Yatırım rallisi

Türk otomotiv sanayisi, yabancı yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ediyor. Son dönemde ekonomide yaşanan çalkantıya rağmen, yılbaşından bu yana, Hyundai, Renault, Honda, Pirelli ve ABD’li Enterprise ülkemizde milyarlarca dolarlık yatırım kararı açıkladı. 

11 Eylül 2018 Salı 07:00
Ekonomi Haberleri

KAAN ZENGİNLİ



Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı otomotiv üreticileri yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Yılbaşından bu yana Renault, Hyundai, Honda, Pirelli ve ABD’li Rent a Car şirketi Enterprise milyarlarca dolarlık yeni yatırıma imza atacaklarını açıkladılar. Bu yatırımların büyük kısmı, yeni model araç üretimi için fabrika, kapasite artırımı ve yeni bant yatırımlarından oluşuyor. 

493 MİLYON TL TEŞVİK

Türkiye ekonomisine güven anlamı taşıyan bu yatırımların sonucunda binlerce kişiye de istihdam sağlanıyor. Fransız otomotiv devi Renault OYAK ile ortaklığını 27 yıl daha uzattığını açıklarken, yeni model yatırımı yapacağını da duyurdu. Fransız devi Renault, ilk hibrit otomobilini Oyak Renault Bursa tesislerinde üretmeye karar verdi. Şirket, hibrit motor için Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında 493 milyon TL teşvik aldı. Proje, 110 doğrudan 440 dolaylı istihdam yaratacak. Yeni pres hattını geçen ay devreye alan Oyak Renault, büyük sac parçalarının üretimini ikiye katladı.  

ABD’DEN YATIRIM GELDİ 

Dünya çapında 95 ülkede 2 milyon araçla kiralama sektörünün devlerinden ABD’li Enterprise ise geçen ay, THY ile önemli bir iş birliğine de imza atmıştı. Enterprise Global Yönetim Kurulu Başkanı Andrew C. Taylor, Türkiye’yi çok önemli ve çekici bir pazar olarak gördüklerinin altını belirtmişti. Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün ise, sadece 2018’de Türkiye’de 1 milyar TL yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Türkiye’de başladığı üretim serüveninde bu yıl 20’nci yılını kutlayan Honda Türkiye ise bu yılın başında 40 milyon Euro’luk yatırımla ikinci vardiyaya geçtiğini açıklamıştı. Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura, “Hayata geçirdiğimiz 40 milyon Euro’luk yatırım ile önümüzdeki dönemde rekor kırmaya devam edeceğiz” demişti.

HYUNDAİ İZMİT’TE SUV VE SEDAN ÜRETİMİ YAPACAK

Güney Koreli otomotiv devi Hyundai, Türkiye’de yeni bir sedan ve SUV modeli üretime alarak Hyundai Assan fabrikasını tam kapasiteyle üretime geçirmeye hazırlanıyor. Plan doğrultusunda 2021 yılından itibaren Hyundai’nin i20 modeli baz alınarak yeni bir sedan araç üretilecek. Türkiye’nin şartları dikkate alınarak, yüksek yerlilik oranıyla geliştirilecek olan araç, iç satışın yanı sıra ihraç da edilecek. Ayrıca 2019 sonunda fabrikada yeni i10, Eylül 2020’de yeni i20 Hatchback ve 2021’de yeni SUV araç üretilecek.  Hyundai Assan Başkanı Ali Kibar, yeni yatırımla ilgili “Daha önce planladığımız işlere ilaveten ve SUV-B segmentindeki yeni ürünlere ek olarak bir de sedan modelin üretim planlamasını da program kapsamımıza dahil ettik. Üreteceğimiz modeller, C segmentinin alt kısmından da pazar payı alacak” dedi.