Ticarette döviz kullanmaya son

Ticarette yeni bir sayfa açılıyor.

14 Eylül 2018 Cuma 07:00
Ekonomi Haberleri


Hükümet, doların Türkiye piyasasındaki etkinliğini kırmak amacıyla attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de yapılan tüm ticari işlemlerde bundan böyle döviz yerine Türk Lirası kullanılacak. Türk lirasının değerinin korunmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararnamede “Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarında menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz” denildi. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde, daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek. Kararda, bu hükümlerin Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği belirtildi. 

ÇİN VE RUSYA DOLARI BIRAKTI

Rusya ve Çin de dolar ile ticareti bırakacağını açıkladı. Doğu Ekonomik Forumunda (EEF) düzenlenen panelde Moskova ve Pekin yönetimlerinin ulusal para birimleriyle ticarete devam edeceği belirtildi. Yerel para birimleriyle ilk ticaretin 2019 yılı başında yapılacağı ifade edildi. 

Perakendecinin elini rahatlattı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, kiralama sözleşmelerinde döviz üzerinden belirlenmiş bedellerin Türk lirasına dönüştürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararına yönelik, “Perakendenin elini rahatlatan kararla, adil ticaret düzeninin tesisi konusunda önemli bir adım atıldı ve TL ile ticarete dönüşte en önemli virajlardan biri alındı. Bu kararla dövizli kiraların perakende sektörü üzerinde yarattığı beklenmedik tehditler büyük ölçüde ortadan kalkacak” açıklaması yaptı.