Kredili Mevzuat Hesabı KMH faizi nasıl hesaplanır? KMH faizi hesaplama tablosu

KMH faizi hesaplama tablosu Kredili Mevduat Hesabı olanların faiz oranı girerek ne kadar para geri ödeyeceklerini hesapladıkları sistemdir. KMH hesabı, ihtiyaç kredisinden farklı olarak limiti önceden belirlenmiş ve hesabınıza tanımlanmış olan bir nakit paradır. Kredili Mevduat Hesabı (KMH), her türlü kısa vadeli nakit ihtiyacınızı karşılamaya yönelik olarak, vadesiz hesabınızda yeterli bakiye olmaması durumunda size bankanın belirlediği limit dahilinde para çekme, EFT/havale yapma imkanı sağlayan bir tür kredi hesabıdır. Peki KMH faizi nasıl hesaplanır?

13 Temmuz 2020 Pazartesi 10:29
Ekonomi Haberleri





KMH faizi nasıl hesaplanır? sorusu günün merak edilen konusu oldu. Bankaların Kredili Mevzuat Hesabı başvurusu yapan vatandaşlar KMH faizi hesaplama tablosundan ödeyecekleri miktarı öğrenebilirler. İhtiyaç kredisinden farklı olarak limiti önceden belirlenmiş ve hesabınıza tanımlanmış olan bir nakit hesabı olan KMH faizi nasıl hesaplanır? sorusu Kredili Mevzuat Hesabından nakit avans kullanan vatandaşlar tarafından merak ediliyor.  KMH faizi, hesabınızın ek siye düştüğü günler için ay (veya üç ay) sonunda kesilir ve hesabınıza para yatınca sıfırlanır. KMH faizi hesaplama tablosundan çektiğiniz para miktarını girerek ödeyeceğiniz ücreti öğrenebilirsiniz. İşte KMH faizi hakkında merak edilenler...

KMH FAİZİ NASIL HESAPLANIR?

KMH faizi ile ilgili araştırmalar hızlandı. KMH faizi, hesaptan çekilen para karşılığında (nakit avans gibi) ödenen para miktarıdır. Örneğin Kredili mevduat hesabınızdan çektiğiniz para tutarını aynı gün içerisinde yatırmanız durumunda, kullandığınız kredi tutarı için 3 günlük KMH faizi ödemeniz gerekir. KMH faiz hesaplaması hafta sonu ve resmi tatillerde dâhil günlük olarak yapılır. KMH faiz hesaplaması hafta sonu ve resmi tatillerde dâhil günlük olarak yapılıyor. KMH’ın bağlı bulunduğu hesaba para girişi olduğunda ise otomatik olarak kullanılan KMH hesaptan düşüyor. KMH için hesaplanan faiz ise özel olarak bir tarih belirlenmedi ise bankaların çoğunluğunda her ayın son günü hesaba yansıyor. Ayrıca KMH hesaptan çekilen para aynı gün içerisinde ödenmesi durumunda 1 günlük faiz işletiliyor.

Aynı ay içerisinde farklı günlerde KMH kullandıysanız, daha doğru bir hesaplama için her kullanılan KMH'ı ayrı hesaplayın.

KREDİLİ MEVDUAT HESABI (KMH) FAİZ ORANI

Kredili mevduat hesabı (KMH) vadesiz mevduat hesabınıza tanımlanmış, acil nakit ihtiyaçlarınızda kullanabileceğiniz bir kredi türüdür. Mevduat hesabınıza tanımlanmış olması nedeniyle ATM kartınız ile 7/24 bankamatiklerden çekebileceğiniz bir çeşit hızlı kredidir.

Kredili Mevduat Hesabı sayesinde hesabınızda para olmasa dahi para çekebilir, Bankkartınızla alışveriş yapabilir ve Otomatik Ödeme Talimatlarınızda bulunan faturalarınızı aksatmadan ödeyebilirsiniz.

Merkez bankasını ilgili tebliğinde “Kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranları … Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen azami oranları geçemez” şeklinde ifade ediliyor. TCMB’nin 1 Nisan 2020 tarihinde geçerli olmak üzere belirlediği akdi faiz oranı aylık %1,25 gecikme faiz oranı ise aylık %1,55’tir. Yani KMH için bu faiz oranları üzerinde bir faiz uygulanamaz. Ayrıca akdi faiz oranı gecikme dışında uygulanabilecek en yüksek faiz oranı anlamına gelir.

Bankaların faiz oranları farklılık gösterse de ortalama olarak %1.00 ile %2.00 arasında KMH aylık faizi uygulanmaktadır. KMH hesabı, ihtiyaç kredisinden farklı olarak limiti önceden belirlenmiş ve hesabınıza tanımlanmış olan bir nakit paradır. Dilediğiniz zaman kullanma imkanına sahip olursunuz. Kullanmadığınız takdirde herhangi bir masrafı ya da faizi söz konusu değildir.

