Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekli “Kanuni Sultan Süleyman’ın Kayıp Mezarının Araştırılması Projesi” kapsamında elde edilen bulgular düzenlenen panelle değerlendirildi. Panele Türkiye ile Balkanlar ve Doğu Avrupa'nın 11 farklı ülkesinden yaklaşık 100 bilim insanı katıldı. TİKA Başkanı Serdar Çam, "Yerleşimin gün yüzüne çıkarılmasıyla sadece Kanuni Sultan Süleyman'ın yüzyıllardır kayıp mezarının keşfi değil, aynı zamanda Zigetvar Savaşı ve insanlığın ortak tarihi hazinesi de ortaya çıkarılacak” dedi.
BİZİM İÇİN TARTIŞMA BİTTİ
Macaristan proje ekip başkanı, Doç. Dr. Pap Norbert, "Bizim için tartışma bitmiştir. Burada bir Osmanlı palangası olduğu kesinleşmiştir" dedi. Zigetvar'ın kuzeyindeki Türbek'teki çalışmaları anlatan Norbert "Çalışmalar sonucunda bir Palanga'ya orada da hırsız çukuruna ulaştık. Kanuni'nin kalbinin altın bir kutuda olduğunu düşünen hırsızların bu kuyuyu kazdığı tarihi vesikalarda belirtiliyordu" diye konuştu.
KAZIYA TÜRK ARKEOLOGLAR DA KATILACAK
Türkiye Ekip Başkanı Prof. Dr. Ali Uzay Peker, "Kesinlikle şunu söylüyoruz ki, biz Zigetvar'da bir Osmanlı yerleşkesi ve palangası bulduk. Yaptığımız çalışmalarda, türbe ve cami olacak kalıntılar da tespit ettik. Bazı kalıntıların, Osmanlı padişahlarının türbelerinde kullanılan eserler olduğu aşikar. Mayıs ayında Türk arkeologlarla birlikte kazı alanında bizde çalışma yapacağız. Tamamlanan kazılarla Kanuni’nin mezarının yapının yanı sıra Osmanlı yerleşiminin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor" dedi.
‘NEŞELİ OL, HAYATINI YAŞA’ MÜZE OLSUN
Konferans vermek için Hatay’a gelen ünlü tarihçi İlber Ortaylı, geçtiğimiz günlerde teleferik çalışmaları sırasında bulunan ve büyük merak uyandıran ‘Neşeli ol, hayatını yaşa’ mozaiğin kazı alanına gelerek, incelemelerde bulundu. Ortaylı, "Yapılacak kazılarda büyük mozaiklerin ortaya çıkacağı anlaşılıyor. Çok güzel şeyler yapılabilir. Bana kalırsa bir ayrı binada müzede teşhiri gerekir" dedi.