Soykırımcı İsrail, Lübnan'ı vuruyor! Hizbullah'ın SİHA komutanı öldürüldü

Soykırımcı İsrail, Gazze'den sonra Lübnan'da da kan döküyor. İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah komutanlarından Muhammed Hüseyin Surur'un öldüğünü bildirdi. Surur'un Hizbullah'ın silahlı insansız hava aracı (SİHA) biriminden sorumlu komutanı olduğu ileri sürüldü.

26 Eylül 2024 Perşembe 06:48
Dünya Haberleri





ABD ve Fransa'nın ateşkes girişimine rağmen İsrail savaş uçakları, gece boyu Lübnan'daki 75 noktaya hava saldırısı düzenledi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları, Lübnan'ın güney bölgelerinin yanı sıra doğusundaki Bekaa bölgesine de saldırılar gerçekleştirdi.

İsrail savaş uçakları, gece boyunca Hizbullah'a ait olduğu öne sürülen, aralarında altyapı, silah depolama tesisleri ve füze rampaları olmak üzere 75 hedefi vurdu.

ABD ve Fransa'nın Lübnan'da üç haftalık geçici ateşkes sağlanması girişimine rağmen İsrail savaş uçakları, başkent Beyrut semalarında sonik patlamalara neden olan, ses duvarını aşan uçuşlar yaptı.

Lübnan basınındaki haberlere göre de İsrail'in güney bölgelerine yönelik hava saldırıları devam ediyor.

- ABD İLE FRANSA'NIN ATEŞKES GİRİŞİMİ

ABD ile Fransa'nın öncülük ettiği ve Avrupa Birliği (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldığı bildirilmişti. Bu süreçte de Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerinin tamamlanması istendi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD ile Fransa'nın, İsrail-Lübnan sınırında ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldıkları ve bu yöndeki ortak açıklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de (BAE) katıldığı belirtilmişti.

HİZBULLAH KOMUTANLARINDAN SURUR ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah komutanlarından Muhammed Hüseyin Surur'un öldüğünü bildirdi.

İsrail ordusu, öğleden sonra Beyrut'a düzenlediği hava saldırısına ilişkin sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Beyrut'ta Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye bölgesine İsrail Hava Kuvvetlerince saldırı düzenlendiği belirtildi.

Saldırının hedefinde Hizbullah komutanlarından Muhammed Hüseyin Surur'un olduğu ve Hizbullah komutanının bombardımanda öldüğü aktarıldı.

Surur'un Hizbullah'ın silahlı insansız hava aracı (SİHA) biriminden sorumlu komutanı olduğu ileri sürüldü.

Açıklamada ayrıca Surur'un hedef alındığı saldırının görüntüleri de paylaşıldı.

İşte dakika dakika Lübnan ile İsrail arasında yaşananlar:

23:40 Hizbullah, İsrail'e ait 2 savaş uçağını Lübnan hava sahasını terk etmeye zorladığını ve İsrail'in kuzeyindeki bazı askeri hedeflere saldırılar düzenlediğini duyurdu.

23:23 İsrail ordusunun Lübnan'ın doğusundaki Batı Bekaa'da bir eve düzenlediği saldırıda 1 kişi öldü, 1 kişi de ağır şekilde yaralandı.

22:56 İsrail'in hafta başından bu yana yoğun hava bombardımanına sahne olan Lübnan'da 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında 1540 kişinin öldüğü bildirildi.

21:18 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ona yakın isimlerin, ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkese varılması konusundaki önerinin formüle edilmesinde rol aldığı ancak kabine üyelerinden gelen tepkinin ardından Netanyahu'nun geri adım attığı bildirildi.

20:13 İsrail'in Lübnan'a saldırılarında bir Fransız vatandaşının yaşamını yitirdiği bildirildi.

19:16 ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Lübnan ve İsrail'in kuzeyindeki durumun "son derece endişe verici" olduğunu belirterek, geniş çaplı savaşın her iki ülke için de "yıkıcı olabileceği" uyarısında bulundu.

18:32 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "hedeflerine ulaşıncaya kadar" Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılara devam edeceklerini belirtti.

18:14 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırıların sürmesi gerektiğini belirterek, "Yıllardır bu fırsatı bekliyorduk." dedi.

17:53 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırıların devam etmesine onay verdiği bildirildi.

17:35 Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Hizbullah ile kalıcı ateşkese varılması halinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu koalisyon hükümetinden çekilmekle tehdit etti.

16:58 İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

16:12 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın yeni bir Gazze'ye dönüştüğü uyarısında bulunarak, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi.

15:24 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail'in Lübnan'ın güney kentlerine yönelik devam eden saldırılarının siviller üzerinde korkutucu bir etkiye sahip olduğunu bildirdi.

15:21 İsrail ordusu, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi.

14:50 Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen 70 bin 100 kişinin, 533 barınma merkezine yerleştirildiğini bildirdi.

14:44 İsrail ordusu, Lübnan-Suriye sınırının doğusunda ve kuzeyindeki 8 ayrı noktaya "Hizbullah'a silah kaçırmak için kullanıldığı" iddiasıyla hava saldırısı düzenledi.

14:20 İsrail'in yoğun hava saldırıları altındaki Lübnan'dan ayrılmak durumunda kalarak Suriye'ye geçen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu pek çok kişinin korkunç koşullarla karşı karşıya olduğu bildirildi.

14:18 İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine düzenlediği hava saldırılarında en az 3 kişi hayatını kaybetti, 17 kişinin yaralandı.

