Rusya: Batı'dan gelen füze tehditlerine karşı askeri güç tedbiri alabiliriz

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ile müttefiklerinin kısa ve orta menzilli füze yerleştirme planları karşısında kendilerinin de askeri tedbirler alabilecekleri uyarısında bulundu.

5 Nisan 2021 Pazartesi 13:01
Dünya Haberleri





Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İngiltere ile ABD'nin kısa ve orta menzilli füze konuşlandırma planlarının, olası bir gerilimi önlemeyi daha da güçleştirdiği uyarısında bulundu.

Sputnik'in haberine göre, Zaharova, "Amerikalılar ile Avrupa ve Asya-Pasifik'teki müttefiklerinin, karaya konuşlandırılmış kısa ve orta menzilli füze cephaneleri oluşturması karşısında pratikte alınabilecek tedbirleri incelemeye devam ediyoruz. İngiltere'nin planları da bunlara dahil" dedi ve şöyle devam etti:

"Diyalog için kapıyı hiçbir şekilde kapatmıyoruz ancak içinde bulunduğumuz mevcut durumda, Rusya'nın ortaya çıkan füze tehditleri karşısında Rusya'nın odağını, askeri-teknik yanıt tedbirleri almaya kaydırmak zorunda kalacağını dışlamıyoruz."

Geçerliliğini yitirmiş olan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) kapsamında yasak olan füzelerin konuşlandırılması için gerçek adımlar atılacağı yönünde son dönemde Pentagon'dan bir dizi açıklama geldiğini; İngiliz ordusunun da son zamanlarda oldukça düşmanca açıklamalar ve eylemlerde bulunduğunu kaydeden Zaharova şu uyarıyı yaptı:

"Bu tip askeri programların uygulamaya konulması ivme kazanmış durumda, bu da, INF sonrası füze alanında ciddi bir gerilim yaşanması durumunda sorunun diplomatik yollardan çözülmesi ihtimalini zayıflatıyor."

INF Anlaşması'ndan ABD 2019'da çekilmişti. Rusya da bunu takiben anlaşmadan çekilmişti. O dönem Sovyetler Birliği ile ABD arasında 1987'de imzalanan INF, olası bir nükleer çatışmayı önleyebilecek başlıca anlaşmalardan sayılıyordu.

Anlaşmanın geçerliliğini yitirmesi ile ABD'nin bir dizi orta menzilli balistik ve kruz füzesi denemesi yaptığı biliniyor. ABD'nin karaya konuşlu füzeler ile Hint-Pasifik'teki askeri varlığını güçlendirme planları yaptığı da yazılıyor.

İngiltere de geçtiğimiz ay, nükleer cephaneliğini 2030 yılına kadar 180 füze başlığından 260'a çıkarmayı planladığını duyurmuştu. İngiliz ordusu 'artan teknolojik ve doktrinsel tehditler nedeniyle daha küçük bir askeri genişlemenin artık mümkün olmadığı' açıklamasında bulunmuştu.