İsrail sağlık ekiplerini hedef aldı! Gazze Avrupa Hastanesi: Yaralılara ulaşamıyor

İsrail'in Gazze'ye saldırıları iki ayı aşkın süredir katlanarak devam ediyor. Gazze Şeridi'ndeki Gazze Avrupa Hastanesi Müdürü Yusuf el-Akkad, yaralıların İsrail'in saldırıları nedeniyle hastaneye ulaşamadığı için sokaklarda kaldığını, sağlık ekiplerinin de hedef alındığı için yaralılara ulaşamadığını belirtti.

9 Aralık 2023 Cumartesi 07:20
Dünya Haberleri

SENA PARLAR



İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi ve yaralandı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail uçaklarının, Gazze Şeridi'nin merkezi ile Refah kentine düzenlediği hava saldırısında çok sayıda ölen ve yaralanan oldu.

İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde Şiteyvi ile Tahravi ailelerine ait evleri bombalaması sonucu 11 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Sahabe Tıp Kompleksi civarındaki Hammad ve Ataallah ailelerine ait meskun evleri bombalaması sonucu da çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Bombalanan evlere yakın bölgede İsrail ordusuna ait tankların olması nedeniyle enkaz altındaki ölü ve yaralılara ulaşılamıyor.

İsrail güçleri, Han Yunus'un güneyinde Neccar ve Hamuda ailelerine ait evleri hedef alması sonucu da çok sayıda Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına yol açtı.

İsrail topçu birlikleri ayrıca gece boyunca Han Yunus'ta birçok yeri hedef aldı. Saldırılarda çok kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu, başta Han Yunus, Refah ve kentin güney tarafı olmak üzere, Gazze Şeridi'nde birçok bölgeye yönelik hava ve kara saldırılarını sürdürüyor.

GAZZE AVRUPA HASTANESİ: SAĞLIK EKİPLERİ, İSRAİL TARAFINDAN HEDEF ALINDIĞI İÇİN YARALILARA ULAŞAMIYOR

Gazze Şeridi'ndeki Gazze Avrupa Hastanesi Müdürü Yusuf el-Akkad, bazı yaralıların İsrail'in saldırıları nedeniyle hastaneye ulaşamadığı için sokaklarda kaldığını, sağlık ekiplerinin de hedef alındığı için yaralılara ulaşamadığını belirtti.

Gazze'nin güney kesimindeki Han Yunus kentinde bulunan hastanenin Müdürü Akkad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanenin ve bölgedeki yaralıların durumuyla ilgili konuştu.

"Hastanedeki durumlar felaket ötesi. Yüzlerce yaralı ve hasta yeterli sayıda yatak olmadığı için yerlerde yatıyor." diyen Akkad, hastaneye her dakika onlarca hasta geldiğini ve hastanenin kapasitesinin yeterli olmadığını ifade etti.

Gazze Avrupa Hastanesi'nin, Gazze'nin her yerindeki sağlık kurumlarından buraya sevklerin yapıldığı bir ihtisas hastanesi olduğunu kaydeden Akkad, normal şartlarda yaralı ve hastaları tedavi edecek yeterliliğe sahip olduklarını aktardı.

Akkad, binanın 240 yatak kapasiteli olduğuna dikkati çekerek şu an yaralı ve hastaların sayısının ise bu kapasiteyi aştığını dile getirdi.

Halihazırda aynı odada 5 yerine 9 ailenin kaldığını, hastanenin birçok bölümünde hasta ve yaralıların yerlerde yatmak zorunda kaldığını söyleyen Akkad, "Çok sayıda yaralı ise İsrail'in saldırıları nedeniyle hastaneye ulaşamadığı için sokaklarda. Sağlık ekipleri de hedef alındığı için bu yaralılara ulaşamıyor." dedi.

Akkad, "Biraz önce İsrail ordusu, kentin çeşitli bölgelerindeki bazı yaralıları almak için ambulansla hareket eden sağlık ekiplerini hedef aldı. 2 sağlıkçı yaralandı, ambulans zarar gördü ve bulunduğu yerde kaldı." diye konuştu.

Müdür Akkad, İsrail ordusunun yolları tanklarla kesmesi nedeniyle personelin hastaneye ulaşamadığını ve bu nedenle hastanede ciddi sıkıntı yaşandığını sözlerine ekledi.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

06:22 İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli genci yaraladı.

