ABD, Avrupadaki üslerini ev sahibi ülkelere vereceğini açıkladı
ABONE OL

Pentagon'dan yapılan açıklamada, Avrupa'daki üslenmenin yeniden yapılandırılması kapsamında, aralarında İngiltere'deki RAF Mildenhall, RAF Alconbury ve RAF Molesworth üslerinin de bulunduğu toplam 15 üs ya da tesiste faaliyetlerin durdurularak, buraların ev sahibi ülkelere devredileceği, bu adımla yıllık bazda 500 milyon dolarlık tasarruf sağlanmasının öngörüldüğü belirtildi.

Kapatılarak ev sahibi ülkelere devredilecek üs ya da tesislerin bulunduğu diğer ülkeler ise Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve Portekiz olarak sıralanıyor.

ABD, yeniden yapılandırma hamlesi kapsamında İngiltere'deki RAF Lakenheath üssünü ise Avrupa'daki ilk F-35 Müşterek Taarruz Uçağı daimi üssü olarak belirledi.

Üsteki F-15 uçaklarının yerini alacak F-35'lerin ilk grubunun 2020 yılında İngiltere'ye gelmesinin beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, tüm bu sürecin birkaç yıla yayılacağı bilgisi verilirken, bu yeni adım kapsamında en büyük değişikliğin İngiltere'de görüleceği, bu ülkedeki Amerikan askeri ve sivil personelin sayısının 2 bin civarında azalacağı belirtildi.

Çoğu Almanya, İtalya ve İngiltere'de olmak üzere Avrupa'da 67 bin civarında askeri bulunan ABD, bütçe kesintileri ve ordunun küçültülmesi ile yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında Avrupa'daki askeri varlığını son yıllarda kademeli olarak azaltıyor.

ABD, açıkladıkları bu son tedbirlerin istihdam kaybına neden olacağını kabul etmekle birlikte, "Avrupa'daki Amerikan askeri kabiliyetlerinin en yüksek seviyeye çıkarılmasına katkı sağlamak ve bu sayede NATO müttefikleri ve ortaklarını en iyi şekilde destekleyebilmek" için bu değişiklerin gerekli olduğunu vurguladı.

Pentagon açıklamasında da bu adımlarla, "Avrupa'daki güç seviyelerinde küçük miktarda bir düşüş olacağı, ancak ABD ve NATO'daki müttefiklerinin dünye genelindeki krizlere ivedi biçimde yanıt vermesini sağlamak için en etkili biçimde konumlanmasına imkan sağlanacağı" belirtildi.

Bakanlığın uluslararası güvenlik konularından sorumlu müsteşar yardımcısı Derek Chollet de, gazetecilere yaptığı açıklamada, düzenlemenin ABD askeri operasyonları ya da Amerika'nın Avrupalı ortaklarının ihtiyaçlarına yanıt verme yeteneğini etkilemeyeceğini ve Avrupa'daki genel askeri personel sayısında da büyük bir değişikliğin olmayacağını söyledi.