Sayıştay, 2013 yılı DHMİ raporunda üçüncü havalimanına geniş yer ayırdı. Projeyle ilgili tüm aşamaların anlatıldığı rapora göre, havalimanını inşa edecek konsorsiyumun kurduğu İstanbul Grand Airport Havalimanı İşletmesi AŞ 2014’ün mart ayında öneri master planı hazırladı.
Şirket,9 Nisan 2014’te raporu DHMİ’ye verdi.
Raporda,ihale doküm anına göre proje için 1.7 milyar metreküp dolgu gerektiği,bu miktarın da öncelikli olarak eşzamanlı başlaması öngörülen Kanal İstanbul Projesi’nden karşılanacağının planlandığı vurgulandı.
Kanal İstanbul’un zaman çizelgesinin üçüncü havalimanı ile örtüşmediği kaydedilen raporda, gerekli dolgu miktarını dışarıdan temin etmenin, bu miktarda dolgu kaynağının bulunması, kalitesinin kontrolü, sahaya taşınması konusunda ciddi riskler oluşturacağı, bu miktarda dolgu malzemesinin temin edilip ihale dokümanlarında tarif edilen platformun gerekli zamanda inşa edilemeyeceği ifade edildi
GÖRÜNÜŞÜ DAHA ESTETİK
Raporda dolgu malzemesi temini sırasında oluşacak araç trafiğinin, dolayısıyla yakıt tüketiminin ve hava/gürültü kirliliğinin azaltılacağı, havalimanı sahasının çevresinde daha fazla kullanılabilir alan yaratılacağı ve projenin estetik görünüşünün artacağı belirtildi.
Aynı zamanda rüzgâr kuvvetinin platform seviyelerinin düşürülmesiyle azalacağı da dile getirildi.
DHM'NİN LEHİNE DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Sayıştay raporunda, kotlarda yapılan değişikliğin ve olası diğer değişiklikler durumunda, yapılacak mukayese sonucu, yüklenici konsorsiyum lehine oluşabilecek farkın, kira bedeli, ilave yatırım gibi yöntemi daha sonra belirlenecek bir usulde DHMİ lehine değerlendirileceği ifade edildi.