15 Mart 2019 evde bakım maaşı yatan iller hangileridir? Evde bakım maaşı e-devlet ile sorgulama

 15 Mart 2019 evde bakım maaşı yatan iller hangileridir? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından evde bakım maaşları Türkiye genelinde il il yatırılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde maaşları yatmayan vatandaşlar paralarının bugün yatıp yatmadığını öğrenmek istiyor. Evinde hasta, engelli ya da yaşlılara bakan ve devlet tarafından ödenen evde bakım maaşları başta Tokat, Bilecik, Bartın, Aydın, Kars, Sakarya, Karabük, Amasya, Isparta, Düzce olmak üzere toplam 33 ilde yattı. Peki 15 Mart 2019 hangi illere evde bakım maaşı yattı? İşte evde bakım maaşı yatan iller...

15 Mart 2019 Cuma 07:00
Ekonomi Haberleri


15 Mart 2019 evde bakım maaşı yatan iller hangileridir? Evde bakım maaşı alan vatandaşlar maaşlarının hesaplarına yatmasını bekliyor. Şuana kadar Tokat, Bilecik, Bartın, Aydın, Kars, Sakarya, Karabük, Amasya, Isparta, Düzce olmak üzere toplam 33 ilde yattı. 20 Mayıs 2019 tarihine kadar da diğer illerdeki maaşların yatırılması bekleniyor. “Evde bakım maaşı yattı mı?” sorusunun cevabını arayan vatandaşlar için ise iki yol var. Evde bakım aylığı ödemelerini e-Devlet üzerinden ya da SMS yoluyla öğrenebilirsiniz. İşte haberimizin detayları...

 

EVDE BAKIM MAAŞI SMS İLE SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

 

Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e sms atmaları gerekiyor. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.Ziraat bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA

 

Evde bakım maaşı yattı mı? sorusuna yanıt bulmanın iki yolu bulunuyor. İster sms isterseniz e Devlet sistemi üzerinden emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz. Devlet dairelerinde yapılan pek çok işlemi online olarak gerçekleştirmemizi sağlayan e Devlet’in “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.

 
EVDE BAKIM PARASI YATAN ŞEHİRLER
 
Mart 2019 Evde Bakım maaşı yatan illerin listesini aşağıdan görebilirsiniz.
 
1- Osmaniye 2- Tokat 3- Hatay 4- Antalya 5- Edirne 6- Aksaray 7- Afyonkarahisar 8- Kırklareli 9- Samsun 10- Kırşehir 11- Balıkesir 12- İstanbul 13- İzmir 14- Denizli 15- Konya 16- Mersin 17- Rize 18- Aydın 19- Ankara 20- Kocaeli 21- Tekirdağ, 22- Trabzon 23- Manisa 24- Bilecik 25- Bolu 26- Kırıkkale 27- Giresun 28- Adıyaman 29- Ordu 30- Ağrı 31- Uşak 32- Malatya 33- Zonguldak 34- Diyarbakır.
 
 
 
Ayın 15'inden sonra ise tüm şehirlere yatırılması bekleniyor. Evde Bakım Parası ödemesi yapılan şehirlerin listesi güncellendikçe siz okuyucularımıza bu listeyi anlık olarak paylaşacağız.
 
 

SMS İLE SORGULAMA

Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e sms atarak sorgulayabilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Ziraat Bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

 

EVDE BAKIM ÜCRETİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

 

Ağır engelli olduğu belirtilen sağlık kurulu raporu- Bakıma muhtaçlık kriterlerinin olması- Gelir kriterlerine uygun olması

 

1 ) Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az %50 olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekmektedir.

 

Bu maddede küçük çocuklar için ekstra bir durum söz konusudur. Küçük çocuklar zaten bakıma muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre gerilik ancak yaşları ilerledikçe kendisini göstermektedir ve erken yaşta alınan sağlık kurulu raporlarında engel oranının tespiti bu sebeple zorlaşmaktadır. Bu yüzden küçük çocuklar için bu rapor süresiz olarak değil de 1 veya 2 senelik süreler dahilinde verilir. Ayrıca raporda bulunan ağır engelli ibaresi de işaretlenmez.

 

2 ) Madde 2 deki bakıma muhtaçlık kriterleri için bakıma muhtaç engelli tanımını irdelememiz yeterli olacaktır. Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir.

 

3) Engellinin bulunduğu hanede yaşan tüm vatandaşların kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemelidir. Ancak bakmakla yükümlü olmadığı halde bir engelli vatandaşa bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlerin net asgari ücretin 3/2’ü geçmemesi gerekmektedir.

 

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

 

Belirtilen kriterlere sahip olan vatandaşlar, bu kriterleri belgeleyerek müracaatlarını gerçekleştirebilirler. Evde bakım maaşı almak için istenen evrakları tamamlayarak en yakınlarında bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne başvuru yapabilirler. Bakımı üstlendikleri kişi yanlarında olmadan da vekaleten kişiden mesul olan yakını başvuruyu gerçekleştirebilir. İşte, başvuru için takip edilmesi gereken adımlar;

 

*Öncelikle valilik veya kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınacak.

 

*İl veya ilçe idare kurulundan muhtaçlık kararı belgeleri alınacak.

 

*Alınan belgeler ‘SGK-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.

 

*SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.

 

*65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınacak.

 

EVDE BAKIM ÜCRETİ NASIL ALINIR?

 

Evde bakım maaşı almak isteyen vatandaşlar yukarıda saymış olduğumuz 3 ana kriteri tespit ettirerek belgelemesi gerekmektedir. Daha sonra aşağıda bulunan evde bakım maaşı başvurusu yapmak için gerekli belgeler ile beraber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlüklerine müracaat etmelidirler.

 

Engelli Sağlık Kurulu raporu

 

1 adet fotoğraf

 

Nüfus müdürlüğünden engelli ve bakıcı adına adrese dayalı vukuatlı nüfus örneği ve yerleşim yeri belgesi

 

Engelli ile aynı evde yaşayan işyeri sahibi var ise bu kişiye ait geçici vergi beyannamesi

 

Engelli kişiye ait kiralık mülk var ise kira kontratları, mülkler boş ise muhtardan mülklerin boş olduğuna dair yazı

 

Engelliye ait tarım arazisi, ekili ürün, tarla var ise arazilerin bulunduğu İl yada ,İlçe Tarım Müdürlüklerinden gelir belgesi,

 

Boşanma halinde boşanma kararı

 

EVDE BAKIM AYLIĞI NEDİR?

 

Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilen hasta bakım parasıdır. Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.