Sincar satrancı

Türkiye terör örgütü PKK ile mücadelede önleyici konsept uygulamasını somut olarak Afrin’de ortaya koydu ve başarıya ulaştı. Bunun devamı gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan terör örgütünün bulunduğu her yerin Türkiye için açık bir hedef olduğunu söyledi. Bu Kandil’den Menbiç’e uzanan hattın artık Türkiye’nin operasyon bölgesi olduğu anlamına geliyor. 

Nitekim Afrin operasyonu sürerken ABD’ye Menbiç uyarısı yapıldı. Aynı zamanda perde arkasında terör örgütü PKK’nın Irak’taki varlığıyla ilgili Bağdat yönetimiyle yoğun bir diplomasi ve istihbarat trafiği yaşandı. Bağdat’a Irak’taki terör örgütü varlığı, Kandil’den Sincar’a giden terör kadrosu, orada zorla ya da ikna yoluyla örgüte katılanlardan oluşturulan 2500-3000 kişilik terör yapılanması, bölgenin ikinci Kandil yapılma çabaları anlatıldı. Bunun Türkiye’ye yönelik bir tehdit olduğu, Ankara’nın gerekli adımları atacağı vurgulandı. 

Bağdat’ın ikna olmasında birkaç etken rol oynadı: 

Ankara Kuzey Irak’taki referandum çılgınlığına karşı net bir pozisyon aldı. Irak’ın toprak bütünlüğünü savundu. Hamlelerini Bağdat’ın elini rahatlatacak şekilde attı. 

Ancak hepsinden önemlisi Ankara bölgede caydırıcı güç olduğunu yeniden hatırlattı. Zeytin Dalı operasyonu ve elde edilen başarı bölgedeki aktörlere yönelik verilen en net mesajdır. 

Bağdat yönetimi bu mesajı doğru okudu ve terör örgütü PKK’ya karşı adım atmak zorunda kaldı. Baş döndürücü gelişmeleri alt alta koyduğumuzda tablo daha net anlaşılacak: 

- 1 Mart: Genelkurmay Başkanı Akar Bağdat’a gitti. 

- 7 Mart: Irak, PKK’nın Sincar’ı terk etmesi için 10 gün süre verdi. 

- 8 Mart: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Irak’la PKK’ya karşı ortak operasyon yapacağız” dedi. 

- 11 Mart: TSK Irak’ın kuzeyine iki tabur askerle kapsamlı bir sınır ötesi operasyon başlattı. Hakurk yönünde 15 kilometre derinliğe inildi. Terör örgütünün Türkiye’ye sızma güzergahı kontrol altına alındı. Amaç Afrin’de darbe yiyen terör örgütünün hareket alanını daraltmak, bahar öncesi Türkiye’ye sızmalarını engellemek. Halen süren operasyonda 60’dan fazla teröristin etkisiz hale getirildiği söyleniyor. 

- 17 Mart: Terör örgütü PKK’ya verilen süre doldu ancak örgüt Sincar’dan çıkmadı. 

- 18 Mart: Afrin terörden temizlendi. 

- 19 Mart: Cumhurbaşkanı Erdoğan “Halledemiyorsanız bir gece ansızın Sincar’a gireriz” dedi. Hakurk’taki operasyon derinleştirildi. 

- 26 Mart: Irak ordusu Sincar’a yerleştiğini duyurdu. 

Ancak Ankara temkinli. Çünkü bölgeden gelen istihbarat PKK’nın Sincar’dan tam olarak çekilmediğini gösteriyor. Örgüt Ezidilerden oluşturduğu YBŞ isimli yapılanmayla varlığını sürdürüyor. Yani tehdit devam ediyor. 

Konu Pazartesi Ankara’ya gelen Iraklı yetkili ile görüşüldü. Irak’ın Sincar’daki terör yapılanmasını dağıtması istendi. Bu arada Irak’la sadece Sincar değil Kandil de konuşuldu. Sıcak bir yaza hazır olalım. 

 

Afrinli sivile anlık istihbarat

Zeytin Dalı Operasyonu’nda TSK’nın ilginç bir iletişim yöntemi uyguladığını öğrendim. Anekdotu aynen aktarıyorum: “Teröristler Afrinli sivillerin şehirden çıkışını engelliyordu. Sivillere ait araçlar kuyruk oluşturmuştu. Olan biteni İHA’yla izliyorduk. Müdahaleye karar verdik. Ancak siviller teröristlere yapacağımız müdahaleyi yanlış anlayabilirdi. Bu yüzden hemen radyodan yayın yaptık. ‘Yolu kapatan teröristlere müdahale edeceğiz, korkmayın’ dedik. Yani sivillere anlık istihbarat verdik. Araç radyolarından bunu duyan diğer siviller de kuyruğa eklendi. Teröristlere müdahale ettik. Siviller yolun açılması üzerine bölgeden uzaklaşabildi.’