Sofra Sırları gerçek bir Ümit Ünal filmi

Önemli yönetmenlerimizden Ümit Ünal’ın filmi Sofra Sırları sinemamıza yeni bir soluk getiriyor. Yemek, aşk ve cinayetle soslanmış iyi bir film...

Ümit Ünal benim çok sevdiğim bir yönetmen. Her şeyden önce kentli olmanın özelliklerini taşıyan, belirli bir kaliteyi ve bakış açısını filmlerine işleyen bir isim. Köy, taşra, kasaba sıkıntısına sıkışmış sinemamız için büyük bir eksiği kapatan Ünal, yönetmen olarak başarılı. Ama onun asıl mucizesi senaryolarında saklı. Zaten yönetmenin senaryolarıyla çektiği filmleri karşılaştırdığınızda bu dediklerimin gerçekliği ortaya çıkıyor. Berlin Berlin, Teyzem, Arkadaşım Şeytan, Hayallerim Aşkım ve Sen Ünal’ın yazdığı filmlerden. Yönetmenliğe başladıktan sonra ise inişli çıkışlı bir kariyer çizdi. Kendi senaryosunu yazdığı filmler kariyerinde hep bir adım öne çıktı, 9, Ara, Nar diğer filmlerinden farklıdır. Özellikle Ara filmi benim için onun kariyer zirvesidir şimdilik. Çünkü Ara kentli insanın duygu dünyasını aralamıştır. Daha önce söylediğim gibi sinemamız tarafından çoğunlukla es geçilen bu sınıf aslında toplumun entelektüel kısmının da geldiği yerdir. Genel itibariyle Türkiye’de edebiyat olsun sinema olsun bu sınıfın dünyasına bakmakta hep yetersizdir. Bu sınıftan hiç mi yönetmen veya senarist çıkmaz ve kendi hikayelerini anlatmazlar? Yok tabii öyle bir şey. Birçok isim var ama onlar da  entelektüel baskıdan çekindikleri veya yine bu sınıf tarafından kabul görme endişesi ile hiç bilmedikleri taşra hikayelerine sıkışırlar. Çünkü entelektüel mahalle bütün yönetmenlerin bir Yılmaz Güney kopyası olmasını bekler. Halbuki Yılmaz Güney de bir tanedir, Nuri Bilge Ceylan da. Bu aynı sürüye ait olma güdüsü yönetmenlerimizin başına beladır ve Ümit Ünal bu noktada önemli bir yönetmendir. 

Bu hafta vizyona giren Sofra Sırları da söylediklerimizi kanıtlar nitelikte. Filmin öyküsünü kısaca şöyle; Neslihan hayatını kocasına ve evine adamış, utangaç ve sevimli bir kadındır. Günü ne pişireceğini düşünerek geçer. Kocası, aile dostları Neslihan’ın yemeklerine çok düşkündür. Çevresindekilerin esrarengiz ölümü tüm gözleri ona çevirir. Şehre yeni atanmış komiser, Neslihan’ın bir şeyler çevirdiğini anlar ama bir kanıt bulup yakalayamaz. Neslihan her cinayetten tereyağından kıl çeker gibi, masum, saf, hafif çatlak görünerek sıyrılmayı başarır. Yazının başında yeni soluk dedik, nedir bu yeni soluk? Her şeyden önce birçok denemesi yapılmış ama neredeyse hiç tutturulamamış bir karamizah denemesi söz konusu. Özellikle bir kadının en önemli yeteneği kabul edilen yemeklerle bunu yapması mizahın ana unsuru. Her kocanın kalbine giden yol midesinden geçerse o kalplerin günahı da mide yoluyla ödettiriliyor filmde. Bu filmin senaryosu yıllar önce yazılmış ve asıl hikaye İngiltere’de yaşayan bir kadının başından geçermiş. Ama Ünal hem hikayeyi günümüze uyarlamak hem de Demet Evgar’ın projeye dahil olması sebebiyle projeyi elden geçirmiş. Ve iş yüzünden taşraya göçen bir aile üzerine kurmuş. Demet Evgar gerçekten özel bir oyuncu. Sinemamızda onun gibi bir iki isim daha var. Yani elde böylesi gerçek yeteneğe sahip çok az isim var. Gerisi televizyon dizilerinin ve magazin kültürünün dolduruşuyla yürüyor. Ünal bu role Evgar’ı seçerek ve ona göre düzenleyerek filmdeki asıl becerisini göstermiş. 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ümit Ünal

Senarist: Ümit Ünal

Oynayanlar: Demet Evgar, Fatih Al, Alican Yücesoy, 

Elit Andaç Çam

Yapım: 2018, Türkiye

VİZYONDAKİLER

Black Panther

Film, Wakanda Kralı olan babasının ölümünden sonra tahta geçmek üzere Afrika’daki yuvasına dönen T’Challa’yı anlatıyor. Ancak, güçlü eski bir düşmanı yeniden ortaya çıkınca, hırslı bir kral ve Black Panther olan T’Challa, Wakanda ve dünyanın geleceğini tehlikeye atan zorlu bir savaşa girmekle sınanacaktır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ryan Coogler

Senarist: Ryan Coogler

Oynayanlar: Chadwick Boseman, 

Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, 

Danai Gurira

Yapım: 2018, ABD, 134 Dk.

Mutlu Canavar Ailesi

Wishbones ailesi, mutlu bir aile olmaktan çok uzaktır. Anne ve Emma, borç batağında olan bir kitapçıya sahip, baba Frank, aşırı derecede çalışmakta ve zorba patronunun altında ezilmektedir. Kızı Fay, lise aşkının etkisinde olan içine kapanık bir ergendir ve oğlu Max okulda zorbalığa maruz kalmaktadır. 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Happy Family

Yönetmen: Holger Tappe

Senarist: David Safier

Seslendirenler:Emily Watson, Jason Isaacs, Nick Frost, Jessica Brown Findlay

Yapım: 2017, İngiltere, Almanya, 96 Dk.

Hadi Be Oğlum

Balıkçı Ali, hayatını küçük oğlu Efe’ye adamıştır. Ali’nin tutunduğu tek dal oğlu Efe olsa da, Efe diğer çocuklardan farklıdır. İletişim sorunu olan Efe, gülüp oynayan, duyduklarına tepki verebilen bir çocuk değildir. Oğluyla bağ kurmaya çalıştıkça daha da yalnız hisseden Ali’nin en büyük isteği, oğlunun kendisini anladığını bilmektir. Annesinin, babasının ve sevdiği kadının anılarını içinde taşıyan Ali’nin duyduğu sevgi, ikisinin de hayatının anlamıdır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Bora Egemen Senarist: Bora Egemen Oynayanlar: Kıvanç Tatlıtuğ, Büşra Develi, Yücel Erten, Alihan Türkdemir Yapım: 2018, Türkiye

Suyun Sesi

Gizli ve yüksek güvenlikli bir devlet laboratuvarında temizlikçi olarak görev yapmakta olan Elisa, iş arkadaşı Zelda ile devletin yaptığı gizli bir deneyi keşfeder ve suda hapsedilen insansı bir yaratığı acımasız deneyden kurtarmaya çalışırlar. Bu gizemli yaratık onları bambaşka ve gizemli olayların içine çeker.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: The Shape of Water

Yönetmen: Guillermo del Toro

Senarist: Guillermo del Toro

Oynayanlar: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones

Yapım: 2017, ABD, 123 Dk.