Şeffaf tasma

Türkiye’deki siyasi çizginin en uçlarından ortasına kadar her partinin ortak bir söylemi vardır: “Bağımsız Türkiye”! İktidara geldiklerinde Türkiye’yi bağımsız yapacaklarını vadederler. Hatta bazılarını kuru bir “Bağımsız Türkiye” sloganı kesmez de “Tam bağımsız Türkiye” diyerek söylemlerini şeddeli yapar.

Sadece siyasi partiler değil, mevcut politikanın içinde yer almayan ama kendi dünya görüşlerine göre devletin yönetimi mevzusunda teklifleri olan fikir akımlarının da baş sloganlarındandır, “Bağımsız Türkiye”!

“Alt tarafı bir slogan” deyip geçemeyiz. Nihayetinde slogan, fikrin en kısa söyleniş şeklidir; fikrinizi cemiyete söylemenin ve sirayet ettirmenin en mühim, en etkili aracıdır.

Türkiye’deki mevcut tüm fikrî ve siyasî oluşumların hiçbir mevzuda birleşemezken “Tam bağımsız Türkiye” söyleminde birleşmeleri bizleri düşündürmesi gereken bir husus değil mi? En azından, halka “Bağımsız Türkiye” vadedenlere, “Yahu siz neden bahsediyorsunuz, Türkiye sömürge mi ki bağımsız yapacağınızı söylüyorsunuz” diye sormamız icap etmiyor mu?

Halk olarak mezkûr soruyu sormuyorsak demek ki bağımsız olmadığımız fikrinde ittifak ediyoruz! Mâdem bağımsız olmadığımız mevzusunda ittifak hâlindeyiz, o hâlde şu soruları da sormamız gerekiyor: “Türkiye’yi kimler boyunduruğa aldı? Kimler Türkiye’yi boyunduruğa alınmasına müsaade etti? Boyunduruğa girmemiz bizlere hangi janjanlı ambalajla kabul ettirildi?”

Bu azim suallerin cevabını vermenin zamanı geldi de geçiyor!..

“Sizleri padişaha kul olmaktan kurtardık” diyen kadrolar bizleri nasıl bir boyunduruğa sokmuşlar ki 90 yıldır her kesim “Bağımsız Türkiye” diye âdeta inim inim inliyor!

Bugün Irak’ta Barzani’nin yapacağını söylediği ‘Bağımsızlık referandumu’ üzerine düşünürken aklıma gelenler… “Bağımsızlık” öyle lafla olacak iş değil. Bağımsız olduğunu sanırsın ama boynundaki şeffaf tasmayla kendilerine hizmet ettirmeye devam ederler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerinde olsam Barzani’yi arayıp, Türkiye’yi şeffaf tasmadan kurtarmak için attığı her adımda başına neler geldiğini anlatırdım. Ve eklerdim: “Referandum yapman için seni teşvik edenler, bağımsız Türkiye yolunda bana çelme takanlar!”

Lafın çoğu ahmağa söylenir!..