02:39 Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürü Eşref Ebu Mehadi, hastaneye ilaç ve tıbbi malzeme temin etmeye çalıştığı sırada İsrailli keskin nişancıların açtı ateş sonucu yaralandı.

02:06 İsrail askerleri tarafından abluka altındaki Gazze Şeridi'nde alıkonulan ve işkenceyle dolu 4 günün ardından salıverilen Filistinliler yaşadıkları dehşet dolu anları anlattı.

01:45 Hamas, Yemen'deki İran destekli Husilerin "Kızıldeniz üzerinden İsrail'e giden gemilerin geçişini engelleme" tehdidini memnuniyetle karşıladı.

00:32 Gazze Şeridi saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 5 binden fazla İsrail askerinin yaralandığı, bunlardan 2 bininin sakat kaldığı belirtildi.

00:21 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin "Gazze'de acil ateşkes" tasarısını veto etmesini memnuniyetle karşıladı.

00:07 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan El-Avde Hastanesi'ndeki iki sağlık personelinin görevdeyken öldürüldüğünü bildirdi.

10 Aralık 2023

23:06 İsrail'in başkenti Tel Aviv'de toplanan grup, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını protesto ederek ateşkes çağrısında bulundu.

22:54 Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşıyan 100 tırın abluka altındaki Gazze Şeridi'ne giriş yaptığını duyurdu.

22:43 Belçika'nın başkenti Brüksel'de İsrail'in saldırılarında Gazze ve Batı Şeria'da hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi.

22:40 İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki çatışmalarda yaralanan 4 ve Hamas'ın 7 Ekim'de sınırdaki Yahudi yerleşim birimlerine düzenlediği saldırılarda ağır yaralanan 1 askerinin daha öldüğünü açıkladı.

22:29 Yemen'deki İran destekli Husiler, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne gıda ve ilaç yardımlarının girişi sağlanmadığı takdirde Kızıldeniz üzerinden İsrail'e giden tüm gemilerin geçişini engelleme tehdidinde bulundu.

22:27 Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ile Gazze'deki durumu telefonda görüştü.

22:23 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas'ın saldırılarının İsrail'in yaptığı ihlalleri haklı çıkarmayacağını belirterek, "Uluslararası insancıl hukuk seçici olarak uygulanamaz" dedi.

22:24 Avusturya'nın başkenti Viyana'da, 18 bine yakın Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının son bulması için yürüyüş düzenlendi.

22:19 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu, "Gazze'deki savaşın durdurulması, kalıcı barışın sağlanması" için Kanada'da görüşmeler gerçekleştirdi.

21:29 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Han Yunus ve Gazze kentlerine düzenlediği hava saldırılarında 2 kadın gazeteci daha hayatını kaybetti.

20:48 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da düzenledikleri baskında, Filistinli bir çocuğu öldürdü.

20:42 Fransa'nın başkenti Paris'te yoğun yağmura aldırış etmeden sokağa inen halk, Gazze'de ateşkes sağlanmasını istedi.

20:21 Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze'de meydana gelen kıtlık tehlikesini ortadan kaldırmanın tek yolunun, geniş kapsamlı gıda girişini sağlayacak bir ateşkes olduğunu belirtti.

20:19 Katar'da düzenlenen Gazze konulu panele katılan akademisyenler, Batı medyası ve akademi dünyasında Gazze sansürü uygulandığını ifade ediyor.

20:03 İngiltere'de 9'uncusu düzenlenen Filistin'le dayanışma ve ateşkes eylemine katılan konuşmacılar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) ateşkes talep eden karar tasarısını veto eden ABD ve çekimser oy kullanan İngiltere'ye tepki gösterdi.

19:48 Filistin Platformu üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını Kadıköy'de protesto etti.

19:46 İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nin güneyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda sokak, meydan ve boş alanlar "toplu mezarlara" dönüştü.

19:25 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 213 artarak 17 bin 700 oldu.

18:34 Gazze Şeridi'ndeki Gazze Avrupa Hastanesi Müdürü Yusuf el-Akkad, bazı yaralıların İsrail'in saldırıları nedeniyle hastaneye ulaşamadığı için sokaklarda kaldığını, sağlık ekiplerinin de hedef alındığı için yaralılara ulaşamadığını belirtti.

