Hizbullah'tan suikast sonrası ilk açıklama: Asla çekilmeyeceğiz

Soykırımcı İsrail, Gazze'den sonra Lübnan'da da kan döküyor. Hamas'ın Lübnan'daki yöneticilerinden Ebu el-Emin, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırısında öldü. Öte yandan Nasrallah suikastı sonrası ilk kez açıklama yapan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, "Düşmanla savaşmaya devam edeceğiz, asla çekilmeyeceğiz." dedi.

30 Eylül 2024 Pazartesi 08:12
Dünya Haberleri





Soykırımcı İsrail, Gazze'den sonra Lübnan'da da saldırılarını sürdürüyor. İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki hava saldırılarında onlarca kişi hayatını kaybetti.

HİZBULLAH: YENİ LİDERİMİZİ YAKINDA SEÇECEĞİZ

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah'ın, İsrail'in 27 Eylül'de Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırıları sonucu öldürülmesinin ardından televizyon konuşması yaptı.

Dahiye bölgesine yönelik ağır bombalarla düzenlenen saldırılarda Nasrallah'ın yanı sıra bazı Hizbullah yöneticilerinin de hayatını kaybettiğini hatırlatan Şeyh Kasım, şunları kaydetti:

"Hizbullah için en kısa zamanda bir genel sekreter seçimini yaparız. Bunu Hizbullah'ın mekanizmalarına göre yaparız. Seçenekler çok kolay olacak, sizler rahat olun. Hizbullah yapısında yöneticilerden birinin vurulması durumunda yedek alternatifler hazır duruyor."

İsrail ile savaşın uzun süreceğinin farkında olduklarını ve bu savaştan zaferle çıkacaklarını savunan Şeyh Kasım, tıpkı 2006 yılında olduğu gibi bu savaşta da İsrail'e karşı zafer elde edeceklerini söyledi.

İsrail'in Hizbullah'ın askeri gücünü düşürmeyeceğini söyleyen Şeyh Kasım, İsrail ordusunun Lübnan'a karadan girmesine karşı savaşmaya hazır olduklarını belirtti.

HAMAS'IN LÜBNAN'DAKİ YÖNETİCİLERİNDEN EBU EL-EMİN, İSRAİL'İN LÜBNAN'A DÜZENLEDİĞİ HAVA SALDIRISINDA ÖLDÜ

Hamas, Lübnan'daki yöneticilerinden Fetih Şerif Ebu el-Emin'in, ülkenin güneyindeki El-Bass Kampı'nda bulunan evine İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Hamas'ın Lübnan'daki yöneticilerinden ve yurt dışındaki yönetim üyesi Ebu el-Emin'in El-Bass Kampı'ndaki evine hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, saldırıda Ebu el-Emin'in yanı sıra eşi Umeyye İbrahim Abdulhamid, oğlu Emin ve kızı Vefa'nın da hayatını kaybettiği ifade edildi.

İşte Lübnan ile İsrail arasında dakika dakika yaşananlar:

12:48 Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Lübnan'ın güneyine ordu konuşlandırmaya hazır olduklarını belirtti.

12:37 Uzmanlar, İsrail'in, Hamas ve Hizbullah'ın lider kadrosuna yönelik suikastlarının, geçici etki yapacağını ve direnişi zayıflatamayacağını ifade ediyor.

12:18 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Lübnan'da çatışmalardan etkilenen siviller için 10 milyon euroluk insanı yardım sağlanacağını duyurdu.

12:08 Nasrallah suikastı sonrası ilk kez açıklama yapan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım: İsrail, Lübnan'ın her bölgesinde suç işliyor. Çağrı cihazı saldırısında çok kayıp verdik. İsrail ile karşılaşmaya devam edeceğiz. Düşmanla savaşmaya devam edeceğiz, asla çekilmeyeceğiz.

12:07 Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta İsrail hava saldırıları sürerken bombardıman ve insansız hava aracı (İHA) sesleri halkı korku ve tedirginliğe sevk ediyor.

11:31 İsrail ordusu, Lübnan topraklarından atılan insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemleriyle imha edildiğini açıklarken, dronun Akdeniz'deki gaz sahasını hedef almaya çalıştığı bildirildi.

11:30 İsrail'in Lübnan'a saldırılarında bir Fransız vatandaşının daha hayatını kaybetmesiyle saldırılarda ölen Fransız vatandaşlarının sayısının iki olduğu bildirildi.

11:25 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Suudi Arabistan'ın Lübnan'ın yanında olduğu belirtildi.

11:16 İsrail ordusu tarafından Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Kola Mahallesi'ne düzenlenen hava saldırısı sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.

10:42 Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İsrail'in saldırılarından kaçarak Lübnan'dan Suriye'ye geçenlerin sayısının 100 bine ulaştığını duyurdu.

10:13 Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in son 24 saatte Lübnan'da düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 105'e yükseldiğini bildirdi.

08:37 Hamas, Lübnan'daki liderinin İsrail'in düzenlediği hava saldırısında öldüğünü açıkladı.

04:02 İsrail ordusu, Suriye ile Lübnan arasında, Şam'ın güneyindeki Cdeydit Yabus Sınır Kapısı'na saldırı düzenledi.

01:53 İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Kola Mahallesi'nde bir binaya hava saldırısı düzenledi. Beyrut'taki bu saldırı Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında bir yere 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu.

01:49 İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki hava saldırısında onlarca kişi hayatını kaybederken, Sayda kentine bağlı Ayn ed-Delb beldesinde enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

01:36 Hizbullah, İsrail saldırısında yaşamını yitiren genel sekreteri Hasan Nasrallah'ın yerine hareketin yürütme konseyi başkanı Haşim Safiyuddin'in seçildiğine ilişkin haberleri yalanladı.

01:28 İsrail ordusunun Lübnan'da dün düzenlediği hava saldırılarında 105 kişinin hayatını kaybettiği, 359 kişinin yaralandığı bildirildi.

00:43 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ortadoğu'daki çatışmaların bölgeye yayılmaması konusunda "kararlı" olduklarını belirtti.

- İSRAİL'İN LÜBNAN'A ŞİDDETLENEN SALDIRILARINDA 1174 KİŞİ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah'ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1174 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında yaşamını yitirmişti.

Hizbullah ise İsrail'e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye on binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.