HABER MERKEZİ
ABD merkezli Axios platformunun, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile olası bir nükleer anlaşmayı görüşmek üzere 6 Şubat'ta Türkiye'de bir araya geleceği iddia etmesi dünya basınında geniş bir yankı uyandırdı.
DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'DE
Konuyu yakın takibe alan İsrail merkezli haber sitesi Nziv, "Türkiye'deki görüşme Orta Doğu'ya sükunet getirmeyecek ve İsrail'e ciddi zarar verecektir" başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, "Herkes Türkiye'de yapılacak nükleer görüşmeleri yakından takip ediyor. Bu görüşmelerin Ankara'da yapılması, bilinçli bir siyasi sinyaldir. Müzakereleri Washington-Avrupa yörüngesinden çıkarıp, hem Tahran hem de NATO ile işleyen ilişkiler sürdüren bölgesel bir gücün ellerine bırakmaktadır." ifadelerine yer verildi.
"TÜRKİYE'NİN HAMLESİ STRATEJİK BİR ADIM"Haberde, Türkiye'nin Orta Doğu'da giderek kontrol dışına çıkan gerilim ortamında kendisini vazgeçilmez bir arabulucu olarak konumlandırmasının stratejik bir adım olduğu vurgulandı. Bunun yalnızca lojistik bir hamle olmadığı, aynı zamanda diplomatik dengelerin ve müzakere zemininin yeniden şekillendirilmesi anlamına geldiği ifade edildi.
"TÜRKİYE BÖLGEDE KRİZİ ÖNLEMEK İSTİYOR"
Yunanistan medyasından New Post ise "Ankara'da barış penceresi" başlıklı haberinde "Türkiye, bölgede genel bir kriz senaryosunun önüne geçmek amacıyla, iletişim kanalını kolaylaştırmak ve bir anlayış formülünü sabitlemek' için perde arkasında barış için kritik temaslarda bulunuyor. Cuma günü gerçekleşecek olan olası görüşmede Ankara'dan bir sonuç çıkmaması pek de mümkün görülmüyor." dedi.
"TÜRKİYE YENİ MÜZAKERELERİN MERKEZ ÜSSÜ OLARAK GÖRÜLÜYOR"
Bir diğer İsrail medyası JDN de "Nükleer görüşmeler yolda: Türkler barış sahnesine çıkıyor, İran tehdit ediyor, Washington tereddüt ediyor" başlıklı bir haber yayımladı.
Haberinde "Türkiye, yeni müzakerelerin merkez üssü olarak görülüyor ve bu bir tesadüf değil. Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'ya zarar verebilecek bölgesel gerginliğin önlenmesiyle ilgileniyor. İsrail ise bu görüşmeden endişeli. Çünkü İran'ın ilerlemesini frenleyecek hızlı bir eylem yerine Tahran'ın müzakerelerle nükleer alanda zaman kazandığı düşünülüyor." dedi.
HAZİRAN 2025'TEN SONRA İLK GÖRÜŞME
İran ile İsrail arasında Haziran 2025'te meydana gelen ve 12 gün süren çatışmaların ardından bu görüşme ile ABD'li ve İranlı yetkililer ilk kez bir araya gelecek.
Erakçi, İran'daki devrimin 47. yıl dönümü münasebetiyle başkent Tahran'da devrim lideri Ayetullah Humeyni'nin türbesinde dün yaptığı konuşmada, İran'ın diplomasiye hazır olduğunu belirterek, "Ancak diplomasi, baskı, yıldırma ve güç kullanımıyla bağdaşmaz. Sonuçlarının yakında ortaya çıkmasını umuyoruz." demişti.