Ramazan ayýnýn gelmesiyle ramazanýn vazgeçilmez lezzetlerinden olan ramazan pidesi tarifi ile yumurtalý pide tarifi ve yapýlýþý yoðun olarak araþtýrýlýyor. On bir ayýn sultaný Ramazan'da sofralarý neþelendirecek nefis yumurtalý pide tarifi ve evde pide yapýlýþý haberimizde. Evde kendi yapacaðýnýz yumurtalý pide tarifi ile Ramazan'ýn vazgeçilmezi sýcak pide ile iftar sofrasýna oturabilirsiniz. Evde kendi imkanlarý ile yumurtalý pide yapmak isteyenler 'Evde yumurtalý ramazan pidesi nasýl yapýlýr?' sorusunun cevabýný araþtýrýyor. Ýþte Ramazan'ýn vazgeçilmez tatlarýndan yumurtalý ramazan pidesi tarifi ve evde yumuþacýk kolay pide yapýlýþý.
Bu sene koronavirüs salgýný nedeniyle iftar saatlerine yakýn pide kuyruklarý olmayacak. Ramazanýn en güzel simgelerinden biri olan yumurtalý pide tarifini sizler için hazýrladýk. Ramazan pidesini evde kendiniz kolaylýkla yapabilir ve sýcacýk bir þekilde iftarda afiyetle tüketebilirsiniz.
Fýrýndan alýnmýþ gibi sýcak ve taze pidenin kolay yapýmý için yumurtalý ramazan pidesi tarifi...
Yumurtalý Ramazan Pidesi Tarifi Ýçin Malzemeler
* Bir paket maya (25g) Yaþ maya kullanacaksanýz yarým küp yeterli olacaktýr. Ýnstant mayada ise 2 silme tatlý kaþýðý yeterli.
* 2 su bardaðý ýlýk süt
* Yarým tatlý kaþýðý þeker
* Yarým su bardaðý ýlýk su
* Yarým çay bardaðýndan biraz fazla sývý yaði
* 1 yemek kaþýðý tuz
* 5 buçuk su bardaðý un (gerekirse ilave edilebilir)
Hamura sekil vermek için;
* 1 yemek kaþýðý un
* 5-6 yemek kaþýðý su (unu ve suyu iyice karýþtýrýn sývý bir karýþým olmasý lazým gerekirse su ilave edilebilir)
Üstüne sürmek için :
* Bir yumurta sarýsý
* Bir yemek kaþýðý sývý yað
* 1 yemek kaþýðý süt
* 1 tatlý kaþýðý yoðurt
* Bolca susam,
* Çörek otu
Ramazan Pidesi Tarifi Yapýlýþý
* Derin bir kaba maya, süt ve þeker ekleyip 10 dakika bekletilir (maya eriyene kadar).
* Sýrasýyla diðer malzemeler eklenir. Hamur yoðurulur ve kulak memesi kývamýna geldikten sonra 40 dakika mayalanmasý beklenir (hamur elinize yapýþmayacak þekilde yumuþak bir hamur elde edin).
* Hamur 2 veya 3 parçaya bölünür.
* Tezgaha un serpilir ve her parçayý alýp elinizi de unluyarak açýlýr.
* Ýstediðiniz þekli verebilirsiniz (yuvarlak veya oval).
* Açtýðýmýz hamuru güzelce yaðladýðýmýz (veya yaðlý kaðýt serebilirsiniz ya da yapýþmamasý için mýsýr unu serpebilirsiniz) tepsiye koyulur.
* Elinizi unlu sulu karýþýma batýrarak önce kenar kýsýmlarýna sonra orta kýsma iyice bastýrarak kare veya baklava dilimi gibi þekil verilir.
* Bu iþlemi yaparken sürekli elinizi unlu sulu karýþýma batýrýn, piþerken þekillerin kaybolmamasý için püf noktasýdýr.
* Hamur yarým saat mayalanmasý için bekletilir. Hamurun mayalanmasýný beklerken fýrýný 15 dakika önceden 250 dereceye getirin.
* Hamur mayalandýktan sonra tekrar þekil verdiðiniz kýsýmlarýna önce yaptýðýnýz iþlemi tekrar uygulayýn ve çatal yardýmýyla delikler oluþturun.
* Üstüne yumurta sarýsý sürülür ve bolca susam ve isteðe göre çörek otu serpilir.
* Önceden ýsýtýlmýþ 250 derecede kýzarana kadar piþirilir.
REFÝKA'NIN YUMURTALI RAMAZAN PÝDESÝ TARÝFÝ
Aþçý Refika Birgül'ün ramazan pidesi tarifini denemek isteyenler için...
Malzemeler
350 gram beyaz un- aðzýna kadar dolu kavanoz
150 gram siyez unu-Kavanozda 3 parmak yüksekliðinde
350 gram su-dolu kavanozdan 3 parmak eksik
100 gram ekþi maya- kavanozda 2 parmak yüksekliðinde
1 çorba kaþýðý instant maya
10 gr tuz- 1 tatlý kaþýðý
2 yumurtanýn sarýsý
1 çorba kaþýðý tereyaðý
Galeta unu
Üzeri için;
Susam
Çörek otu
* Kavanozun hacmi 660 ml350 gr oda sýcaklýðýnda suyu geniþ bir kaseye koyun.
