15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Genel Haberleri



- İzmir, Manisa ve Denizli'de etkinlikler düzenlendi - İzmir Demokrasi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler, ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüş yaptı - Manisa'da, AA muhabirlerinin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi açıldı

İZMİR (AA) - İzmir, Manisa ve Denizli'de, kapsamında etkinlikler gerçekleştirildi.

İzmir Demokrasi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler, ellerinde Türk bayraklarıyla Gündoğdu Meydanı'nda bir araya geldi. Gruptakiler, buradan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Rektör Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, burada Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Tunçsiper, yaptığı açıklamada, 15 Temmuz 2016 gecesi, milleti, demokrasiyi, cumhuriyeti yok etmek isteyen vatan hainlerinin harekete geçtiğini, kanlı bir darbe girişiminde bulunduğunu söyledi.

Türk milletinin o gece kararlılığı ve duruşuyla tarih yazdığını belirten Tunçsiper, şunları kaydetti:

"Yüce millet adeta ikinci kurtuluş mücadelemize imza atmıştır. 15 Temmuz'da yaşanan ülkemize yönelik hain girişim ilk değildir. Bu ihanetin değişik türlerini tarihin çeşitli dönemlerinde hep yaşadık. Çok sayıda vatan evladımız yaralandı ve şehit oldu. Bilek gücüyle, topla tüfekle yapamadıklarını hainler vasıtasıyla da başaramadılar. Bundan sonra da başaramayacaklar. Millet olarak bir oldukça, diri oldukça, beraber oldukça tüm çabaları boşa çıkmaya devam edecek."

Tunçsiper, üniversitelerinin hain darbe girişiminden sonra kurulduğunu, adeta milli birlik ve demokrasiye inancın anıtı gibi yükselmeye devam ettiğini dile getirdi.

Buradaki törenin ardından öğretim üyeleri ve öğrenciler, Narlıdere ilçesindeki Şehitlik Anıtı'nı ziyaret etti.

- Manisa

Manisa Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen törende, Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dua edildi. Vatandaşlar ve protokol üyeleri, daha sonra şehitliklere karanfil bıraktı.

Buradaki programın ardından, Fatih Sergi Salonu'nda AA muhabirlerinin 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında çektiği fotoğraflardan oluşan serginin açılışı yapıldı.

Vali Ahmet Deniz, anı defterini imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bizler, birlik ve beraberliğimize, demokrasiye sahip çıktığımız sürece, üzerimize yapılan saldırılar asla ve asla başarılı olmayacak." diye konuştu.

Şehitler için Hatuniye Camisi'nde Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

- Denizli

Denizli'de, Asri Mezarlık'taki şehitlik ziyaret edildi.

Vali Hasan Karahan ve protokol üyeleri, Kur'an-ı Kerim okunup dua edilmesinin ardından mezarlara karanfil bıraktı, şehit yakınlarına baş sağlığı diledi.

Osmaniye'de askerlik görevini yaparken 1999'da şehit düşen Süleyman Acar'ın annesi Ayşe Acar, "Vatan sağ olsun. Rabb'im vatanımızı, memleketimizi, milletimizi korusun." dedi.

Protokol üyeleri, daha sonra polis şehitliğini ziyaret etti.

Denizli Büyükşehir Belediyesince de 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda fotoğraf sergisi düzenlendi.

Vali Karahan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, çocukluklarında büyüklerinden Çanakkale ve İstiklal savaşları hatıralarını duyduklarını, kendilerinin de torunlarına anlatacakları 15 Temmuz destanı olduğunu söyledi.

Şehitleri minnetle andıklarını belirten Karahan, şunları kaydetti:

"Yedi düvelin bir şekilde dahil olduğu işgal girişimi ve Türkiye'yi parçalama harekatı, o gün milletin göğsünde parçalandı. Darbenin ilk saatlerinden itibaren Denizli halkı da büyük bir kahramanlık örneği göstermiş, darbeye karşı durmuştur. Komando birliklerinin Ankara'ya sevkine engel olarak daha büyük felaketlerle sonuçlanabilecek birtakım girişimleri engelledi, büyük bir kahramanlık gösterdi. Denizli halkına ayrıca teşekkür ediyoruz."

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da "Çok şükür o karanlık gecenin sabahı aydınlık oldu. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize sıhhat diliyorum." dedi.

Muhabir : Tezcan Ekizler,İbrahim Kahrıman,Mustafa Değirmencioğlu
Yayınlayan : Esra Altınmakas