYUNCA KENDİLERİNE BİR TARİH YAZAN HOLLYWOOD SİNEMASI BU MALZEMENİN EKMEĞİNİ YEMEKTEN YORULMADI

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Hostiles

Yönetmen: Scott Cooper

Senarist: Scott Cooper

Oynayanlar:Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi, Jesse Plemons

Yapım: 2017, ABD, 134 Dak.

VİZYONDAKİLER

Zamanın Sınırında

Maden ocağı işletmesinin sahibi Mikhail Shurov, hayatı ciddiye almayan genç bir işadamıdır. Önceliği her zaman çalışmak ve daha çok para kazanmak olan bu adamın, geçmişi düşünmek ya da geleceği önemsemek gibi bir tasası yoktur. 

Rampage: Büyük Yıkım

Primatolog Davis Okoye doğumundan beri ilgilendiği ve sarsılmaz bir bağ kurduğu, zeki gümüş sırtlı gorili George’u herkesten uzak tutmuştur. Ama bir düzenbazın genetik deneyi bu tatlı maymunu hırçın ve devasa bir boyuta dönüştürür. 

Eğreti Gelin: Ladik

Kostak Emine, Eğreti Gelin olarak yaşadığı için çevre tarafından dışlanır. 40’lı yaşlarında kız kardeşi Dila’nın yanına sığınmıştır. Eğreti Gelin olarak gittiği delikanlılardan biri olan Hakan, Emine’nin hayatı boyunca aşık olduğu tek adamdır.

Taş Devri Firarda

Dinozorlar ve yünlü mamutların dünyada dolaştığı zamanın başlangıcında, şanslı bir mağara adamı kabilesini güçlü bir düşmana karşı birleştiriyor ve günü kurtarıyor. Kahramanlarımızı Eddie Redmayne, Tom Hiddleston ve Maisie Williams seslendiriyor. 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Early Man 

Yönetmen: Nick Park Senarist: Mark Burton Seslendirenler: Eddie Redmayne, Maisie Williams, Tom Hiddleston Yapım: 2018, ABD, 89 Dak.

Kardeşim İçin Der’a

Ali, rejime muhalif olduğu için ülkesinden ayrılan bir gençtir. Yıllar sonra annesi ve kardeşinin yanına Suriye’ye geri döner. Kardeşi Ömer’in de tıpkı kendisi gibi Baas rejiminin haksızlıklarına karşı öfkeli olduğunu gören Ali kardeşini kontrolü altına almaya çalışır. 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Murat Onbul Senarist: Halis Cahit Kurutlu Oynayanlar:İlker Kızmaz, Cem Uçan, Mehmet Çevik Yapım: 2018, Türkiye, 113 Dak.

Oflu Hoca Trakya’da

Doğanspor Futbol Kulübü’nün başkanlığını yapan Oflu Hoca, yeni transfer peşindedir. Hayati’yi gözüne kestiren Oflu Hoca, onu transfer etmek için Lüleburgaz’a gider. Orada yaşanan bir karışıklık Oflu Hoca’nın Trakya’daki günlerini kabusa çevirir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Adem Kılıç, Serkan Karaarslan

Senarist: Ferhat Ergün

Oynayanlar: Çetin Altay, Gökhan Yıkılkan, Gülhan Tekin

Yapım: 2018, Türkiye