Hindistan'da 'kara mantar' paniği: Binlerce kişinin gözü çıkarıldı

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan'da ölümcül 'kara mantar' hastalığıyla ilgili 9 bin vaka görüldü açıklandı. Binlerce hastanın enfeksiyonun beyne sıçramasını önlemek amacıyla gözleri çıkarıldı.

24 Mayıs 2021 Pazartesi 10:57
Dünya Haberleri

DHA/AA



Koronavirüsün pençesindeki Hindistan'da Sağlık Bakanlığı, ülkede giderek yayılan ölümcül 'kara mantar' hastalığıyla bağlantılı 9 bin vakanın görüldüğünü açıkladı. Ölümcül 'kara mantar' ile ilgili vakaların yarısından çoğunun Gujarat ve Maharaştra'da eyaletlerinde görüldüğü ifade edildi. Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkedeki 15 vilayette toplam 9 bin ölümcül kara mantar vakasının görüldüğünü açıkladı. Kara mantar hastalığına ilişkin artan vaka sayıları nedeniyle ülkedeki sağlık uzmanları, hükümete 29 vilayette salgın ilan edilmesi çağrısında bulunuldu.

MUKORMİKOZ NEDİR?

Dünya genelinde nadir görülen bir enfeksiyon türü olarak biliniyor. Toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu görülebiliyor.

HİNDİSTAN'DA MUKORMİKOZ VAKALARININ OKSİJEN KİRLİLİĞİNDEN KAYNAKLANIP KAYNAKLANMADIĞI ARAŞTIRILACAK

Hindistan'ın Kerala eyaletinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçiren kişilerde sıklıkla görülmeye başlayan mukormikoz vakalarının, solunum desteği için kullanılan oksijendeki kirlilikten kaynaklanıp kaynaklanmadığıyla ilgili inceleme başlatıldı.

Financial Express gazetesinde yer alan habere göre, eyaletin Kovid-19 Görev Gücü'ne başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Eşvet Narayan, Tedavi Protokolleri Komitesi ile yaptığı toplantıda, halk arasında "kara mantar" olarak bilinen enfeksiyonların kaynağının ne olduğunun araştırılmasını istedi.

Geçen yıl tüm Hindistan'da yaklaşık 100 mukormikoz vakası tespit edilirken, Keralaya eyaletinde yalnızca geçen hafta yaklaşık 700 vaka kaydedilmişti.

Kovid-19 tedavisi geçiren kişilerde ortaya çıkan enfeksiyonun, bağışıklığı baskılayan tedavilerin yanı sıra solunum desteği için kullanılan oksijenin üretildiği sudaki veya aktarıldığı boru ve tüplerdeki kirlilikten de kaynaklanabileceğinden şüpheleniliyor.

Hindistan dışında Kovid-19 vakalarının yoğun olduğu herhangi bir ülkede mukormikoz vakalarının görülmemesi bu kanıyı güçlendiriyor.

Başbakan Yardımcısı Narayan, mikrobiyologlardan, mukormikoz hastalarının klinik geçmişleri ile oksijen kaynakları ve altyapısı üzerinde tetkikler yapılmasını talep etti.

Toplantıda konuyla ilgili sunum yapan Dr. Sampath Chandra Prasad Rao, düşük kalitedeki tüpler ve boru sistemlerinden veya oksijen üretmek için kullanılan sudan kaynaklanan kirliliğin enfeksiyonlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Oksijenin temiz olmayan musluk suyuyla üretilmiş olabileceğini vurgulayan Rao, "Artan talebi karşılamak için büyük miktarlarda endüstriyel oksijen üretilmesi gerekiyor. Bu da sektörün sağladığı oksijenin tıbbi oksijen standartlarına uygun olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.