Kredinin değerlendirme süreçlerinin aksine daha önceden hesabınıza tanımlanmış bir limit olması nedeniyle ihtiyaç anında hemen kullanabilirsiniz.

Kredi çekme gibi şubeden işlem yapmanızı gerektiren bir işlem olmadığı için mesai saatleri dışında da ulaşabileceğiniz bir kredidir.

Nakit çekim dışında hesabınızda nakit para olmaması durumunda, otomatik ödeme talimatı vermiş olduğunuz faturalarınızın, kredi kartı ödemelerinizin, düzenli eft/havale talimatlarınızın, kira ödemelerinizin gerçekleşmesini sağlayan bir hesaptır.

KMH HESABINI KULLANMADIĞINIZDA FAİZ ÖDEMEK GEREKMEZ

KMH hesabı, ihtiyaç kredisinden farklı olarak limiti önceden belirlenmiş ve hesabınıza tanımlanmış olan bir nakit paradır. Dilediğiniz zaman kullanma imkanına sahip olursunuz. Kullanmadığınız takdirde herhangi bir masrafı ya da faizi söz konusu değildir.

Kredinin değerlendirme süreçlerinin aksine daha önceden hesabınıza tanımlanmış bir limit olması nedeniyle ihtiyaç anında hemen kullanabilirsiniz.

Kredi çekme gibi şubeden işlem yapmanızı gerektiren bir işlem olmadığı için mesai saatleri dışında da ulaşabileceğiniz bir kredidir.

Kredili Mevduat Hesabı (KMH), her türlü kısa vadeli nakit ihtiyacınızı karşılamaya yönelik olarak, vadesiz hesabınızda yeterli bakiye olmaması durumunda size bankanın belirlediği limit dahilinde para çekme, EFT/havale yapma imkanı sağlayan bir tür kredi hesabıdır.

Mevcut vadesiz hesaba tanımlanan bir ürün olduğundan, vadesiz mevduat aracılığıyla yapabileceğiniz tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Hesabınızda para olmasa bile önceden belirlenen limit dahilinde anında kredi kullanarak kısa süreli nakit ihtiyaçlarınızı ve harcamalarınızı karşılayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tutar kadar ve ihtiyacınız olduğu gün süresince kredi kullanır, nakit fazlası olduğunda borç bakiyenizi kapatarak, sadece borçlu olduğunuz günler için faiz ödersiniz.

KMH faizi nedir?

Vadesiz hesabınızdaki paranız yetmeyip vadesiz hesabınıza tanınan kredi limitinden para çektiğinizde kredili mevduat hesabınız eksi bakiyeye geçer. Bu eksi bakiye üzerinden ana para+faiz+vergi yükümlülüğü doğar. Dikkat etmeniz gereken, eksi bakiyeye geçerek ürünü kullandıysanız bunun devamında faiz tahsilat tarihinde işleyen faiz tutarı+vergi tutarını ödeyecek şekilde nakit akışınızı sağlamak aynı zamanda bankalarca belirlenmiş, varsa minimum ödeme tutarını da bu ödemenize eklemektir. Aksi takdirde temerrüde düşmüş sayılırsınız.

HALKBANK KMH HESAPLAMA SAYFASI

Cuma günü kredili mevduat hesabınızdan çektiğiniz tutarı aynı gün içerisinde yatırmanız durumunda, kullandığınız kredi tutarı için 3 günlük faiz işleyecektir. Çünkü faiz hesaplanırken kredili mevduat hesabınızdan kullandığınız paraya aynı gün faiz işlemeye başlarken, yatırdığınız para bir iş günü valörlü olarak yani bir iş günü sonra dikkate alınmaktadır. Dolayısıyla, cuma günü çektiğiniz para için aynı gün faiz ödemeye başlayacaksınız ancak yatırdığınız para bir iş günü sonra yani pazartesi günü dikkate alınacağından 3 günlük faiz ödemek durumunda kalırsınız.

Bankalar Kredili Mevduat Hesaplarını Nasıl Adlandırıyor?

Banka - Ürün Adı

Akbank: Artı Para

DenizBank: Kurtaran Hesap

Enpara.com: Ek Para

Fibabanka: Kredili Mevduat Hesabı

Garanti Bankası: Avans Hesap

Halkbank: Kredili Mevduat Hesabı

HSBC Bank: Kredili Mevduat Hesabı (KMH)

İş Bankası: Ek Hesap

QNB Finansbank: Ek Hesap

Şekerbank: Kredili Mevduat Hesabı (KMH)

TEB: Kredili Mevduat Hesabı

VakıfBank: Kredili Mevduat Hesabı

Yapı Kredi: Esnek Hesap

Ziraat Bankası: Kredili Mevduat Hesabı