17:39 İstanbul'da çeşitli hastanelerde görev yapan doktor, sağlık çalışanı ve tıp fakültesi öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla sessiz yürüyüş düzenledi.

17:15 İngiltere'nin başkenti Londra'da 14 Ekim'den bu yana Filistin ile dayanışma için her cumartesi sokaklara çıkan on binlerce kişi 9'uncu kez bir araya geldi.

17:13 İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da düzenlenen Filistin'e destek yürüyüşünde yüzlerce kişi, "İşgali durdurun, soykırımı desteklemeyin" sloganı atarak, İsrail ve destekçilerine tepki gösterdi.

17:01 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması için çabaların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

16:59 Malatya'da, İsrail'in Gazze'deki saldırıları protesto edildi.

16:52 Erzurum'da görev yapan doktorlar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için sessiz yürüyüş düzenledi.

16:52 İsrail ordusu, "insanı ara"nın sona ermesiyle abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yeniden başlattığı saldırılara, şiddetini artırarak devam ediyor.

16:49 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesini "ahlak dışı" olarak değerlendirdi.

16:43 Diyarbakır ve Siirt'te hekimler, giydikleri beyaz önlüklerle "sessiz yürüyüş" yaparak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

16:43 İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail'e yapılan saldırılara karşılık Lübnan'ın güneyinde Hizbullah mevzilerini vurduğunu açıkladı.

16:40 İsrail ordusu iki ayı aşkın süredir bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne zırhlı araçlarla asker sevkiyatına devam ediyor.

16:33 Kütahya'da hekimler, sağlık çalışanları, tıp ve diş hekimliği fakültelerinden öğrenciler, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'i protesto etmek ve Filistin halkına destek olmak amacıyla "sessiz yürüyüş" gerçekleştirdi.

16:32 Rize'de tıp fakültesi öğrencileri, Trabzon'da ise çocuklar İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını yürüyüşle protesto etti.

16:28 Ankara'da sağlık çalışanları, Filistin'de yaşananlara dikkat çekmek amacıyla "sessiz yürüyüş" düzenledi.

16:26 Sivas ve Kayseri'de, hastanelerde görev yapan doktor ve sağlık çalışanları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto için sessiz yürüyüş düzenledi.

16:22 Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail'in Gazze'deki esirlerin hayatlarını umursamadığını belirtti.

16:19 Bursa ve Balıkesir'deki hastanelerde görev yapan hekimler ve sağlık çalışanları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto için sessiz yürüyüş yaptı.

16:13 İsrail askerlerinin, cuma günü işgal altındaki Batı Şeria'da yaraladığı Filistinli hayatını kaybetti.

16:06 Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med), İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinli akademisyen Rıfat el-Arir'e kasten suikast düzenlediği şüphelerinin soruşturulması gerektiğini belirtti.

15:57 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, "Uluslararası toplum Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması için yeterince çaba göstermedi." dedi.

15:48 Şırnak'ın Cizre ilçesinde 'Filistin İnsanlık Nöbeti Çadırı' kuran Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilci ve üyeleri İsrail büyükelçisini sınır dışı edilip, büyükelçilik ve konsolosluğun kapatılmasını, siyasi, ekonomik ve askeri noktada ne gerekiyorsa yapılarak gerekli adımın atılmasını istedi.

15:37 Libya'da sivil toplum kuruluşları, İsrail ablukası ve bombardımanı altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yardım için bağış kampanyası başlattı.

15:32 İsrail ordusunun Gazze'de başarısızlıkla sonuçlanan rehine kurtarma operasyonunda öldüğü duyurulan İsrailli esir askerin ölümü ailesi tarafından doğrulandı.

15:19 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, ABD'nin Birleşmiş Milletler Konseyinin Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilsin kararını veto etmesini eleştirerek, "Amerika'da kaba siyasetinin gereğini yaparak İsrail'e bir kere daha destek verdi. Bir kere daha zulmün arkasında durdu" şeklinde konuştu.

15:20 İsrail'in saldırısında Gazze'de bulunan Alman vatandaşı 6 kişilik ailenin hayatını kaybettiği bildirildi.

15:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batılı ülkelerin sınırsız desteğini alan İsrail yönetimi, Gazze'de tüm insanlığın yüzünü kızartacak canilikte zulümlere ve katliamlara imza atıyor." dedi.

