Asya ülkelerinden ticaret savaşlarına karşı dayanışma çağrısı

Genel Haberleri

Asya ülkelerinden ticaret savaşlarına karşı dayanışma çağrısı

- Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo: - "Ticaret savaşları 'sonsuzluk savaşına' dönüşmemeli" - Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati: - "Artık yetişkin gibi davranmanın vakti geldi. Dünya tek bir ülkeye bağlı kalınamayacak kadar büyük ve önemli" - Çin Başbakan Yardımcısı Hu Çunhua: - "Tarih kendini dış dünyadan yalıtmanın ülkeleri hiçbir yere götürmediğini göstermiştir. Açıklık ve iş birliği tek doğru seçimdir"

HANOİ (AA) - Asya ülkeleri liderleri, ABD'nin son dönemde aldığı korumacı tedbirlere karşı uluslararası alanda serbest ticareti sürdürme çağrısı yaptı.

Liderler Vietnam'ın başkenti Hanoi'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu Güneydoğu Asya ülkeleri toplantısında dünya ve ekonominin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda söz alan Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ABD Başkanı Donald Trump'ın adını belirtmeden ülkenin son dönemde dış ticarette getirdiği gümrük tarifeleri ve korumacı önlemleri eleştirdi.

- "Hepimiz Thanos'uz"

Yeni vizyona giren Amerikan yapımı "Avengers: Sonsuzluk Savaşı" filmine atıfta bulunan Widodo, "Ticaret savaşları 'sonsuzluk savaşına' dönüşmemeli." dedi.

Widodo, filmin baş kötü karakterini kastederek, "Burada Thanos'un kim olduğunu merak ediyorsunuz" demesi, salonda gülüşmelere sebep oldu ve "Thanos elbette tek insan değil. Hepimizin içinde birer Thanos var. Yani, bizim kazanabilmemiz için diğerlerinin mağlup olması gerektiğine dair yanlış düşünce hepimizde var. Birilerinin yükselirken diğerlerinin batması gerektiği inancı bu." ifadelerini kullandı.

- "Artık yetişkin gibi davranmanın vakti geldi"

Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati de ABD'nin liderlik ettiği dünyada Asya ülkelerinin Washington'ın belirlediği politikaları izlediği, şimdi ABD'nin liderlik rolünden vazgeçmesiyle Asya ülkelerinin birbirlerine destek olma zorunluluğu doğduğunu belirtti.

Indrawati, "Artık yetişkin gibi davranmanın vakti geldi. Dünya tek bir ülkeye bağlı kalınamayacak kadar büyük ve önemli." ifadelerini kullandı.

- "Kendini dış dünyadan yalıtmak doğru seçim değil"

Toplantıda Çin'i temsil eden Başbakan Yardımcısı Hu Çunhua da isim vermeden ABD'nin son dönemde dış ticarette attığı adımları eleştirdi.

Korumacı ve tek taraflı tedbirlerin kurallara dayalı, çok taraflı ticaret rejiminin altını oyarak dünya ekonomisine zarar verdiğine dikkati çeken Hu, "Tarih kendini dış dünyadan yalıtmanın ülkeleri hiçbir yere götürmediğini göstermiştir. Açıklık ve iş birliği tek doğru seçimdir." dedi.