Ateşkes görüşmesinden sonuç çıkmadı... İran: Hürmüz'e yaklaşan askeri gemiler ihlal sayılacak

ABD ile İran'ın Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yürüttüğü müzakereler resmen sona erdi. ABD heyeti 21 saat süren görüşmelerin ardından İran'la anlaşılamadığını duyurup ABD'ye geri dönerken, Tahran yönetimi tarafından gelen açıklamalarda ise tek bir görüşmede anlaşmaya varılmayacağı vurgulandı. Öte yandan ABD'nin Hürmüz Boğazı'nı ablukaya alma kararının ardından İran Hürmüz'e yaklaşacak askeri gemilerin ateşkesi ihlal sayılacağını belirtti.

12 Nisan 2026 Pazar 01:53
Dünya Haberleri

ABDULLAH POLAT



ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran ile 21 saat müzakerelerin ardından bir anlaşmaya varılamaması üzerine Pazar günü İslamabad'dan ayrıldı.

Vance, görüşmelerdeki eksikliklere dikkat çekerek İran'ın nükleer silah üretmemeyi de içeren Amerikan şartlarını kabul etmemeyi tercih ettiğini söyledi. Vance, "Kötü haber şu ki bir anlaşmaya varamadık ve bunun Amerika Birleşik Devletleri'nden çok İran için kötü bir haber olduğunu düşünüyorum." dedi.

İRAN: ABD'YE BU KADAR GÜVENSİZLİK VARKEN ANLAŞMAYA BİR TOPLANTIDA VARILMAMASI DOĞALDIR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, "Bu görüşmeler, ABD ve İsrail'in 9 ay içerisinde ikinci kez giriştikleri ve 40 gün süren bir savaşın ardından, sadece güvensizlik değil, kuşku ve şüphenin hakim olduğu bir atmosferde yapıldı. Bu nedenle tek bir toplantıda anlaşmaya varılmaması doğaldır. Zaten kimsenin böyle bir beklentisi de yoktu." dedi.

Öte yandan Mehr Haber Ajansı, İran heyetinin Pakistan'dan ayrıldığını duyurdu.

TRUMP: HÜRMÜZ ABLUKA ALTINA ALINACAK

ABD Başkanı Donald Trump, İran'la yürütülen müzakerelere ilişkin, "Müzakereler iyi geçti ve birçok başlıkta mutabık kalındı ama en önemli konu olan 'nükleer' hakkında anlaşma sağlanamadı. An itibariyle ABD Donanması, Hürmüz Boğazı'na girmeye veya çıkmaya çalışan tüm gemileri abluka altına alma işlemine başlayacaktır. ABD Donanması'na İran'a Hürmüz Boğazı'ndan geçiş için ücret ödeyen uluslararası sulardaki her geminin tespit edilmesi talimatını verdim. Yasa dışı geçiş ücreti ödeyen hiç kimse açık denizlerde güvende olmayacak. Silahımız yüklü ve ateşlemeye hazır, ordumuz uygun bir zamanda İran'dan geriye kalan ne varsa tamamını ortadan kaldıracak" ifadelerini kullanarak İran'a yönelik tehditler savurdu.

"HÜRMÜZ'E YAKLAŞAN GEMİLER ATEŞKESİ İHLAL SAYILIR"

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Hürmüz Boğazı'na yönelik askeri hareketliliğe ilişkin yeni bir uyarı yayımladı. DMO'dan yapılan açıklamada, "DMO Deniz Kuvvetleri, bazı düşman yetkililerin asılsız iddialarının aksine, Hürmüz Boğazı'nın akıllı bir şekilde kontrol ve yönetim altında olduğunu ve belirlenen kurallar çerçevesinde zararsız sivil gemilerin geçişine açık olduğunu bildirmektedir. Ancak hangi gerekçeyle olursa olsun Hürmüz Boğazı'na yaklaşmak isteyen askeri gemilerin bu girişimi ateşkes ihlali sayılacak ve sert şekilde karşılık verilecektir" ifadeleri kullanıldı.

İŞTE ABD/İSRAİL İRAN SAVAŞINDA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR:

20.55 İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nın kontrol altında olduğunu belirterek, "Hangi gerekçeyle olursa olsun Hürmüz Boğazı'na yaklaşmak isteyen askeri gemilerin bu girişimi ateşkes ihlali sayılacak ve sert şekilde karşılık verilecektir" açıklamasını yaptı.

20.51 ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a yönelik saldırılarıyla başlayan ve 40 gün süren savaşın Tel Aviv yönetimine maliyetinin 35 milyar İsrail şekeli (11,5 milyar dolar) olduğu bildirildi.

20.50 ABD medyası, İran'ın Lamerd kentindeki okul ve spor salonunu hedef alan ve 21 sivilin hayatını kaybettiği saldırılarda ABD füzelerinin kullanıldığına ilişkin görsel kanıtlar ortaya koydu.