13:47 Lübnan İçişleri Bakanı Bessam el-Mevlevi, İsrail'in saldırıları nedeniyle ülke içerisinde yerinden edilenlere tahsis edilen 533 sığınma merkezine 70 bin kişinin yerleştirildiğini söyledi.

13:14 Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının bombardıman başlattığı pazartesi gününden bu yana öldürülen 650 kişiden en az 50'sinin çocuk, 95'inin de kadın olduğunu açıkladı.

12:46 İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, ABD ve 10 ülkeden İsrail-Hizbullah arasında 21 günlük ateşkes çağrısına yanıt vererek "Kuzeyde ateşkes olmayacak. Zafere ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmelerine kadar terör örgütü Hizbullah'a karşı tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

12:42 İsrail ordusu, ülkenin kuzeyindeki Akka kentine Lübnan'dan 45 roket fırlatıldığını duyurdu.

12:34 BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'ndeki Lübnan konulu toplantıda konuştu. Guterres, "Lübnan'da kıyamet kopuyor. Ekim ayından bu yana Lübnan'da yaklaşık 200 bin, İsrail'in kuzeyinde ise 60 binden fazla kişi evlerini terk etti" dedi.

12:18 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile Fransa'nın Lübnan'da geçici ateşkes çağrısına yanıt vermediğini, kuzeye saldırıların azaltılması yönündeki haberlerin doğru olmadığını ve "İsrail ordusuna tüm gücüyle kuzeyde saldırılarına devam etmesi talimatı verdiğini" açıkladı.

11:51 Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Lübnan'daki gelişmelerden derin endişe duyduğunu bildirdi.

11:47 ABD ve Fransa'nın ateşkes girişimine rağmen İsrail savaş uçakları, gece boyu Lübnan'daki 75 noktaya hava saldırısı düzenledi.

11:27 İsrail ordusunun, Lübnan'ın doğusunda yer alan Baalbek el-Hirmil bölgesine düzenlediği hava saldırılarında Suriyeli 23 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

11:23 İsrail'in Lübnan'a yönelik yoğun hava saldırıları nedeniyle güneyden başkent Beyrut'a göç ederek okullara sığınan vatandaşlar, "savaşın kimseye acımadığını" dile getirerek, çocuklarının can güvenliği için kaçtıklarını anlattı.

11:03 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-Lübnan sınırında güvenliği sağlayacak bir uzlaşmaya varmanın zamanı geldiğini belirtti.

10:34 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkes sağlanmasının görüşülmesine izin verdiği ve bunun için bir bakanını görevlendirdiği iddia edildi.

10:00 İsrail'in gece saatlerinde şiddetli hava saldırıları düzenlediği Lübnan'ın doğusundaki Baalbek kentinde bir ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti.

09:43 Güney Kore'nin, İsrail'in Lübnan'a saldırılarıyla Orta Doğu'da artan gerilimden endişe duyduğu ve taraflara "gerginliği yükseltecek eylemlerden kaçınmaları" çağrısında bulunduğu bildirildi.

09:34 İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini ve İsrail'in işlediği suçlara kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

08:57 İsrail'in Lübnan'ın güney bölgelerine yönelik devam eden hava saldırılarında 4 kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı.

07:55 Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulunan uluslararası açıklamayı memnuniyetle karşılayarak, en önemli şeyin Tel Aviv'in çağrıya vereceği yanıt ve bu çağrıya olan bağlılığı olduğunu vurguladı.

06:56 Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Lübnan'ın şu anda yaşadığı trajedinin nedeninin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurmaktaki "utanç verici başarısızlığı" olduğunu söyledi.

05:29 ABD ile Fransa'nın öncülük ettiği ve Avrupa Birliği (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldı.

04:56 Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf, İsrail'in Tel Aviv'in Gazze Şeridi'nde işlediği suçları Lübnan'da tekrarladığını belirterek, " "İsrail, Lübnan'ı ikinci bir Gazze'ye dönüştürmeye çalışıyor." dedi.

03:40 İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın doğusundaki Bekaa bölgesinde bir kasabaya düzenlediği hava saldırısı sonucu ilk belirlemelere göre 9 kişi öldü, 11 kişi de yaralandı.

03:31 Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in saldırıları sonucu ülkesindeki hastanelerin, "düzinelerce kadın ve çocuk dahil" sivil yaralılarla dolu olduğunu belirtti.

02:58 Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Lübnan'da yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail'in saldırılarını kınadı.

02:02 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in saldırıları sonucu bir günde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Lübnan'ın "cehenneme dönüşme" riskini vurguladı.

01:46 Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, ABD'li ortaklarıyla birlikte Lübnan'da 21 gün geçici ateşkes sağlanması için çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, taraflara sunulacak anlaşmayı kabul etme çağrısında bulundu.

01:09 İngiltere Dışişleri Bakanlığında Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Anneliese Dodds, Lübnan'daki durumun "son derece endişe verici" olduğunu bildirdi.

00:55 Mısır, vatandaşlarına İsrail saldırıları altındaki Lübnan'a seyahat etmekten kaçınmaları ve bu ülkedeki vatandaşlarına da saldırıların olduğu bölgelerden uzak durmaları çağrısında bulundu.

00:42 İsrail ordusunun dün sabah saatlerinden itibaren Lübnan'ın farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısı 72'ye, yaralı sayısı 392'ye çıktı.

- İSRAİL LÜBNAN'DA 650 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail ordusu, 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana ülkeye yönelik artan hava saldırılarında 650 kişi öldü.

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail'in saldırıları nedeniyle ülke içerisinde yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını ifade etti.

Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ediyor.