15:12 Ürdün, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle, İsrail'le planlanan, enerji karşılığında su değişimini amaçlayan anlaşmayı durdurduktan sonra, söz konusu projeye alternatif arıyor.

15:11 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Hudr, "Gazze Şeridi, çocuklar için dünyadaki en tehlikeli yer haline geldi." dedi.

14:53 Gazze Belediyesi, İsrail'in saldırılarının devam ettiği şehirlerde 500 bin Filistinlinin açlık ve susuzluk riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

14:00 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde düzenledikleri baskınlarda 15 Filistinliyi gözaltına aldı.

13:10 İsrail'in, ABD'den Gazze'deki tanklarda kullanılmak üzere değeri 500 milyon dolardan fazla olan mühimmat siparişini onaylamasını istediği belirtildi.

13:08 İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin sığındığı merkezlere duman ve yangın bombalarıyla saldırdığı, yaralılarda daha önce görülmemiş şekilde yanıklar ve boğulma gerçekleştiği bildirildi.

12:50 İran, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de insani nedenlerden dolayı acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etmesini kınadı.

12:46 Malezya Başbakanı Enver İbrahim, "Malezya hükümeti adına, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesini şiddetle kınıyor ve protesto ediyorum." dedi.

12:42 İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) ve Arap Birliğinin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona erdirilmesi için diplomatik görüşmeler yürütmek üzere görevlendirdiği Bakanlar Komitesi, ABD yönetiminin, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan karar tasarısını veto etmesinden üzüntü duyduğunu bildirdi.

11:29 İsrail ordusunun yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde, imkansızlıklar nedeniyle yaralılara yerde müdahale ediliyor.

11:18 İsrailli bir savaş muhabiri, Gazze kentinin doğusundaki Eş-Şucaiyye Mahallesi'ne giren İsrail askerlerinin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının kazdığı tünel ve kuyular karşısında "şaşkına döndüğünü ve bir meydan okumayla" karşılaştığını belirtti.

11:00 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası Batı televizyonlarında yaptığı çıkışlarla gündeme gelen Filistin'in İngiltere'deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, ülkesinde yaşanan zulmün 7 Ekim'de değil, 106 yıl önce başladığını söyledi.

08:02 Hamas, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de insani nedenlerden dolayı acil ateşkes talep eden karar tasarısını vetosunu, "İsrail'in Filistin halkının öldürülmesine doğrudan katılımı" olarak değerlendirdi.

07:31 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin BM Güvenlik Konseyinde veto ettiği Gazze'de ateşkes tasarısına ilişkin, "Gazze konusunda artık ABD yalnız kaldı." dedi.

06:31 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi ve yaralandı.

02:43 İsrail medyası, savaş kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un oğlu Gal Meir Eisenkot'un Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülmesinin ardından, yeğeninin de öldürüldüğü bilgisini paylaştı.

01:51 Uluslararası sivil toplum kuruluşu Save the Children, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısında "çekimser" oy kullanan İngiltere'nin, Gazze'deki çocukların yaşayacağı dehşetin "suç ortağı" olduğunu belirtti.

01:37 İsviçre, Slovenya ve Malta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısının veto edilmesinden üzüntü duyduğunu açıkladı.

01:25 Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) ABD tarafından veto edilmesine tepki gösterdi.

00:56 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Gazze'de insani ateşkes için baskı yapmaya devam edeceği bildirildi.

00:56 İsrail'e bağlı Kudüs Belediye Başkanı Yardımcısı Arieh King, Gazzelilere ve Müslümanlara karşı ırkçı ifadeler kullanarak "İnsan değiller." diye nitelendirdiği yüzlerce Gazzelinin canlı canlı gömülmesini savundu.

00:42 Gazze'den İsrail'deki bir hastaneye son 24 saatte 40 yaralı askerin naklinin yapıldığı belirtildi.

00:02 ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 7 bin 112'si çocuk, 4 bin 885'i kadın olmak üzere 17 bin 487 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildiriliyor.

İsrail ordusu halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarını hedef alarak sivil altyapıyı tahrip ederken, karadan işgal sürecinde 93 askeri öldü.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 272 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahının sınır hattındaki düşük yoğunluklu çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 93 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.