18.31 Trump, Hürmüz Boğazı'nın bloke edilmesine NATO ve Körfez ülkelerinin destek vereceğini belirtti

18.31 İran heyeti, ABD ile 21 saat süren müzakerelerin ardından Pakistan'dan ayrıldı.

18.27 İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hürmüz Boğazı'na ilişkin "Yapılacak herhangi bir yanlış hamle düşmanı Hürmüz Boğazı'nda ölümcül bir girdaba hapsedecek." açıklamasında bulundu.

18.17 ABD Başkanı Donald Trump, İran ile Pakistan'da yapılan müzakere hakkında yaptığı açıklamada, "Her şeyi istiyorum. Ellerinde hiçbir koz yok" dedi.

17:16 İran: ABD-İsrail saldırılarında 942 okul zarar görürken bunlardan 18'i tamamen yıkıldı

17.13 İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a başlattığı saldırılar sonucunda ülke genelinde 942 okulun zarar gördüğünü söyledi.

17:10 BAE: Hürmüz Boğazı'nda seyrüseferin kısıtlanmasına yönelik girişimler ciddi riskler barındırıyor

17:01 İsrail Genelkurmay Başkanı'ndan orduya İran'a saldırılara tekrar başlamak için "hazır ol" talimatı

16:22 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Orta Doğu'daki durumu görüştü.

16:16 ABD Başkanı Trump: "Birleşik Devletler Donanması, Hürmüz Boğazı'na girmeye veya boğazdan çıkmaya çalışan tüm gemileri ablukaya alma sürecini başlatacak"

14:19 İran Adli Tıp Kurumu, ABD ve İsrail'in İran'a 28 Şubat'ta başlattığı saldırılarda hayatını kaybeden 3 bin 375 kişinin kimlik tespitinin yapıldığını bildirdi.

13:15 İran lideri Hamaney'in Başdanışmanı: Hürmüz Boğazı'nın anahtarı bizim ellerimizde

12:15 İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, "ABD, bizim mantığımızı ve ilkelerimizi anladı. Artık karar verme zamanı, güvenimizi kazanabilecek mi kazanamayacak mı" dedi. Öte yandan Galibaf "İran heyetindeki çalışma arkadaşlarım, ilerlemeye dönük 168 girişim önerdi ancak karşı taraf bu müzakere turunda İran heyetinin güvenini kazanamadı" ifadelerini kullandı.

11:52 Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar, başkent İslamabad'da ABD-İran arasında dün başlayan ve yaklaşık 21 saat süren müzakereler ardından yaptığı basın açıklamasında, "İki tarafın da tüm bölge ve ötesi için kalıcı barış ve refahın sağlanması yönünde olumlu yaklaşımı sürdürmesini umuyoruz. ABD ve İran ateşkes taahhütlerine bağlı kalmak zorunda" dedi.

10.58 İran basını, Tahran yönetiminin ABD ile yeni bir müzakere turu planlamadığını öne sürdü.

09.55 Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, İslamabad'da Tahran ile Washington arasında yürütülen görüşmelerde ortak bir çerçeveye ve anlaşmaya ulaşılamamasının ardından, tarafların ateşkes taahhütlerini sürdürmelerinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

07:47 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İslamabad'daki görüşmelerin 40 günlük bir savaşın ardından ABD'ye duyulan güvensizlik atmosferinde gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu nedenle tek bir toplantıda anlaşmaya varılmaması doğaldır. Zaten kimsenin böyle bir beklentisi de yoktu." dedi.

05:29 İran medyasında, İslamabad'daki Tahran-Washington görüşmelerinde ortak bir çerçeve ve anlaşmaya varılamamasının nedeninin ABD'nin aşırı talepleri olduğu öne sürüldü.

05:16 ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da İran'la yapılan doğrudan müzakerelerin "bir anlaşmaya varılamadan" sona erdiğini açıkladı.

04:29 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İslamabad'daki müzakerelerin neticeye ulaşmasının ABD'nin "aşırı talepler" ve "hukuk dışı" isteklerde bulunmamasına bağlı olduğunu belirtti.

01:48 İslamabad'da İran, ABD ve Pakistan arasındaki üçlü görüşmelerin sona erdiği, görüşmelere sabah saatlerinde devam edileceği belirtildi.

01:37 Katar, ABD-İsrail ile İran arasında yaşanan savaş nedeniyle durdurulan denizcilik faaliyetlerini yeniden başlatacağını açıkladı.

01:28 İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, İsrail'in baskılarına rağmen direniş cephesinin birlik ve beraberlik içinde olduğunu öne sürdü.

00:57 İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'ndan askeri gemilerin geçişine yönelik her türlü girişime sert bir şekilde karşılık verileceğini duyurdu.