Patates ve soğan için ithalat silahı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son günlerde fiyatı hızla yükselen soğan ve patateste ithalata izin vereceklerini açıkladı.

22 Haziran 2018 Cuma 07:00
Ekonomi Haberleri


Soğan ve patates fiyatlarındaki oynaklığa dikkat çeken Zeybekci spekülasyona izin vermeyeceklerini açıkladı. Zeybekci, “Birinci önceliğimiz enflasyonla mücadele. Enflasyonla mücadelede çok güçlü adımlarımız olacak. 

SPEKÜLASYON VAR

Soğan-patates fiyatlarıyla ilgili aşırı oynaklık görüyoruz. Konuyla ilgili müdahalemiz başladı. Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı olarak bakıyoruz. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye’ye gireceği miktar ve ülke belli. Soğan, patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz. Genel bir müsaade şeklinde olmayacak, kısıtlı miktarda bir paket şeklinde olacak”  diye konuştu. Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım ise yaşanan tablonun spekülasyondan öte bir şey olmadığını dile getirerek “Zaman zaman sebze, meyve, gıdalar üzerinden siyaset yapıldığı oluyor ama burada da çok aymaz bir şekilde ‘Soğan kuru dolar kurunu geçti’ gibi... Olay çok mevzi bir olay. Belirli bölgede, soğanın çok yoğun yetiştiği bölgelerde afetlerden rekoltede düşme var. Daha mahsul ortaya çıkmadan, ‘Soğan, patates fiyatları bu sene yükselecek’ dedikodusu öne sürülüyor ve oradan başlıyor fiyatlar yükselmeye. Açıkçası spekülasyonlardan öte bir şey değil, göreceksiniz birkaç gün sonra böyle bir meseleyi konuşmayacağız” dedi.

Türkiye’den ABD’ye 300 milyon dolarlık vergi misillemesi

Türkiye, ABD’nin demir ve çelik ürünlerine getirdiği vergiye, vergiyle karşılık verdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’ye yönelik gümrük tedbirleri kapsamında, 22 ürüne 300 milyon dolarlık vergi getirdiklerini açıkladı. Zeybekci “ABD tüm dünyaya diye başlattığı demir çelik ve alüminyumda ek vergi getirdi. Biz kendileriyle temas ettik. Bir türlü yüz yüze görüşemedik. Biz ABD ile dış ticaret fazlası vermiyoruz. İkincisi 1 milyar 180 milyon dolar çelik ihracatı yaparken ABD’den 1.3 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bunu kendileriyle makul seviyelerde görüşmelerle halletmeye çalıştık, olmadı. Onların bize toplam yük olarak ilave gümrük vergisi tutarı 260 milyon dolar civarında. Biz de 300 milyon dolarlık ABD ürünlerine gümrük vergisi şeklinde hareketimiz oldu. Yürürlüğe girdi. 22 ayrı ürün grubunda” dedi.