Biden dönemi Trump'a yaradý
ABONE OL

Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar

8 Aðustos'ta burada yayýnlanan yazýmýzda Kamala Harris'in kampanyasýný ciddi biçimde kürtaj meselesi üzerine inþa ettiðini, seçimlerde oy pusulasýna konmuþsa kürtajýn asla kaybetmeyeceðine inandýðýný ve Harris kazanýrsa ABD gibi büyük bir ülkenin kaderini 1 numarada kürtajýn belirlemiþ olacaðýný yazmýþtýk. Devamýndaysa, Trump'ýn kazanmasý durumunda daha evvel baþarýsýz kampanya yürütmüþ Harris'in þimdi de varsa yoksa kürtaj demek ve diðer argümanlara yeterince aðýrlýk vermemekle itham edilerek yenilgiyi kendi kendisine inþa ettiðinin söyleneceðini ifade etmiþtik.

Harris siyasetten 'kürtaj' edildi

Harris sonraki aylarda özellikle orta sýnýftan gelmesi gibi baþka vurgularda bulunsa da o ve propagandasýný yapanlarda kürtaj her daim en önlerdeki mesele olarak kaldý. Bunun üzerinden kadýnlarýn haklarýnýn ellerinden alýnacaðý ve ülkenin geriye gideceði korkusu iþlendi. Seçimden hemen önceki günlerde Harris destekçisi ünlü aktrislerden Natalie Portman ve Jessica Alba sosyal medyada hâlâ kürtajý öne çýkarýyordu. Harris'in medyada en öndeki destekçilerinden MSNBC son yayýnlarýnda siyahîler için vaziyetin kötü olacaðýný anlatýrken bile kürtaj yapmakta zorlanacak olmalarýndan bahiste bir beis görmüyor, kürtaj baþlýklý analiz yayýnlarýný sürdürüyordu.

Trump ise enflasyondaki kötü gidiþatla halkýn þikâyet ettiði pahalýlýk üzerinde durarak þayet bir dört sene daha bunlar kalýrsa ekonominin toparlanamayacak kadar berbat olacaðý korkusunu pompaladý. Onun ekonomiyle birlikte en öne çýkardýðý diðer sorun da illegal göçmen meselesiydi. Bunun da mevcut gidiþat üzere seyretmesi durumunda ellerinde bir ülke kalmayacaðý propagandasý yaptý. Ekonomi ve göçmenler üzerinden bu korkularý neredeyse insan önüne çýktýðý her etkinlikte iþledi. Nitekim seçim zaferinden sonraki ilk konuþmasýnda ilk vurguladýðý vaadi göçmenlerle alakalýydý. Sahneye davet ettiði ve baþkan yardýmcýsý olacak JD Vance ise "Amerikan tarihindeki en büyük siyasi geri dönüþü yaptýklarý gibi ekonomide de en büyük geri dönüþü yapacaklarýný" söyledi. Seçim öncesi ilk ikiye koyduklarýný zaferden hemen sonra da ilk ikide zikrettiler.

Ýþlenilen korkulara taraflarýn cevaplarý arasýnda da farklar vardý. Trump ýsrarla kürtaj meselesine eyaletlerin karar vereceðini, tecavüz ve ensest maðdurlarý için bunu desteklediðini, kendisinin zorla yasaklama getirmeyeceðini anlattý. Zaten geçmiþ baþkanlýk döneminde böyle bir þey yapmamasý da onu destekleyiciydi. Fakat o bunlarý dedikten hemen sonra Harrisçi medyada ona inanmamak gerektiðini söylediler. Özellikle Aðustos sonlarýnda Trump'ýn "Pocahontas" lakabý taktýðý Senatör Elizabeth Warren'ýn, "Seçilirse tüm ülkede kürtajý yasaklayabilir. Ancak Amerikalý kadýnlar aptal deðil, kürtaj yasaklanmasýna müsaade etmeyecekler" özetindeki cümle ve dehþet içerisindeki yüz ifadesi bu seçimin Demokratlarý özetleyen görüntülerinden biri olarak hatýrlanabilir.

Diðer yandan Trump'ýn ateþlediði korku toplarýný ise Harris tarafý hiç karþýlayamadý. Ekonomi ne zaman sorulsa, orta sýnýf bir ailede doðduðunu gülerek anlatmaya baþlamasý ve ortaya inandýrýcý hiçbir plan koyamamasý Harris'in sadece alay edilmesine yol açtý. Ýllegal göçmen akýþýnýn bir numaralý sorumlusu olmasý ise Harris için baþlý baþýna bir eksiydi.

