Türkiye, 23 Nisan'ı kutluyor... Meclis Başkanı ve Bakanlar Anıtkabir'i ziyaret etti

Meclis'te düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan TBMM Başkanı Şentop, beraberindeki heyet ile Anıtkabir'i ziyaret etti. Birinci Meclis Binası'nda tören düzenlendi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayan Şentop, Osmanlı'dan genç Türkiye'ye evrilen tarihte, TBMM'nin açılışının, millet iradesinin temsili anlamına gelen büyük değişimin başlangıcı olduğunu belirtti.

23 Nisan 2023 Pazar 09:04
Güncel Haberleri

AA



Meclis'te düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan TBMM Başkanı Şentop, beraberindeki heyet ile Anıtkabir'i ziyaret etti. TBMM'nin açılışının 103. yılı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yeni ve en önemli başlangıç noktalarından biri olan TBMM'nin açılış gününü çocuklara armağan eden kuruculara teşekkür eden Şentop, dünyadaki tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

Aydınlık Türkiye'nin geleceğinin teminatı olan çocuklara ithaf edilen 23 Nisan 1920 gününün, ülkenin büyük tarihinin en önemli kilometre taşlarından, değeri büyük dönüşüm günü olduğunu belirten Şentop, "Osmanlı'dan genç Türkiye'ye evrilen tarihimizde TBMM'nin açılışı, millet iradesinin temsili anlamına gelen büyük değişimin başlangıcıdır." ifadesini kullandı.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP'TAN 23 NİSAN MESAJI

Orduları dağıtılan, toprakları işgal edilerek tahkir edilmek istenen milletimiz, esaret altında yaşamaktansa ölmeyi tercih etmiş; çoluk çocuk, kadın erkek, genç ihtiyar demeden bağımsızlığı için tek vücut olarak hareket etmiş ve kanını son damlasına kadar akıtarak Trakya ve Anadolu'yu, verdiği İstiklal Harbi ile kendisine ebedi vatan kılmıştır.

Büyük fedakarlıklar gösteren çelik yürekler sayesinde oluşturulan TBMM, dünyaya, devletimizin temel taşlarının 'milletimizin kayıtsız şartsız egemenliği' esasında temellendiğini ilan etmiştir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan ve Anadolu halkının kendi kendine teşkilatlandığını bizzat gözlemleyen Mustafa Kemal Paşa, halktan aldığı destek ve ilhamla milli mücadelenin her safhasını planlamış, ordudan önce meclis kurarak, zaferi, 'hukuk ve meşruiyet' temelleri üzerinde yeşertmiştir. Gazi Paşa hem meclisin ilk başkanı hem cephede yeni ordunun başkomutanı; ilk meclisin vatansever milletvekilleri de hem cephede asker hem mecliste görev ifa eden ebedi kahramanlarımızdır."

TBMM Başkanı Şentop, 103 yılı geride bırakan TBMM'nin ilk başkanı ve Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere mücadele arkadaşlarını ve Birinci Meclis vekillerini rahmet ve saygıyla yad ettiğini belirterek, "Bizlere emanet ettikleri Türkiye Cumhuriyeti, çocuklarımızın ve gençlerimizin omuzlarında yükselmeye devam edecektir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.

DEVLET ERKANI ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkanı, TBMM'nin açılışının 103. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı.

Törende, Şentop'un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri katıldı.

Aslanlı Yol'dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine gelen heyet, TBMM Başkanı Şentop'un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Şentop, şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, öncülüğünüzde toplanan ve açılan, ilk başkanlığını yaptığınız, millet irademizin temsil yeri olarak dünyadaki saygın varlığıyla gurur duyduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 103'ncü yıl dönümü vesilesiyle buradayız. Varlık yokluk çizgisine sürüklenen ve büyük bir ümitsizlik içinde sindirilmeye çalışılan milletimizi birleştirip yeni bir diriliş destanı yazarak 'milli egemenlik' idrakiyle teşekkül ettirdiğiniz yüce Meclisimizin açılış gününde; aynı heyecan, şevk ve ilhamla milletimizi temsil etmenin onurunu yaşıyoruz.

Milli egemenlikten ve tam istiklalden hiç vazgeçmediğimiz bu 103 yılda, gelecek asırlarda da aynı ülküyle yol yürüyecek müstakbel şuurlu nesilleri yetiştirme hedefiyle çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin güvenli ellerinde ilelebet devam edecektir.

Kurtarıcı, kurucu ve gazi sıfatlarını haiz Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletimizden aldığı gücü 'önce millet ve vatan' idrakiyle, demokrasi ve cumhuriyet zemininde kararlılıkla devam ettirecektir. Kimsenin zerrece şüphesi olmasın. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920'deki kutlu kuruluş gününden bugüne, 103 yıldır aynı ruhla; Misakımilli hedefleri içinde, tek vatan telakkisi ile al bayrağımız altında varlığımızı sürdürmenin teminatı olmaya devam edecektir. Başta şahsınız olmak üzere, Milli Mücadelemizin asil evlatları olan yol arkadaşlarınızı, aziz şühedayı ve ilk Meclisimizin fedakar milletvekillerini, rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhunuz şad olsun."

