Türkiye-AB ilişkilerinde yeni dönem

Dünya gözlerini dikmiş, şaşkınlık içinde ABD Başkanı Donald Trump’ın akıbetini kestirmeye çalışıyor. İçeride maruz aldığı hukuki tablonun yanısıra yedi düvelle kendisini çarpıştıran bir iklim sözkonusu. 

Bazı ülkelere karşı gümrük vergisi, ticaret savaşı gibi formlarda saldırıya geçen Trump yönetimi, ülkemize karşı da dozunu giderek arttırmaya çalıştığı bir operasyon uyguluyor. Ekonomimize yönelik bu saldırılar her safhada yanıtını alıyor elbette. 

Türkiye’nin işbirliği ve ortaklık zemini içinde bulunduğu çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş var. Ve bu ülke ve kuruluşların büyük bir kısmı da ABD yönetiminin bu saldırılarının hedefi konumunda. Çok kutuplu dünyada daha fazla güç sahibi olma kavgası veren Washington, kendi ayağına kurşun sıkıyor, farkında değil. 

Böyle bir dönemeçte geride bıraktığımız hafta içinde Reform Eylem Grubu toplandı. Siyasi reform önerilerinin hazırlanması ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında aktif rol oynayan bu formattaki toplantıların ilki, 8 Kasım 2014, ikincisi 20 Şubat 2015 ve üçüncüsü 11 Aralık 2015 tarihlerinde yapılmıştı. Tam üç yıl aradan sonra yeniden bu mekanizmanın işlerliğe kavuşması önemli. 

Toplantı, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamid Gül’ün katılmıyla gerçekleşti. 

Hedefler belli. Ve gerçekçi. Avusturya’nın altı aylığına AB’nin dönem başkanlığını üstlendiği bir dönemde çok fazla ilerleme beklenmemesi gerektiği aşikar. Zira Avusturya İslam ve göç karşıtlığı başta olmak üzere ayrımcı bir zeminde politika üreten bir ülke olarak Türkiye’ye karşı pek de doğru olmayan bir çizgi izliyor. 

Ancak Dışişleri Bakanlığı’mızın nakış işler gibi yürüttüğü diplomasi ile Hollanda’nın Türkiye’ye karşı yaklaşımında benzer tutumlarında görece de olsa bir değişim gözlendi. 

Ayrıca, ABD’nin ekonomik saldırılarına karşı AB cephesinden oldukça makul açıklamalar geldi. 

Vize serbestisi, terörle mücadele ve göç meselesi önemli maddeler. 

Eylül ayı AB cephesinde de yoğun temaslarla geçecek. 

Cumhurbaşkanımızın Eylül programı Suriye, AB, BM gibi konularda yoğun toplantılarla devam edecek. 

Tüm saldırılara karşın, bereketli başladı yeni dönem.