AA
Kahire Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Mısır'da diplomatik temsilciliği bulunan Afrika ülkelerinin büyükelçilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendiği bildirildi.
Büyükelçi Şen, "Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısı, 2002 yılında 12 iken bugün bu sayı 44'e ulaştı ve yakında 50'ye çıkacak." dedi.
Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinde Mısır'ın önemini vurgulayan Şen, "Afrika'daki Türk yatırımlarının yarısından fazlası Mısır'a yöneliktir. Türkiye'nin Afrika'daki en büyük ticaret ortağı Mısır'dır." diye konuştu.
Şen, Türkiye ve Mısır'ın Afrika'da sağlam bir tarihi zeminde Afrika ülkeleriyle eşitlik, karşılıklı saygı ve güven çerçevesinde işbirliği ufuklarının çok geniş olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DA İNSANA YATIRIM YAPMASININ ÖNEMİNİN ALTINI ÇİZDİMısır Dışişleri Bakanlığı Afrika İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Avad ise Afrika'nın genç nüfusuyla taşıdığı potansiyele işaret ederek, Türkiye'nin Afrika'da yaptığı kalkınma yardımlarıyla, insana yatırım yapmasının öneminin altını çizdi.
Türkiye'nin Afrika ortaklığının "benzersiz" olduğunu dile getiren Avad, Türkiye ve Mısır cumhurbaşkanlarının bu yıl iki kez bir araya geldiklerini ve görüşmelerinde Afrika'da işbirliği konusunun da önde gelen gündem maddelerinden biri olduğunu kaydetti.
Afrika Birliğinin Arap Birliği nezdindeki daimi temsilcisi Alim de Türkiye ile Afrika Birliği arasındaki işbirliğinin "çok yönlü" olduğunu, 2-3 Kasım'da düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklığı Üçüncü Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı'nın "barış, güvenlik, istikrar, bilişim, ticaret ve yatırımlar alanında kaydedilen ilerlemeyi gösterdiğini" ifade etti.
Kamerun'un Kahire Büyükelçisi Labarang da Türkiye'nin Afrika kıtasındaki ekonomik ve insani yatırımlarının eriştiği boyutun, Türkiye-Afrika ortaklığında kaydedilen ilerlemenin sonucu olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin "Afrikalı kardeşleri arasında bulunduğunu" sözlerine ekledi.