Bunlar bir yana, farz-ý muhal kürtaj korkusunda Demokratlar haklý bile çýksalar bu, en fazla birkaç seneye yeni seçimle düzeltilme imkâný bulunan ve umum halkýn hayatlarýnýn her anýnda sýkýntý oluþturmayacak bir mesele. Hâlbuki ekonomide kötüye gidiþ, neredeyse herkes için her günü sýkýntý yapacaðý gibi bir sonraki seçimde anýnda düzeltilmesi de mümkün olmayan bir mesele. Keza göçmen meselesi Trump'ýn çizdiði kötü resme dönüþürse, ki ona göre bir dört sene daha böyle giderse ellerinde ülke kalmayacaktý, bir seçimde çok hýzlýca yoluna koyulamaz. Yani haklý olsun veya olmasýn Trump'ýn oynadýðý korkular, çok daha fazla insana hitap eden ve daha derinden hissettiren korkular. Harris tarafýnýn oynadýðý korku kartý ise, sadece kadýnlar içinde bir grup için bir þey ifade ediyor ve esaslý bir derinliði bile bulunmuyor.

Biden dönemi Trump'a yaradý

Ayrýca Biden döneminin cevap üretilmekte zorlanýlan mezkûr baþarýsýzlýklarý ve Trump devrine nazaran gerçekten huzur ve refah getirici olmamasý, Demokrat medyanýn iþlediði Trump korkusunun geçerliliðini de kýsmen zedeledi. Bir kýsým insanlar Trump ve karþýsýndakinin idaresini üst üste yaþayarak bittecrübe deðerlendirme imkânýna eriþince Trump'ýn gereðinden fazla kötülenip karþýsýndakinin þiþirildiðine hükmetti. Bunlardan pek dikkat çekici bir tanesi Black Lives Matter aktivisti Mark Fisher'dý ve hayat boyu Demokrat olup 2020'de Biden'ý desteklemekten piþman olduðunu açýklayarak seçimden hemen önce Trump'a desteðe çaðýrdý. Yani Trump'a en ziyade karþý duran yerlerde bile kopuþlar görülebildi.

'Güçlü' imajý

Diðer bir husus þüphesiz Trump'ýn, üst üste suikast teþebbüslerine maruz kalýp bunlarýn ardýndan güçlü bir duruþ ve hayatýný Amerika'ya vakfetmiþ görüntüsüyle temayüz etmesiydi. Buna mukabil bir yanda boyuna tatile gidip Trump'ýn aðzýna "Bir baþkanýmýz var mý?" veya "Kimse seni mayonla görmek istemiyor" þeklinde düþen ve aslýnda fiilen de çeþitli zaman ve mekânlarda yerlere düþen Joe Biden'ýn periþan görüntüsü... Diðer yanda uzun süre röportaj için bir gazeteci önüne bile çýkamayan, en nihayet çýktýðýnda ciddi falsolar veren ve basýn konferanslarýndan da kaçan Harris'in çizdiði imaj... Her ne kadar Harris, Trump'la yaptýklarý tek tartýþmada bu zayýf görüntü imajýný düzeltse de, bu sadece bir akþamlýk hadiseydi ve tüm süreçteki falsolarý tek baþýna toparlayamazdý. Nitekim bu tartýþmada da esasen Trump hemen her hususu bazen yanlýþ biçimde de olsa cevaplarken, Trump'ýn birçok itham ve karþý argümanýna Harris'in cevap veremediði görülmüþtü. Yani týpký geride ele aldýðýmýz kürtaj, ekonomi ve göçmen meselelerinde olduðu gibi. Bu sebeple o tartýþmanýn tek baþýna Harris'e kazandýrmayacaðýný o gün ifade etmiþtik.

Bu güçlü ve onurlu duruþ meselesinde Harris tarafýnýn cevaptan en aciz kaldýðý ve Trump'ýn da en çok bindirdiði bir mesele Afganistan'dan çekilme hadisesiydi. Trump'a göre Amerikan tarihinin en utanç verici hadisesi buydu ve Trump Afganistan'ý nerede dile getirdiyse hep bu tespitle vurguladý. Biden'a halktaki onayýn düþmesinin en büyük sebeplerinden biri olan bu hadiseye Demokratlar seneler içerisinde kayda deðer hiçbir kalkan bulamadýlar. Bizce mesele bu kadar çaresiz kalýnacak bir þey deðildi ve 7 Eylül 2024'te Star Açýk Görüþ'te yayýnlanan "Harris, Trump'ý Türkiye Üzerinden Vurabilir mi?" baþlýklý yazýmýzda mukabelede bulunma imkânýndan bahsetmiþtik. Fakat Harris ve tüm propagandistleri tam bir baþarýsýzlýk gösterdiler.

Bu yetmezmiþ gibi Trump'ýn uðradýðý suikast teþebbüsünü de pek münasebetsiz ifadelerle hafife almaya ve hatta pek çok insaný kendilerinden itecek biçimde sorgulamaya saptýlar. 4 Kasým'da MSNBC yorumcularý hâlâ "iddia olunan" suikast teþebbüsü diyor, Trump'ýn kurbanlýðýný bile týrnak içi hareketiyle ifade ediyor, fakat öyle bile olsa asýl þiddeti tahrik edenin o olduðunu ifadeyle meseleyi önemsizleþtirmeye çalýþýyorlardý. Bu hareketlerin, medyayý "halkýn düþmaný" olarak ifade eden ve onlarla ciddi bir mücadelede olduðunu anlatan Trump tarafýnýn söylemini haklý çýkarmaktan baþka bir iþe yaramayacaðý açýktý. Yani onu zayýflatmaya çalýþýrken "güçlü" ve Amerika için "savaþçý" imajýný zýmnen destekleme hatasýna düþtüler.

