İdlib son dakika TSK açıklaması Suriye’de son durum İdlib nerede?

Suriye’de devam eden Afrin operasyonu sonrası İdlib’te de sıcak saatler yaşanmaya başlandı. TSK’dan son dakika İdlib açıklaması geldi. Suriye’de son durum nedir? İdlib nerede? Türkiye'nin Afrin' başlattığı operasyon devam ederken TSK unsurları, İdlib gerginliği azaltma bölgesinde yeni bir ateşkes gözlem noktası oluşturmak üzere konuşlandı. Suriye'de, İdlib gerginliği azaltma bölgesine dün düzenlenen hava saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 7 sivil yaşamını yitirdi, 10 sivil yaralandı. Suriye’de yakın döneme kadar rejim karşıtı askeri gruplar ve muhalifler ile Beşşar Esed rejimi güçleri arasındaki en çetin çatışmalar İdlib'de geçiyordu. Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib Türkiye sınırında bulunuyor.

15 Şubat 2018 Perşembe 07:00
Güncel Haberleri


İdlib nerede yer alıyor? Suriye’de son durum nedir? Son dakika TSK açıklaması geldi ve İdlib’teki gelişmeler netlik kazanmaya başladı. İdlib'te kurulacak yeni gözlem noktası Türkiye-Suriye sınırından yaklaşık 50 kilometre derinlikte yer alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait bir konvoy, İdlib'te gerginliği azaltmak amacıyla oluşturulacak ateşkes gözlem noktası için bölgeye ulaştı. Türkiye-Suriye sınırını geçen askeri konvoy, İdlib gerginliği azaltma bölgesinin güneydoğusunda Ebu Zuhur ilçesine bağlı Tel Tukan kasabasında konuşlandı. Yerel sivil idare kayıtlarına göre İdlib’de 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus, yaklaşık 1,3 milyon da iç göçle gelmiş vatandaş barınıyor. TSK’nın İdlib’de ateşkesin korunması amacıyla başlatacağı intikal, sivillerin güvenle barınmasını sağlayacağı için, olası göç dalgasının önüne geçmiş olacak.

İDLİB’TE SON DURUM

Türkiye'nin Afrin' başlattığı operasyon devam ederken TSK unsurları, İdlib gerginliği azaltma bölgesinde yeni bir ateşkes gözlem noktası oluşturmak üzere konuşlandı.

İdlib'te kurulacak yeni gözlem noktası Türkiye-Suriye sınırından yaklaşık 50 kilometre derinlikte yer alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait bir konvoy, İdlib'te gerginliği azaltmak amacıyla oluşturulacak ateşkes gözlem noktası için bölgeye ulaştı. Türkiye-Suriye sınırını geçen askeri konvoy, İdlib gerginliği azaltma bölgesinin güneydoğusunda Ebu Zuhur ilçesine bağlı Tel Tukan kasabasında konuşlandı.

Konuşlanan noktanın yaklaşık 6 kilometre karşısındaki hatlarda, Suriye ordusu unsurları ve İran destekli gruplar bulunuyor. Yeni gözlem noktası Türkiye-Suriye sınırından yaklaşık 50 kilometre derinlikte yer alıyor. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Astana anlaşması çerçevesinde gerçekleşen intikalin amacı, 6. ateşkes gözlem noktasının oluşturulması.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde, TSK, 12 Ekim 2017'de İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki ateşkes rejiminin takibi için gözlem noktaları oluşturmaya başlamıştı.

Anlaşmaya göre, kademeli olarak İdlib'in kuzeyinden güneyine uzanacak intikalde TSK'nın toplam 12 bölgede gözlem noktası kurması öngörülüyor. İntikalin sona erip, TSK'nın gözlem misyonunun başlamasının ardından Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Rus güçlerinin İdlib gerginliği azaltma bölgesinin dış kısmında, rejim ile muhaliflerin cephe hattında konuşlanması bekleniyor.

İDLİB NEREDE? İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye’de yakın döneme kadar rejim karşıtı askeri gruplar ve muhalifler ile Beşşar Esed rejimi güçleri arasındaki en çetin çatışmalar İdlib'de geçiyordu. Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib Türkiye sınırında bulunuyor. 

İdlib neden önemli? : Suriye iç savaşında en büyük şiddet dalgasının yaşandığı bölgelerden biri İdlib oldu. İdlib’in rejimin kontrolünden çıkmasından ve Rusya’nın ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasından sonra bölgeye şiddetli hava saldırıları başladı. Suriye’nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib milyonlarca kişinin sıkıştığı bir alan haline geldi. Ateşkesin korunamaması durumunda Esed rejimi, İran destekli güçler ve Rusya’nın yakın dönemde İdlib’e yönelik büyük bir şiddet dalgası başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Böylesi bir durumda milyonlarca kişinin Türkiye’ye girmek üzere sınıra yığılması bekleniyor.

İdlib'in nüfusu : Yerel sivil idare kayıtlarına göre İdlib’de 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus, yaklaşık 1,3 milyon da iç göçle gelmiş vatandaş barınıyor. TSK’nın İdlib’de ateşkesin korunması amacıyla başlatacağı intikal, sivillerin güvenle barınmasını sağlayacağı için, olası göç dalgasının önüne geçmiş olacak.

İdlib’in PKK tehdidiyle ilgisi ne? : İdlib ilinin kuzeydoğu ucunda yer alan Halep’e bağlı Afrin ilçesi, 2011’den bu yana terör örgütü PKK/PYD’nin işgalinde. Örgüt, ülkenin kuzeyinde, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e çıkabileceği bir koridora kavuşmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmek zorunda. Türkiye’nin Astana anlaşması çerçevesinde İdlib içerisinde oluşturacağı askeri hat, aynı zamanda Afrin’deki terör örgütünün İdlib’e yayılmasının önünde güvenlik duvarı halini alacak.