ALES puan hesaplama, sınava giren adaylar tarafından araştırılıyor. 2020 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ÖSYM tarafından uygulandı. Sınava giren Lisans ve Doktora adayı öğrenciler ALES puanının nasıl hesaplandığını merak ediyor. ALES puanlarının nasıl hesaplandığı ÖSYM kılavuzunda açıklanıyor. Yüzbinlerce adayın katıldığı sınavda 100 sorudan oluşan sayısal ve sözel testler uygulandı. Peki ALES puanı nasıl hesaplanır?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES 2020) toplam 294 bin 101 aday katıldı. Yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen adaylar, ALES puanı hesaplaması ile girecekleri bölümü belirlemek istiyor. ALES puanının 5 yıl geçerli olacak. Sayısal ve sözel sorulardan oluşan sınav için koronavirüs önlemleri alındı. İşte ALES puan hesaplamaya ilişkin detaylar...
ALES PUANI NASIL HESAPLANIR?
2020-ALES/1'de her test için, sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacak. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için "sayısal", "sözel" ve "eşit ağırlıklı" olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacak.
İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.
Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:
ALES PUAN HESAPLAMA
Doktora başvuruları için de ALES’e girilmesi gerekir. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.
ALES SONUÇLARI AÇIKLANDI
2020-ALES/1 sonuçları ÖSYM tarafından 7 Eylül'de açıklanacaktı fakat ÖSYM erken açıklanacağını duyurdu. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecek.