Dünya yıldızları "Deli Mehmet"i sevdi

Spor Haberleri

Dünya yıldızları "Deli Mehmet"i sevdi

- Muğla'nın Ula ilçesindeki rüzgar ve uçurtma sörfü alanı, yıl boyu esen ve yörede "Deli Mehmet" olarak bilinen rüzgar dolayısıyla özellikle yabancı sporcuların tercihi haline geldi - Dünya şampiyonu Brezilyalı Carlos Mario: - "İnanılmaz mutluyum. Tüm hedeflerime burada ulaştım. Burada çok iyi bir antrenman süreci geçirdim. Her gün sürekli esen bir rüzgar vardı. Bu sporcuların için bulunmaz bir şey" - Brezilyalı kadın sporcu Mikaili Sol: - "Yarışlarda rüzgar mükemmeldi. İyi bir derece alacağımı biliyordum ama birincilik beni daha da motive etti. Bundan sonra Akçapınar'a sürekli geleceğim"


MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi'ndeki Akçapınar rüzgar ve uçurtma sörfü alanı, yörede "Deli Mehmet" adıyla bilinen rüzgarı dolayısıyla dünyanın en iyi sporcularının yanı sıra son yıllarda yabancı turistleri de bölgeye çekiyor.

Rüzgarla yapılabilen su sporlarına elverişli doğasıyla yerli ve yabancı sporcuların tercih ettiği Akçapınar sahili, günün büyük bölümünde esen "Deli Mehmet" rüzgarıyla uzun süreli spor yapma imkanı tanıyor.

Gökova Körfezi'nde rüzgar ve uçurtma sörfü alanında Avrupa'daki en iyi 3 sahil arasında gösterilen Akçapınar sahilinde, her yıl Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen binlerce sporcu, rüzgar ve uçurtma sörfü yapma heyecanını yaşıyor.

Birinci derece sit alanındaki 3 bin 500 metrelik sahilin sörf alanı olarak tescillenmesi ile söz konusu bölge, sporcuların gün boyu yaptığı akrobasi hareketleriyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

2018 Dünya Kiteboard Ligi'nin (uçurtma sörfü) Türkiye ayağı organizatör firma Kite Academy'nin eğitmen ve ortaklarından Yavuz Aksakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akçapınar uçurtma sörfü sahilinin son yıllarda dünyanın en önemli sahilleri arasında yer aldığını, bu nedenle burada yapılacak yarışlarda dünyanın en önemli sporcularının mücadele ettiğini söyledi.


- "Akçapınar'da rüzgar madeni var"


Dünyanın en iyi uçurtma sörfü sporcularının Akçapınar'daki rüzgara hayran kaldığını belirten Aksakal, "Gökova Körfezi'nin kenarında gerçekleşen bu mucize sayesinde her gün bölgede dolu dolu rüzgar var. Bizler yıllarca edindiğimiz tecrübenin desteğiyle bölgede her gün rüzgar olacağını sporculara söyledik. Şampiyonanın yapıldığı dönemde rüzgar ortalamanın da üstündeydi. Bu da katılan sporcuları çok mutlu etti. Bu nedenle harika müsabakalar gerçekleşti." dedi.

Uçurtma sörfünde en önemli unsurun rüzgarın kalitesi olduğunu anlatan Aksakal, "Bu sporcular iyi rüzgarı yakalayabilmek için Mısır'a, Brezilya'ya, Fas'a gidiyorlar. Rüzgar var mı, yok mu? Hep bir sorudur. Akçapınar'da rüzgar madeni var. Bu rüzgar her gün garanti. Bu nedenle 2018 Dünya Kiteboard Ligi'nin Türkiye ayağını burada yaptık." diye konuştu.

Yavuz Aksakal, sporcuların antrenman yapabilmesi için sürekli esen rüzgara ihtiyaç duyduğunu, her gün esen rüzgarın çok değerli olduğunu vurguladı.


- "Burası dünya standartları üzerinde bir yer"


Sporcuların yanında bölgeye yurt dışından gelen turistlerin her gün kite yapmak istediğini aktaran Aksakal, şunları kaydetti:

"Siz rüzgarın hep olacağı garantisini sunduğunuz zaman onlar da iki ay önceden biletlerini alıyor ve bölgeyi tercih ediyor. Bu sayede artık dünyanın en iyi sporcuları buraya geliyor. Antrenmanlarını yapıyor ve şampiyonalara hazırlanıyor. Burası dünya standartları üzerinde bir yer."


- "Akyaka harika bir yer"


Gökova Körfezi'nde antrenmanlarını yaparak 2018 Dünya Kiteboard Şampiyonası'na hazırlandığını ve yine zirvede yer aldığına değinen ve üç defa dünya şampiyonu olan "Bebe" lakaplı Brezilyalı Carlos Mario ise Akçapınar'daki organizasyona katılmaktan büyük keyif aldığını söyledi.

Şampiyonada elde ettiği birinciliğin kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayan Carlos Mario, şöyle konuştu:

"İnanılmaz mutluyum. Tüm hedeflerime burada ulaştım. Burada çok iyi bir antrenman süreci geçirdim. Her gün sürekli esen bir rüzgar vardı. Bu sporcuların için bulunmaz bir şey. Artık bir çok kez yarışlara hazırlanmak için buraya geleceğim. Ayrıca Türk halkı çok misafirperver. Yarışlar boyunca da bana büyük destek verdiler. Akyaka harika bir yer."

İlk kez katıldığı şampiyonada kadınlarda birincilik elde eden Brezilyalı sporcu Mikaili Sol da iyi bir derece elde ettiği için mutlu olduğunu ifade etti.

Akçapınar'da her gün esen rüzgarda iyi bir antrenman dönemi geçirdiğini ve şampiyonaya hazırlandığını dile getiren Sol, "Yarışlar da rüzgar mükemmeldi. Bu benim için bulunmazdı. İyi bir derece alacağımı biliyordum ama birincilik beni daha da motive etti. Bundan sonra Akçapınar'a sürekli geleceğim. Çünkü buradaki rüzgar bulunmaz ve inanılmaz." diye konuştu.

Şampiyonada finale kalan ve şampiyonaya İsviçre'den katılan Maxime Chabloz da Akçapınar'ın mükemmel bir yer olduğunu, bölgede sürekli esen rüzgarın kendisini çok etkilediğini belirtti.

Chabloz, Gökova'daki havanın dünyanın hiçbir yerinde bulunamayacağını, antrenman yapmak için tekrar geleceğini kaydetti.

Kolombiya'dan yarışlara ilk kez katılan ve finale kalan Valentin Rodriguez ise yarışlara hazırlanmak için iki haftadır Gökova Körfezi'nde antrenman yaptığını ve rüzgarın çok iyi olduğunu ifade etti. İlk kez katıldığı yarışlarda finale kalmanın kendisini mutlu ettiğini anlatan Rodrigez, iyi bir başarı elde ettiğini dile getirdi.

Bölgedeki rüzgarın sabit ve uzun süresi olduğu için Akçapınar'ı çok beğendiğini vurgulayan Rodrigez, Akçapınar da doğaya, rüzgara hayran kaldığını, bu sporu yapan arkadaşlarına da bölgeyi tavsiye edeceğini sözlerine ekledi.