IHA
Açıklamada, "Sonuç olarak İHA'nın Güney Kore'den geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Uzmanlar, İHA'nın Güney Kore Drone Operasyon Komutanlığı'na ait uzun menzilli hafif keşif İHA'sı olduğunu ve Güney Kore Silahlı Kuvvetler Günü'nde araç üzerinde halka tanıtılan İHA ile aynı tipte olduğunu belirledi" ifadeleri kullanıldı. İHA'nın bulunmadan 5-7 gün önce kullanılmış olabileceğinin değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, "Şekli, muhtemel uçuş süresi, gövdenin alt kısmına sabitlenmiş broşür dağıtma kutusu gibi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda bunun Pyongyang semalarına propaganda broşürleri bırakan İHA olma ihtimali oldukça yüksektir. Ancak henüz bir sonuca varılmamıştır" denildi.
Güney Kore ordusunun İHA ile Pyongyang semalarına propaganda broşürleri bırakmasının Kuzey Kore'nin egemenliğini ihlal eden "düşmanca bir provokasyon" olduğu vurgulandı. Tedbir olarak başkent ve sınır hattındaki tüm birliklerin "savaşa hazır hale getirildiği" ifade edildi. Kuzey Kore'nin egemenliğinin kara, hava ya da deniz yoluyla bir kez daha ihlal edilmesi halinde bunun "savaş ilanı" sayılacağı kaydedilen açıklamada, böyle bir durumda "derhal misilleme saldırısı yapılacağı" uyarısında bulunuldu.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Pyongyang semalarında propaganda broşürleri taşıyan Güney Kore'ye ait insansız hava araçlarının tespit edildiğini iddia etmişti. Güney Kore Savunma Bakanlığı ise iddiayı önce reddetmiş, daha sonra ise Kuzey Kore karşıtı sivil toplum örgütlerinin olaydan sorumlu olabileceğini açıklamıştı. Kuzey Kore, yaşanan gerilimin ardından Güney Kore ile bağlantıyı sağlayan kara ve demiryolu hatlarını havaya uçurduğunu duyurmuştu.