Üzerine 100 gr ekþi mayayý ve 1 çorba kaþýðý instant mayayý ekleyin.
Mayalar iyice eriyene kadar karýþtýrýn. 350 gr beyaz un, 100 gr siyez un ve 10 gr tuzu ekleyin.
Tüm malzemeler iyice karýþana kadar kasenin içinde karýþtýrýn.
Ardýndan hamuru tezgaha alýp yoðurmaya baþlayýn. Hamuru kenarlarýndan kedi kaldýrýr gibi tutup kaldýrýn.
Ardýndan iki elinizin alt kýsmýndan sarkan kýsmýný tezgaha vurup, elinizde kalan kýsmýný da önce kendimize doðru çekip ardýndan ileri doðru, kalan hamurun üzerine býrakýn.
Her 5 kaldýrýþtan sonra da kazýyýcý ile hamuru mutlaka toparlayýn.
4-5 dakikanýn sonunda, hamur istediðimiz hale gelecek ve üzeri pürüzsüzleþecek.
Hamura daha fazla su yedirip, daha elastik ve lezzetli bir hamur elde etmek için hamuru yoðururken arada elinizle hamuru ýslatýn.
Böylece daha kolay bir þekilde hamurdaki miktarýný arttýrabilirsiniz.
Hamur baþta daðýlýr gibi olacak ama bir kaç tur daha çevirdikten sonra toparlayacaktýr. Bu yöntemi tüm ekmeklerde kullanabilirsiniz.
Hamuru tekrar kaseye alýp üzerini nemli bir bezle örtün ve 1,5 saat bekletin ve her yarým saatte bir hamuru bohça gibi 4 köþesinden kendi üzerine kapatýn.
1,5 saatin sonunda hamuru unlanmýþ tezgaha alýn. Elinizle dörtgen olacak þekilde açýn.
Önce üst kýsmýný ortaya doðru katlayýn. Ardýndan alt kýsmýný ortaya doðru katlayýp hamuru üç kat haline getirin.
Kýsa kenarýný hamurun kendi üzerine doðru rulo yaparak katlayýn.
Hamuru 2 eþit parçaya ayýrýn ve her bir parçayý elinize alýp, altýna doðru katlayarak pürüzsüz bir beze elde edin.
Temiz bir bezin üzerine 1 avuç galeta unu döküp yayýn.
Bezeleri galeta ununun üzerinde açýp bekleteceðiz böylece altý piþince çýtýr çýtýr olacak ve mayalanýrken beze de yapýþmayacak.
Bezelerden birini galeta ununun ortasýna koyup elinizle bastýrarak çapý yaklaþýk 20 cm olana kadar açýn.
Ne kadar yuvarlak yapabilirseniz o kadar iyi. Ýkinci bezeyi de ayný þekilde hazýrlayýp üzerlerini bir bezle örtün ve 1,5 saat daha bekletin.
Hamurlarý rüzgar almayan bir yerde bekletmeye özen gösterin. Aksi halde üzerleri iyice kuruyup kabuk oluþturabilir.
2 yumurtanýn sarýsýna 4 çorba kaþýðý su ekleyip çýrpýn. 1 çorba kaþýðý tereyaðýný eritip yumurtalarý çýrpmaya devam ederek erimiþ tereyaðýný ekleyin.
Bu karýþým bir pidenin üzerinde yiyebileceðiniz en lezzetli karýþýmlardan birisi ve yüzde yüz çalýþan bir Refika Birgül formülü.
Ýyice þiþen hamurlarý hafif galeta unladýðýnýz piþirme kaðýdýnýn üzerine alýn.
Yumurtalý karýþýmdan üzerine bolca sürün.
Pidelere þekil verirken, iki elinizin serçe parmaklarýnýn dýþýyla bastýrarak, hamurun kenarýndan 1 cm boþluk býrakarak bir çember çizin.
Elinizin hamur yapýþmamasýný için elinize de biraz yumurtalý karýþýmdan sürebilirsiniz.
Çemberi çizdikten sonra yine serçe parmaðýnýzýn dýþýyla bastýrarak 3 tane paralel çizgi çekin.
Sonra baklava dilimi yapmak için bu çizgilere 45 derece açýyla 3 çizgi daha çekin.
Ramazan pidesi þekliyle de kendini göstermeye baþladý. Üzerine canýnýz ne kadar isterse, tercihen bolca, susam ve çörek otu dökün.
Fýrýn taþý en alttan ikinci rafta olacak þekilde, 250 derecede altlý, üstlü çalýþan fýrýna pideyi yerleþtirin.
Fýrýn taþýnýz yoksa sýð ve geniþ bir güveci veya fýrýn tepsisini ter çevirip de kullanabilirsiniz.
Pideyi piþirme kaðýdýyla birlikte bir tahtanýn üzerine alýp fýrýna koyarsanýz hem kolayca alabileceksiniz hem de galeta unlarýnýn fazlasý fýrýnda kalýp temizlemeyi zorlaþtýrmayacak.
Pideyi fýrýna yerleþtirdikten sonra çýtýr çýtýr olmasý için fýrýnýn yüzeyini, ekmeði çok ýslatmadan fýsfýsla ýslatýn.
Yaklaþýk 11-13 dakikada pide piþmiþ olacaktýr.
Beþinci dakikada fýrýný açýp piþirme kaðýdýný yanmadan alýn.