Meral Hanım DTP’yi hatırlar mısınız

Türkiye’de sistem değişimin son hamlesi olacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri Kasım 2019’dan 24 Haziran 2018’e çekildi. Hayırlı olsun…

Yazı için bilgisayar başına oturduğum dakikalarda Cumhuriyet Halk Partisi 15 milletvekilini, Meral Akşener’in üzerinden kurgulanan projeyi kurtarmak adına İyi Parti’ye gönderdi.

Genel seçime katılabilmesi için gerekli şartları (Seçimden 6 ay önce en az illerin yarısında örgütlenmesi, olağan kongresini yapması veya Meclis'te grubu olması) taşımayan İyi Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener, bu ahvalde seçime girebilmesi için tek yol olan 100 bin imzayı toplayacağını 3 gün önce meydanlarda bağıra bağıra söylüyordu. Hatta partisi çıtayı yükseltmiş ve 1 milyon imza kampanyası başlatmıştı.

CHP’nin 15 milletvekilini İyi Parti’ye göndermesinden anlaşılan o ki, evdeki hesapları çarşıda tutmadı. 100 bin imza toplamaya güçleri yetmeyince CHP imdada yetişti. Bugünkü hâdise hemen hemen herkese 1977’deki “Güneş Motel” hâdisesini hatırlatsa da bana, 28 Şubat darbesinde cuntanın kurdurduğu Demokratik Türkiye Partisi’ni hatırlattı.

“Güneş Motel” hâdisesinde dönemin CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit gizli pazarlıkla rakibi Adalet Partisi’nden 11 milletvekilini, bakanlık vaadiyle transfer etmişti. Bugün ise CHP kendi eliyle milletvekillerini İyi Parti’ye gönderiyor…

28 Şubat darbesinde ise cunta, Refah Yol Hükümeti’nin bir kanadını oluşturan Doğru Yol Partisi’nin içini boşaltmak için Hüsamettin Cindoruk’a Demokratik Türkiye Partisi’ni kurdurdu. Böylece Refah Yol hükümeti yıkılacaktı. Cuntanın medya ayağı da, o dönem 65 yaşında olan Cindoruk’u taze kan diye halka pompalamaya başladı!

Bir yandan medya diğer yandan askerî ve siyasî baskılarla Doğru Yol Partisi’nden istifalar art arda gelmeye başlamıştı. Bu operasyonun başında da, mevtâ olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vardı. Kurucusu olduğu Doğru Yol Partisi’nin ipini kendi elleriyle çekti.

Yoğun baskılara direnemeyen merhum Necmeddin Erbakan istifasını Demirel’e verdi. Mezkûr istifa Demirel için bulunmaz fırsattı. Temayül gereği hükümet kurma görevini DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’e vermesi gerekirken, Demirel, görevi ANAP lideri Mesut Yılmaz’a verdi.

28 Şubat cuntasının istediği olmuş ve Mesut Yılmaz ile Bülent Ecevit hükümet kurmakta anlaşmışlardı. Yanlarına da, verilen görevi başarıyla yerine getiren Hüsamettin Cindoruk da eklenmişti. Seçime girmeden Cindoruk’un partisi hükümet ortağı olmuştu!..

28 Şubat cuntasını kurduğu hükümet, yolsuzluk sebebiyle 1999 senesinin başında gensoruyla düşürüldü ve seçime gidildi. Peki, hiç seçime girmeden hükümet ortağı olan DTP sizce ilk seçimde yüzde kaç oy almıştır? Ben yazayım, yüzde 0,058 (Binde 58) oy aldı!

Meral Hanım, mevzunun tam ortasında olması hasebiyle o günleri iyi hatırlar. Bizim bilmediğimiz birçok malumata da sahiptir. Milletvekili transferleriyle bu işlerin olamayacağını da bizlerden çok çok iyi bilir.

CHP’den gönderilen 15 milletvekiliyle seçime girmeye hazırlanan Meral Hanım’a, insanlık hâli unutmuştur diye DTP pratiğini hatırlatayım dedim. DTP’nin amblemi olan şemsiye pek hayra açılmamıştı!..