Center For Security  Policy ve Türk ajanları
ABONE OL

Yaklaşık üç hafta önce ABD’de yayımlanan Newsweek dergisinde çıkan bir makale sonrasında Evangelistler Türkiye’ye karşı yeni bir cephe açma çabasına girişti. Newsweek dergisinde yer alan skandal makale, “Türkiye’de yeni bir darbe girişimi çağrısı” olarak değerlendirildi. Öyle olduğu da Trump’ın açıklamalarıyla netleşti. Türkiye›den ithal edilen çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarıldığını söyleyen Trump, Türkiye’ye ekonomik savaş açtıklarını açıkça ilan etti.

Peki, ilk net işaret Newsweek dergisinden mi gelmişti? Bu konuda Muhammed Osman Alev ile küçük bir araştırma yaptık. Dünya medyası taraması, ABD’den gelen açıklamalar, son süreçte yayımlanan kitaplar… Nisan 2018’de yayımlanan bir kitap çıktı karşımıza. Sinan Onuş ve Sami Menteş’in kitap üzerine önemli analizlerine de ulaştık. Bize yol gösterici oldu.

Yaptırımın ilk işareti

ABD’de yayınlanan kitabın adı: “Ally No More: Erdogan’s New Turkish Caliphateand the Rising Jihadist Threatto the West” (Artık müttefik değil: Erdoğan’ın yeni Türk halifeliği ve Batı’ya karşı yükselen yeni cihatçı tehdit…)

Kitapta 12 kişinin makalelerine ve analizlerine yer verildiği görülüyor. Tüm isimler Türkiye karşıtlığı yapıyor. Newsweek dergisinde yer alan skandal makalenin daha ötesinde Türkiye’ye müdahale edilmesi açıkça isteniyor. Kitabı Center For Security Policy yayınlıyor. Center For Security Policy’in yönetim kadrosu incelendiğinde karşımıza yine Evangelistler çıkıyor. Trump’a yakın CIA elemanları da Center For Security Policy’in de yönetim kadrosunda olduğu görülüyor. Hakan Atilla davasında karşımıza çıkan Foundation for Defense of Democracies (FDD) ile de Center For Security Policy’in birlikte çalıştığı gözden kaçmıyor. (Hakan Atilla davasında bilirkişi olarak atanan Mark Dubowitz, Foundation for Defense of Democracies üyesiydi) İsrail tarafından desteklenen Foundation for Defense of Democracies vakfı temsilcilerinin zaman zaman ABD’de FETÖ’cülerle birlikte panellere katıldıkları da biliniyor.

 Foundation for Defense of Democracies vakfı ile birlikte hareket eden kritik isim ise Frederick H. Fleitz. Fleitz, eski bir istihbaratçı ve analist olarak gösterilse de Trump’ın CIA içindeki en önemli adamlarından biri olarak tanınıyor. Dahası Fleitz, sözünü ettiğimiz kitabı yayımlayan Center For Security Policy düşünce kuruluşunun başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Türkiye karşıtı her kumpasın altında da son süreçte imzası olduğu görülüyor. İsrail’in güvenliğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaybetmesine bağlayan ve Türkiye’ye müdahalenin şart olduğunu ifade eden kitabın önsözünü yazan isim ise Güvenlik Politikaları Merkezi’nin başkanı Frank Gaffney. ABD’deki İslamofobik ve Erdoğanofobik merkezlerin akıl hocası konumunda bulunan Frank Gaffney önsöz yazısında, Türkiye’nin artık müttefik olmadığını belirtiyor, İsrail, Kıbrıs, Yunanistan, Balkanlar ve Fransa için Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük tehdit olduğunu iddia ediyor. Frank Gaffney yazısına FETÖ’cülerin 17/25 Aralık küresel darbe girişimi anında Erdoğan’a yaptığı hakaretlerin bire bir aynısını kullanarak devam ediyor, Suriye’de emperyalizme rağmen terör örgütlerine karşı Türkiye’nin sergilediği duruşu işgalci olarak değerlendiriyor. “Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nun tekrar diriltilmesini hedefliyor. Gittikçe artan bir biçimde, Türk başkanın vatanındaki ve yurtdışındaki destekçileri, onu bu konuma yerleştiriyor” diyerek yazısını sürdüren Frank Gaffney, Türkiye’ye karşı müdahale çağrısı yapıyor.

Kim bu Bekdil ve Bulut?

Buraya kadar yeterince açık sanırım. Newsweek dergisinden önce bugünün alt yapısını (ekonomik savaş) oluşturan kitap ve üst akılları ile tanıştık. Buraya kadar “Sürpriz yok” derken, kitapta yer alan diğer makaleleri incelemeye başladık. O da ne, kitapta iki de Türkiye’den yazar var. Doğru duydunuz Türkiye’ye karşı yaptırım, müdahale hatta darbe isteyen kitaba iki makaleyle destek veren Türkler var. Onları es geçmek olmaz. Kaldı ki isimleri o kitapla hiç anılmamış. Hayalet iki yazar gibi duruyorlar. Ama hiç öyle değiller. İsimleri Burak Bekdil ve Uzay Bulut…

Burak Bekdil, Aydın Doğan’ın himayesinde 29 yıl Hürriyet’te yazılar yazmış. Yazılarında sürekli olarak İsrail propagandası yapan Burak Bekdil, Türk savunma sanayii aleyhinde sürekli analizler kaleme alan bir isim. CNBC-e’de de görev alan Bekdil, Ankara merkezli düşünce kuruluşu Sigma Turkey’in kurucusu ve yardımcı editörü.

