Sahuru ihmal etmeyin bol sıvı tüketin



19 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00
Cumartesi Haberleri


Ramazan ayı boyunca beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikleri değerlendiren diyetisyen Büşra Yücel, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken konulara değindi. Sıcacık pideler, kalabalık sofralar, çeşit çeşit iftariyelikler ve güllaç. Ramazan geliyor, sofralar şenleniyor. Dünyanın birçok yerinde milyonlarca Müslüman, Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutmaktadır. Ramazan ayı boyunca bireylerin günlük yaşantıları ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikleri değerlendiren Diyetisyen Büşra Yücel, erkeklerin yüzde 51,4’ünün, kadınların ise 42,7’sinin Ramazan’da kilo aldığını ifade ederken, normalde üç ana öğün ve birkaç ara öğünden oluşan beslenme düzenimizin, Ramazan’da iki ana öğüne düştüğünü hatırlatıyor. Yücel, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken konulara şu şekilde değindi: Ramazan ayında özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artarken, buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır. Oysa, unutmamak gerekir ki günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez. Oruç tutmak sağlıklı Müslümanlara farzdır; bu nedenle riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri önemlidir. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan önce yemek yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa Ramazan’da da bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda bol bol su içilmeli, aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Gece metabolizma hızı düştüğü için geç vakitte yenilen ağır yemeklerin yağa dönüşme ve karın-kalça bölgenizin yağlanma riski yüksektir. Sahurda yapılacak güzel bir kahvaltı, bir gün sonrasının orucuna hazırlık için idealdir. Peynir, yumurta, süt, lifli gıdalar, ideal bir sahur sofrası için yeterlidir. Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 2 ceviz veya 6-7 badem, fındık gibi seçimler, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi tercih olarak karşımıza çıkar. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Bu sebeple iftarda çorba tüketiminin ardından 10-15 dakika ara verilip yemeğe devam edilmesi hem mide hazmını kolaylaştıracak hem de aşırı tüketimi engelleyecektir. Oruç açarken hurma, peynir, domates, zeytin, gibi kahvaltılıklar iyi birer alternatiftir. Mercimek, sebze çorbası ve soğuk çorba gibi hafif çorbalar da tercih edilebilir. 

TATLI YEMEKTEN BİR SAAT SONRA

Tatlı yenmek isteniyorsa, ağır şerbetli hamur işi tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar ara öğün olarak iftardan en az bir iki saat sonra haftada 2 porsiyonu aşmayacak şekilde seçim yapılmalıdır. Öğünlerde meyveye mutlaka yer verilmelidir. 

HAFİF SPOR TERCİH EDİN 

Spor kesinlikle aç karnına değil, iftardan yaklaşık 1-1,5 saat sonra yapılmalıdır. Uygulanacak egzersiz, normalde uygulanan programın yüzde 30-40 oranında hafiflemiş versiyonu olmalıdır. Ramazan ayında yapılacak haftada üç kez düzenli hafif koşu, yüzme ve bisiklet gibi egzersizler, düşük şiddette uygulanırsa yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.