Türkiye kazanıyor ABD kaybediyor

Zeytin Dalı Harekatı'nın 58. gününde Afrin şehir merkezi PKK/PYD teröründen kurtarıldı. 

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Afrin merkeze inilmesin" diretmesine, kimi CHP'lilerin açıktan "PYD terör örgütü değildir" demesine, ÖSO'yu El Kaide ile ilişkilendirmelerine ve operasyonu Erdoğan'ın seçim yatırımı olarak nitelemelerine ve dünya medyasının "TSK ve ÖSO sivilleri katlediyor" tezviratına rağmen mümkün olabilecek en kısa sürede, sivillere ve yaşam alanlarına zarar verilmeksizin PKK'nın Afrin'deki hakimiyetine son verildi. 

Zeytin Dalı Harekatı'nın Fırat Kalkanı'ndan bile daha başarılı olduğu söylenebilir. 

*** 

3700'e yakın terörist etkisiz hale getirilirken 46 şehit verdik. 225 de yaralımız var. Şehitlerimizin her biri büyük bir acı kuşkusuz ama mayınlı, tuzaklı ve dağlık bölgede verilen bu zorlu mücadelede öldürülen terörist sayısının verilen şehit sayısına oranla çok çok yüksek olması operasyonun oldukça başarılı olduğunu gösteriyor. Nusaybin, Cizre ve Sur'daki hendek terörü döneminde çok daha fazla şehit verdik maalesef. Çünkü FETÖ ve PKK işbirliği içindeydi ve emniyet ve TSK içindeki FETÖ'cü unsurlar hem istihbaratta hem de operasyonda büyük zaaf oluşturuyordu. 

Türkiye'nin terörle mücadelede ve Suriye'de elini kolunu bağlayan da zaten FETÖ'nün güvenlik birimlerindeki etkinliğiydi. "Misliyle vurduk" derken aslında dağın, taşın bombalandığı günler geride kaldı. Çok şükür artık yerli silahlarla gerçek hedefleri vuruyoruz. 

"Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı'nda nasıl başardık?" ve "Neden her geçen gün daha az kayıpla daha etkin mücadele ve operasyon yürütebiliyoruz?" sorularının cevabı buralarda işte.  

*** 

PKK tıpkı Doğu ve Güneydoğu illerimizde olduğu gibi Afrin'de de halkı esir alarak sivil kayıp verdirmeyi hedefliyordu. Buradan hareketle hem Kürtlerde Türkiye'ye karşı bir negatif algı oluşturacak hem de zaten yalan olan "TSK sivilleri bombaladı" iddialarına zemin oluşturacaktı. 

Bunu da yapamadı çünkü operasyon başladığından beri TSK'nın en çok dikkat ettiği şey sivil kayıplara yol açmamaktı. ABD'nin "Yumurta kırmadan omlet yapamazsınız" yaklaşımıyla hareket edilmediği için zaten hem Doğu ve Güneydoğu'daki terörle mücadelede hem Fırat Kalkanı Harekatı'nda çok şehit verdik. 

Dolayısıyla Zeytin Dalı Operasyonu askeri başarısının yanı sıra arkasında yeni sorun alanları bırakmaksızın terörle etkin mücadele nasıl yapılır konusunda da örneklik oluşturdu. 

*** 

Ayrıca Afrin halkının PKK/PYD'ye yardım edeceğini söyleyerek Kürt halkını terör destekçisi göstermeye çalışanlara da büyük bir tokat oldu Afrin zaferi. Zira Afrin halkı, PKK/PYD'nin kızlarını, oğullarını örgüte eleman yapmasından, ilçelerini işgal etmesinden memnun değil bilakis muzdaripti. Türkiye, operasyona hazırlanırken bunları da en ince detayına kadar hesapladı ve Zeytin Dalı Harekatı öylece başladı. 

Türkiye'nin, Suriye'de DEAŞ ve PKK'ya karşı gösterdiği başarı terörle mücadele konusunda tüm dünyaya örnek oldu. 

Suriye'de zaten sahip olduğu ahlaki üstünlüğe askeri ve psikolojik üstünlük de ekledi Türkiye. 

Her ne kadar Afrin'de ABD varlığı yoksa da PYD/PKK'nın ABD'nin silah, mühimmat ve eğitim desteğiyle orada olduğu biliniyor. Zeytin Dalı Harekatı'yla Türkiye ABD'nin tehditlerine boyun eğmeyeceğini de göstermiş oldu. 

ABD bundan sonra PYD/PKK üzerine kurduğu Suriye planını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaktık. 

PKK'nın katil sürüleri de herhalde ABD'nin kendilerini yüz üstü bırakabileceği endişesine kapılmış ve kendilerine yeni hami arayışına girmiştir.