Harris'in þahsi zayýflýðý

Bunlardan maada Harris, çokça gaf ve çeliþkili görüntülere düþtü. Pennsylvania seçmeni için mühim meselelerden biri olan hidrolik kýrma tekniðini daha evvel yasaklayacaðýný kesin þekilde söylemiþken, seçimde durumu kritik görünce yasaklamayacaðýný ifade etti. Trump seçim sürecinde çok fazla Pennsylvania mitingleri yaptý ve sýklýkla onun bu konuda çark etmesini ve güvenilmez olmasýný vurguladý. Harris bir yanda silah yasaðýndan bahsediyor, diðer yanda bunu söylemenin silah taþýma hakkýyla uyumlu olduðunu savunuyor, öte yanda 20 Eylül'deki Oprah'la röportajýnda evine biri girse vurulacaðýný kahkahalar atarak ifade ediyordu. En büyük destekçilerinden Oprah bile bunu afallamýþ bir suratla dinledi. Ayný Oprah programýnda sanki mevcut baþkan Trump'mýþ gibi Amerikalýlarýn geçim derdinden yakýndýklarý bir videosu da yayýnlandý. Neden kendi dönemlerinde bunu düzeltmedikleri suali ise hiç ikna edici cevap bulamadý. Demokrat Kongresi'nde Oprah'ýn "joooy" diye baðýrmasýnýn tüm bu açýklarý kapatmayacaðý belliydi.

Son günlere gelindiðinde bile Harris'in falsolarý sürüyordu. 31 Ekim'deki Arizona mitinginde, "Diðer insanlara zarar veren birçok kimse için savaþtým" diyor ve ne dediðinin farkýna varmadan sözlerine devam edip bir akþam yine Fox News'te dalga geçiliyordu. Bu arada Biden da Trumpçýlara hakaretler yaðdýrarak iþleri iyice berbat etti. Bu yazý için sýðdýrýlamayacak kadar bu arýzalarý þöyle özetleyebiliriz: Harris ve destekçileri çarpa çarpa götürmeye çalýþtýklarý arabayý sonunda duvara tosladýlar.

Hata en baþta

Tüm bunlara bakýnca Demokratlarýn en temel hatasýnýn iþin daha baþýnda Biden yerine onun idaresinde bulunmayan bir aday çýkarmamalarý olduðu tespitini yapabiliriz. Bu þekilde Trump'ýn en çok yüklendiði ve Demokratlarýn en aciz kaldýðý ekonomi, göçmen ve Afganistan gibi meselelerde sicili nispeten saðlam birisini öne sürmüþ olacaklardý. Ýsmi hem bir sürü kendi hatasý hem de etkin karalama kampanyasýyla çokça yýpratýlmýþ bir Trump'a karþý daha da yýpranan ve kendi kendilerini de yýpratan adaylarla çýkmak Demokratlarýn kendi kalesine golüdür. Bu gol maçý 1-0 yapan goldü. Trump ise duruþ ve daha ikna edici söylemleriyle skoru 2-0 yaptý. Dolayýsýyla baþlýkta sorduðumuz sorulara, "hem Demokratlar kaybetti hem Trump kazandý" cevabý verebiliriz. Fakat ilk gol her daim daha önemlidir ve bu sebeple Demokratlarýn Biden idaresinden bugüne yaptýklarýyla alýnan sonuçta paylarýný daha büyük bulmak mümkündür.

Trump büyük vaatlerle kendini zora soktu

2017'de nefret suçlarý ABD'nin büyük þehirlerinde yüzde 18 artýþ göstermiþti. Trump taraftarlarýnýn çocuklarýný yanlarýna alýp camilere saldýrý görüntüleri düþüyordu. Artýþtaki þiddet 6 Ocak 2021'deki hadiseye kadar vardý. Þimdiyse adaylýk sürecinde biddefaat suikast teþebbüsüyle karþýlaþan bir Trump var. Bu teþebbüs baþkanlýðý sýrasýnda da vuku bulabilir. Þiddet ve nefret eylemlerindeki artýþ tehlikeli þekilde sürebilir.

Trump, Amerikan tarihindeki altýn çaðý yaþatacaðýný ve tarihte görülmemiþ baþarýlara ulaþýp tarihteki en harika þeylere eriþeceklerini iddia edip durdu. Elbette muhalefetteyken miting alanýnda konuþmakla sorumluluk altýndayken vaatleri yerine getirmek arasýnda ciddi fark var. Geçen sefer karþýlaþtýðý ilk ciddi kriz olan korona virüs meselesini doðru ele almayý becerememesi maðlubiyetine yol açmýþtý. Þimdi daha büyük krizlerin içindeki bir dünyaya barýþ getirip her yeri güzelleþtireceði vaadiyle koltuða geçiyor. Edindiði tecrübenin bu sefer daha baþarýlý olmasýna yardým edip etmeyeceðini zaman gösterecek.