B747 NASA için özel üretildi.
ABONE OL

SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) ismi ile bilinen bu Boeing 747, özel üretilmiþ bir model ve üzerinde 17 ton aðýrlýðýnda, 3 metrelik bir teleskop taþýyor.

Uçak bu dev kýzýlötesi teleskopu atmosferin ucuna kadar taþýyor ve yüzeyde bulunan herhangi bir teleskoptan çok daha iyi sonuçlar alýnabiliyor.

Bunun sebebi yüzeyde bulunan teleskoplarýn, hem atmosferdeki ýþýk kýrýlmalarýna karþý hassas olmalarý, hem de insanlarýn yaþadýðý her yerde ýþýk kaynaklarý olmasý ve bu durum teleskoplarýn temiz görüntüler vermesini zorlaþtýrýyor.

NASA açýsýndan uzaydaki teleskoplar bu iþ için bir baþka bir çözüm ama bakýmlarý ve gerekli durumlarda parça deðiþimi, tabii ki yörüngede olduklarý için çok daha masraflý ve zahmetli.

Dolayýsý ile SOFIA hem bunlara maruz kalmýyor, hem de bakýmý, tamiri ve kullanýlmasý kolay.

Uçak havadayken teleskopun kullanýlmasý için, onu koruyan dev kayan kapýnýn açýlmasý yeterli oluyor.

Bu proje için kullanýlan Boeing 747SP modeli, böyle zorlu görevler için tasarlanmýþ.

Normal yolcu taþýyan benzer modellerden daha uzun süre havada kalabiliyor, daha yükseðe çýkýyor ve daha hýzlý gidiyor.

Bu modelin operasyonel tavaný 15,000 metre ve havada 12 saat geçirerek uzun gözlemlere zaman saðlýyor.

Bu kadar yükseðe çýkarak, atmosferde bulunan ve kýzýlötesi teleskoplara engel yaratan, su buharý ve ýþýk kaynaklarý gibi tüm öðelerden uzak durmasý mümkün.

Dünya üzerinde türünün tek örneði olan SOFIA sadece 2015 yýlýnda 100 gözlem uçuþuna çýkacak, yaklaþýk 20 yýl daha görevde kalacak ve bilime hizmet edecek.