Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed faiz indirirse piyasaları nasıl etkileyecek?

Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? sorusu gündemin en trend başlıkları arasında yer alıyor. Fed faiz indirirse piyasaları nasıl etkiler? merak ediliyor.. Uluslararası piyasaların gözü Fed'in faiz toplantısına çevrildi. Küresel piyasalar, 31 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak ABD Merkez Bankasının kritik faiz kararına odaklanırken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Enflasyon Raporu takip anlık olarak takip edilecek. ABD Merkez Bankasının (Fed) 2008 yılından bu yana ilk kez faiz indirmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan kritik Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yarın başlayacak. Fed faiz kararı hakkında son dakika açıklamalarına haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.

23 Ağustos 2019 Cuma 07:00
Ekonomi Haberleri

Fed faiz toplantı sonucu heyecanla bekleniyor. ABD Merkez Bankasının (Fed) 2008 yılından bu yana ilk kez faiz indirmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan kritik Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı dün başladı. Fed faiz kararları bugün açıklanacak. Fed ısından 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor.  Piyasalar Fed faiz faiz indirirse piyasaları nasıl etkiler? sorularının yanıtları tüm herkes tarafından araştırılıyor. Fed faiz kararı toplantısı en son 20 Haziran tarihinde yapılmıştı. Amerikan Merkez Bankası FED Temmuz Toplantısı 30 Temmuz 2019 tarihinde başlayacak. Fed faiz toplantısının detaylarını sizler için araştırdık. İşte tüm merak edilenler... 
 
FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 
Fed 2008 yılından bu yana ilk kez faiz indirmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan kritik Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yarın başlayacak. Kararları çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantısından 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. 
 
FED FAİZ İNDİRİRSE PİYASALARI NASIL ETKİLER?
Analistler, ABD'de cuma günü açıklanan ikinci çeyrek GSYH verisinin yıllık yüzde 2,1 ile beklentilerin üzerinde artmasına karşın öncü verilerin imalat ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya işaret etmesi ve enflasyon riskinin halen düşük olması edeniyle Fed'in faiz indirimine gideceğini belirtiyor.
 
Fed'in kararının ardından Başkan Jerome Powell'ın açıklamalarında, gelecek dönem faiz politikasına ilişkin ipuçlarının aranacağını ifade eden analistler, ABD ile Çinli yetkililer arasında bu hafta tekrar başlaması beklenen ticaret müzakerelerinin de yatırımcıların gündeminde bulunduğunu kaydetti.
 

 
Cuma günü ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,19, S&P 500 endeksi yüzde 0,74 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,11 değer kazanırken, 10 yıllık tahvil faizleri Fed kararı öncesi yüzde 2,05-2,10 bandında dengelendi.
 
Avrupa tarafında, İngiltere'de yeni hükümetin belli olması sonrası Brexit konusundaki belirsizliklerin devam etmesi, avro ve sterlin üzerinde baskı oluşturuyor. Sterlin/dolar paritesi 1,1261, avro/dolar paritesi de 1,1102 ile Mart 2017'den bu yana en düşük seviyelerini gördü. Siyasi belirsizlikler ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişelere karşın pay piyasaları, zayıf para birimleri ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) eylülde başlaması beklenen teşviklerinden destek buluyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,47, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,80 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,57 yükseliş kaydetti.
 
Yurt içinde, geçen hafta TCMB'nin 425 baz puanlık faiz indirimi sonrası yükseliş trendi içinde hareketini sürdüren BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 0,97 değer kazanarak 102.837 puanla marttan bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Cuma günü yüzde 0,5 azalışla 5,6719'dan kapanan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 5,6670 seviyesinde işlem görüyor.
 
Analistler, bu hafta yurt dışında ABD ve Çin arasında başlayacak ticaret müzakereleri ile Fed'in faiz kararının takip edileceğini belirterek, yurt içinde ise TCMB Başkanı Murat Uysal'ın 31 Temmuz Çarşamba günü açıklayacağı temmuz ayı Enflasyon Raporu’nun gündemin odağında bulunduğunu söyledi.
 
KÜRESEL PİYASALAR FED'E ODAKLANDI 
 
Dövizler Çarşamba gününe, ABD Merkez Bankası´nın (Fed) faiz kararı beklenirken, en az yüzde 0.22 düşüşle başladı.
 
Açılış öncesi işlemlerde:
 
- dolar en düşük 5.5404 lira ve en yüksek 5.5644 lirayı gördükten sonra, 5.54 - 5.55 lira aralığında,
 
- euro en düşük 6.1865 lira ve en yüksek 6.2095 lirayı gördükten sonra, 6.18 - 6.19 lira aralığında,
 
- sterlin en düşük 6.7422 lira ve en yüksek 7.7702 lirayı gördükten sonra 6.74 - 6.75 lira aralığında işlem görüyor.
 
Gedik Yatırım´ın günlük piyasa notunda şu değerlendirmeler yapıldı:
 
"Dün günün büyük bir bölümünü satıcılı geçiren endeks, 500 günlük ortalama ve mayıs ayından beri devam eden yükselen trend üzerindeki seyrini korumayı başardı. Bugün bu iki seviye de 101 bin 700 civarında bulunuyor ve endekste önemli bir referans noktasını oluşturuyor. Dün de bahsettiğimiz gibi bu seviyelerin üzerinde kalındığı sürece endekste yükseliş isteği korunacaktır ancak burası kırılacak olur ise endekste yükseliş trendinin sonlanarak sert bir düzeltme sürecine geçişin işareti olacaktır. Bu nedenle mevcut ve yeni alınacak pozisyonlar için aşağıda bu iki seviyeyi referans olarak izlemeye devam ediyoruz. Yukarı yönlü hareketlerin anlam kazanabilmesi içinse dün de bahsettiğimiz gibi geçtiğimiz hafta görülen zirve seviyelerin geçilmesi gerekiyor."