O kamyondaki teröristler nereye gitti?

BBC muhabirleri Quentin Sommerville ve Riam Dalati geçtiğimiz günlerde çarpıcı bir habere imza attı. Terör örgütleri DEAŞ ve YPG’nin Rakka’daki kirli işbirliğini belgeledi. Ortaya saçılan görüntüler şüpheye yer bırakmayacak cinstendi. O görüntülerde YPG’nin Rakka’da sıkışan DEAŞ’lı teröristleri kamyonlara doldurarak şehir dışına taşıdığı net bir biçimde görülüyordu.

Haber terör örgütlerinin kirli işbirliğini ve ABD’nin buna verdiği açık desteği ifşa etmesi açısından önemli. “İfşa etmesi” diyorum çünkü YPG ile DEAŞ arasındaki bualış veriş yeni değil. Daha önce YPG’nin DEAŞ’tan aldığı birçok noktada benzer tahliyeler yaşandı. Kuşatılan DEAŞ’lı teröristler açılan koridorlardan farklı bölgelere taşındı. İstihbarat örgütleri bunları tespit edip muhataplara nedenini sorunca sözde müttefiklerden “Daha fazla çatışma ve can kaybı yaşanmaması için” yanıtı alındı.

***

Bu arada BBC’deki haberde bize gösterilen gerçeğin sadece bir parçası. Fotoğrafın karanlıkta kalan bölümlerinde terör örgütleri ile sözde müttefiklerin çıkar birlikteliğine ilişkin daha fazla detay yer alıyor. Bu detaylara kamyonlarla taşınan yüzlerce DEAŞ’lı teröristin izini sürerek ulaşmak mümkün.

Yaptığım araştırmada ulaştığım çarpıcı bilgileri yorumsuz olarak aktarıyorum:

- Rakka’dan çıkarılan teröristlerin bir kısmı Irak sınırına götürüldü. Oradan Irak’a sokuldukları değerlendiriliyor.

- Kimi DEAŞ’lı teröristlerin Ürdün’e geçtiği belirtiliyor.

- Bu teröristlerden bazılarının Avrupa’ya geçişlerinin sağlandığı değerlendiriliyor.

- Teröristlerden bir kısmı ise Türkiye’ye gelmiş.

Bu teröristlerin Türkiye’ye nasıl geldiği önemli. İşte burada terör örgütlerinin işbirliğinin ikinci safhası başlıyor. Kamyonlarla taşınan DEAŞ’lı teröristlerin küçük bir kısmını PKK’lı kaçakçılar Türkiye’ye sokmuş. 

Peki, bu DEAŞ’lı teröristler Türkiye için tehdit oluşturuyor mu? Tam olarak değil. Sebebi geçtiğimiz hafta yapılan kapsamlı DEAŞ operasyonlarında gizli.

BBC’nin haberine göre DEAŞ’lıların tahliye görüntüleri 12 Ekim tarihine ait. Bu tarihten sonra güvenlik birimleri PKK’lı kaçakçıların sınırda hareket halinde olduğunu belirliyor. Kaçakçıların beraberinde DEAŞ’lı teröristlerin olduğu tespit edilince teröristlerin nereye gittiği izlemeye alınıyor. DEAŞ’lılar takip edilerek terör ağı ortaya çıkarılıyor. Hatırlarsanız 10 Kasım’da dev DEAŞ operasyonları yapılmıştı. İstanbul’da 82 kişi gözaltına alınmış, Ankara’da haklarında yakalama kararı bulunan 245 şüpheliden 101’i gözaltına alınmıştı. İşte bu operasyonda gözaltına alınan şüpheliler arasında PKK’lı kaçakçıların sınırdan soktuğu DEAŞ’lı teröristlerin de olduğu bilgisine ulaştım.

Bu noktada yapılan bir değerlendirmeyi de aktarmak istiyorum: Terör örgütü PKK DEAŞ’lı teröristlerin Türkiye’ye girmesine iki nedenle yardım ediyor. Birincisi Türkiye’ye zarar vermek. İkincisi kimi DEAŞ’lı teröristlerin Avrupa’ya gitmesini sağlayarak Avrupalıların gözünde DEAŞ terörü korkusunu canlı tutmak. Kandil DEAŞ tehdidi bittiğinde batılıların gözünde bir değerinin kalmayacağını düşünüyor. Bu korkuyu Avrupa’nın kalbinde sürekli diri tutarak varlığını sürdürmek istiyor. Yani terör örgütü PKK, DEAŞ tehdidinden besleniyor.

Yazıyı bitirirken son bir bilgi daha vereyim: Rakka’da kuşatılan DEAŞ’lı teröristler çember dışına sadece kamyonlarla taşınmamış. Kimi yabancı istihbarat örgütleri DEAŞ içerisindeki elemanlarını helikopterlerle çatışma bölgesinden uzaklaştırmış.