Onay çıktı! F-16'lar için yarım milyar dolarlık anlaşmayı resmen duyurdular...

Ukrayna merkezli haber sitesi, ABD'nin Romanya'ya satışını onayladığı ve F-16 jetlerine monte edilecek AIM-120 füzelerini yakın takibe aldı. F-16 savaş uçaklarına entegre edilecek AIM-120 füzelerinin maliyeti hakkında bilgi veren Ukrayna basını, tahmini tutarın yarım milyar dolar olduğunu açıkladı.

24 Ağustos 2024 Cumartesi 15:27
Ekstra Haberleri

Star Gazetesi



Ukrayna merkezli Militarnyi haber sitesi, Romanya'nın F-16'ları için en yeni AIM-120 füzeleri alacağını bildirdi. Ukrayna basını, F-16 jetlerine entegre edilecek AIM-120 füzelerinin Romanya'ya maliyetinin 592 milyon dolar olduğunu aktardı.

F-16'LAR İÇİN YARIM MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMAYA ONAY ÇIKTI

Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Romanya Hükümeti'ne yönelik AIM-120C-8 Gelişmiş Orta Menzilli Hava-Hava Füzelerinin satışını onaylayan bir karar aldığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklamayı ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'nın yaptığı belirtilen haberde, ABD'nin kararında 592 milyon dolar tahmini maliyetle, 186 adet füze tedarik edilmesi imkânının yer aldığı bilgisi verildi.

Haberin devamında, bu maliyetin içerisinde, muharebe kabiliyetini sürdürmek için gerekli ekipman, yazılım ve lojistik desteğinin de dâhil olduğu aktarıldı.

Militarnyi haber sitesi, haberin sonunda şu ifadelere yer verdi:

"Romanya Hava Kuvvetleri'nin savaş uçaklarının temelini oluşturan F-16 savaş uçakları, yeni AIM-120C-8 füzeleriyle donatılacak. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu yılın mayıs ayında Romanya'ya 300 adet AIM-9X Sidewinder Block II hava-hava füzesi satma kararı aldı. Önerilen satış, Romanya'nın mevcut ve gelecekteki güvenlik tehditlerine yanıt verme kabiliyetini artıracaktır."

AIM-120 FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ

AIM-120 AMRAAM, Amerikan savunma şirketi Raytheon Technologies tarafından geliştirilen ve her türlü hava koşuluna uygun güdümlü füzedir. Füze, 1991 yılında ABD Ordusunda hizmete alındı.

Amerikan ve Avrupa savaş uçaklarının orta menzilli ana füzesidir.

Füze, en az 20 kilometre mesafedeki hava hedeflerini tespit edebilen aktif radar güdüm sistemiyle donatılmıştır.

AIM -120C-8, radar güdümlü başlık sistemini, iletişim ve veri iletim sistemlerini ve motoru iyileştirmeyi amaçlayan yükseltmelerle C versiyonu füzenin sekizinci neslidir. Füzenin fırlatma menzili %30 artırılmıştır.

Star Gazetesi