Bolu'ya içme suyu getirme çalışmaları

Genel Haberleri

Bolu'ya içme suyu getirme çalışmaları

- Bolu'nun 2055 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanan Karadere Projesi'nin 3 bin 674 metre uzunluğundaki "su tüneli" çalışması tamamlandı - Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz: - "El değmemiş doğallıkta, kaliteli ve sağlıklı Karadere suyunu Bolu'nun musluklarına ulaştırmamıza çok az kaldı"

BOLU (AA) - Bolu Belediyesi tarafından kentin 2055 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanan Karadere Projesi'nin "su tüneli" çalışması tamamlandı.

Kentin su ihtiyacının karşılanması ve musluklarda kaynak suyu kullanılması amacıyla 2016 yılının mayıs ayında başlayan Karadere Projesi'nin tünel açma çalışması bitti.

Çalışmanın sonunda toplam 3 bin 674 metre uzunluğunda, 3,5 metre yüksekliğinde ve 4 metre genişliğinde tünel açıldı.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, kazı çalışması tamamlanan tünelin Çukurören köyü mevkisindeki çıkışında düzenlediği basın toplantısında, Karadere Projesi'nin ilk etabının tamamlandığını anlattı.

Toplam 3 bin 674 metrelik uzunluğuyla Bolu Tüneli'ni de geride bırakan Karadere Su Alma Tüneli'nin, kentin 2055 yılına kadar ihtiyaç duyduğu suyun teminini sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, "Daha önce 'Bolu'ya hizmet için dağları deleriz' demiştik. Zoru başardık, 'yapılamaz' denileni yaptık. Bugün bu büyük gururu hep birlikte yaşıyoruz. El değmemiş doğallıkta, kaliteli ve sağlıklı Karadere suyunu Bolu'nun musluklarına ulaştırmamıza çok az kaldı." şeklinde konuştu.

Yılmaz, Karadere Projesi kapsamında açılan tünelin, Türkiye'nin en uzun su tüneli olduğuna değindi.

Şimdi sırada ikinci etap olan regülatör ve isale hattının yapımının olduğunu anlatan Yılmaz, "İhalemizi temmuz ayında gerçekleştirdik. İnşallah onaylandığında 40 kilometre uzunluğundaki isale hattını da kısa sürede tamamlayıp bu değerli kaynak suyunu saniyede 293 litre gibi bir hızla kentimize kazandıracağız." dedi.

Bu proje kapsamında Bolu'ya kazandırılacak içme suyunun, içinde kırmızı benekli balıkların yaşadığı Karadere'den alınacağını anımsatan Yılmaz, proje tamamlandığında Bolu'nun musluklarından kaynak suyu akacağına vurgu yaptı.

Yılmaz, tünelin giriş ve çıkışı arasında yaklaşık 4 metre kot farkı bulunduğunu aktararak, şunları söyledi:

"Ana maliyetten sonra maliyeti sıfır olan bir suyu Bolu'ya kazandıracağız. Bir de tünelin içinden tahmini saniyede 50 litre ilave su geldi. Şu an tünelde üstten sızan suları da biz değerlendireceğiz. Ayrıca bizim şu anda bulunduğumuz kottan arıtma tesisinin kotuna kadar olan mesafede elektrik enerjisi üretmeye yönelik de çalışmalarımız şu an bitmiş durumda."

Tünelin tamamlanmasının ardından ana isale hattının yapımına başlanacağını belirten Yılmaz, bunun için ihale gerçekleştirildiğini, en kısa zamanda çalışmalara başlanacağını da dile getirdi.