Sigma Insight Turkey, gazeteci, akademisyen, analist, eski diplomat ve bürokratlardan oluşuyor. Balkanlar, Orta Doğu, Kafkaslar, Orta Asya, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerini siyaset, dış politika, enerji, savunma ve güvenlik sektörleri ile birlikte Türkiye için hayati öneme sahip kritik konuları işleyen Sigma Insight Turkey’in İsrail merkezli stratejik araştırmalar yapan kuruluşlarla ilişkisi var. Hatta Burak Bekdil’in yazıları İsrail’in BESA Stratejik Araştırmalar merkezinde yayımlanıyor.

Bu kadar da değil. Bekdil’in yazılarına yer veren bir başka adres, Middle East Forum… Middle East Forum (Orta Doğu Forumu), Orta Doğu’daki Amerikan çıkarlarını destekliyor. Forum, Ortadoğu halklarını bir tehdit olarak görüyor.

Gatestone Institute’de de Bekdil’in yazılarına rastlıyoruz. Başkanlığını Nina Rosenwald yapıyor. Trump’ın şu anki Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton’ın burada 2013-2018 arasında yöneticilik yaptığını öğreniyoruz. Gatestone Institute, terör örgütü PYD’ye analizlerinde açıkça destek veriyor, Osmanlı’yı hedef alıyor, FETÖ ile bağlantılı olan T24 isimli haber sitesi yazarlarının makalelerine zaman zaman resmi sitesinde yer veriyor. Türkiye’nin DEAŞ ile etkin mücadelesini perdelemeye yönelik sayısız analiz yayımlayan Gatestone Institute, FETÖ gibi DEAŞ ile Türkiye’yi ilişkilendirmeye çalışan analizlere yer veriyor. Müslüman Kardeşler ve HAMAS’ı da sıklıkla hedef gösteren Gatestone Institute, İsrail yandaşlığını ise gizlemiyor.

Burak Bekdil, defensenews.com ve newageislam.com internet sitelerinde ise Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine çok sayıda makale yazmış. Birçok gazetede Bekdil’in yazılarına rastlamak mümkün. Turkish Daily News gazetesinde yayımlanan bir yazısından “Adliyenin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif” etmekten suçlu bulunan Bekdil’e ertelemeli 1 yıl 8 ay hapis cezası verildiği görülüyor.

Yazılarında, HAMAS ve Müslüman Kardeşleri açıkça terör örgütü ilan eden Bekdil, başta Türkiye olmak üzere İran ve Rusya’yı sürekli eleştiren tutumuyla öne çıkıyor. Mezhebi ve etnik ayrışmayı körükleyen analizleri de gözden kaçmıyor.

Müdahale çağrısı

Türkiye’ye müdahale çağrısı yapan skandal kitapta yazısına yer verilen diğer isim Uzay Bulut, Burak Bekdil gibi Gatestone Institute üyesi. Hatta vazgeçilmez ismi! Yazılarında Türkiye’nin etnik ve mezhepsel konularına eğiliyor, dini azınlıklar üzerine değerlendirmeler yapıyor. ABD’nin dış politika dergisi olarak sunulan providencemag.com isimli sitede de yazılarına yer veriliyor. Türkiye’nin Afrin mücadelesini hedef alan Uzay Bulut, terör örgütü PYD/PKK’ya yapılan operasyonları “Türkiye Kürtlere karşı operasyon yapıyor” şeklinde okuyucularına aktarıyor, terörle mücadeleyi karalayarak, algı operasyonu yapıyor. Türkiye’nin Kıbrıs ve Suriye’de ki haklı mücadelesini “İşgal” olarak tanımlayan Uzay Bulut, konu “Türkiye” olunca, iflah olmaz düşmanlığa sahip olduğunu deşifre eden analizler yazıyor. Bulut’un israelnationalnews.com isimli sitede de İsrail yanlısı Türkiye karşıtı yazıları mevcut.

Uzay Bulut, clarionproject.org sitesinde yer alan yazılarında ise Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecileri hedef alıyor, FETÖ’nün uzun süredir algı yönetimi olarak kullandığı tezleri dillendiriyor, cezaevlerinde bulunan teröristlere işkence yapıldığını iddia ediyor. Terör suçundan tutuklananları yazılarında siyasi mahkûm olarak niteleyerek, terörizmi meşru göstermeye çalışıyor.

Her iki isminde Center For Security Policy tarafından yayımlanan ve Türkiye’ye müdahale çağrısı yapılan kitapta Türkiye’nin emperyalizm ve terörizme karşı verdiği büyük mücadeleyi hedef aldığı, Neocon Orta Doğu analisti Michael Rubin’i kıskandıracak şekilde Erdoğan karşıtlığı yaptığı görülüyor. Bu bizim için gurur, onlar için ise onursuzluk olarak kayıtlarda yerini alıyor.

@aslandegirmenci