BİRİNCİ MECLİS'TE TÖREN DÜZENLENDİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 103'üncü yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki Birinci Meclis Binası'nda tören düzenlendi.

Törene, TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Özlem Zengin, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, İYİ Parti Grup Başkanvekili İsmail Tatlıoğlu, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcileri ile bazı milletvekilleri katıldı.

Tören, Birinci Meclis'te ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey'in konuşmasının ses kaydının dinletilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

TBMM Başkanı Şentop, burada yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yüreklerinin buruk, gönüllerinin yaslı olduğunu dile getirdi.

En büyük tesellinin devletin bütün kurumlarıyla zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak, yeni yaşama imkanlarını oluşturmak için gösterdiği olağanüstü çaba olduğunu belirten Şentop, şunları söyledi:

"İnşallah, bu acı hadisenin izlerini silmek, 11 ili etkileyen depremlerin yıkıma uğrattığı şehirleri daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırmak için gösterilen gayret en kısa sürede neticelerini verecektir. Devletimizin bu konudaki kararlılığı, hazırlığı ve gücü tamdır. Bu vesileyle bir kez daha deprem felaketinde hayatını kaybeden canlarımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

"MECLİS, MİLLİ MESELELERDE ORTAK TAVIR ALMA CİHETİNE GİTMEKTE"

Şentop, 23 Nisan'ın tarihi anlamını kavramaya, bıraktığı siyasi mirası hakkıyla tespite, kavradıklarını ve tespitlerini genç nesillere aktarmaya mecbur olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bugün 103'üncü açılış yıl dönümünü idrak ettiğimiz TBMM'nin ve Milli Mücadele'nin karargahı olmuş Birinci Meclis'in bu devlet var oldukça, bu millet hayatiyetini devam ettirdikçe büyük ve yol gösterici bir anlamı olacaktır. Tarihi niteliği ve önemi göz önüne alındığında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin o ilk döneminden başlıca şu derslerin alınması lüzumlu görünmektedir; Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk olarak, tam bağımsızlık gayesinin mecburi kıldığı mücadelenin ancak milletin paydaşlığıyla ve meşruiyetini doğrudan milletten alarak yapılabileceğinin kabulü üzerinde yükselir. Amasya tamiminde sarahaten ortaya konan 'Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' prensibi doğrultusunda millet, Meclisin Ankara'da toplanmasıyla birlikte Milli Mücadelenin izleyicisi ve edilgin nesnesi değil, bizzat sahibi olmuştur."

Meclisin, farklılıkları ortadan kaldırmadan ve reddetmeden milletin bütün unsurlarını bir araya getirme başarısını gösterdiğini vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Bu örneklik, çetin imtihanlardan geçmeye yazgılı milletimizin her bir ferdi için zor zamanlarda başvurulacak derleyici ve tanzim edici bir davranış tarzıdır. Nitekim bugün de TBMM, milli meselelerde ortak tavır alma cihetine gitmektedir. Bu usül, bize Birinci Meclis'ten miras kalan ayırt edici bir hususiyettir. Devrin şartları göz önüne alındığında Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışından alınacak bir diğer önemli husus da maddi güçsüzlük vehmine kapılıp asli vazifelerden ve milli hamlelerden kaçılamayacağı hakikatidir. Nitekim daha Sivas Kongresi'nde bir hatip kürsüde, 'Müstakil yaşamaya mali durumumuz müsait değildir, zira çok borcumuz vardır' diyebilmiştir. Fakat Milli Mücadelede, bu fikir değil, 'Hiçbir kuvvet, milli şerefimizden daha büyük değildir' inanç ve kararlılığı hakim ve muzaffer olmuştur."

"BU BİNA DÜNYA BAŞKENTLERİNE MEYDAN OKUYAN MÜCADELENİN KARARGAHI OLDU"

TBMM Başkanı Şentop, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Milli Mücadele ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı dönem göz önüne alındığında, mücadelenin sadece işgalci devletlere ve emperyalist tasalluta karşı verilmediği; Birinci Dünya Savaşı'nda alınan ağır hezimetle daha da koyulaşan bir 'Bu memleketten ve bu milletten bir şey olmaz' kanaatiyle de savaşıldığı görülecektir. 103 yıl önce TBMM'nin açıldığı Ankara'ya gelenler, mütevazı bir Anadolu şehrine rastlamışlardı. Milletin hürriyet cezbesini mücadele kalıbına döken ve buradan müstakil devletimizi çıkaran hamlenin merkezi olarak Ankara, dünyevi hiçbir ihtişam emaresi göstermeyen, sadece dış görünüşe göre hüküm verenlerin karşısında hayal kırıklığı yaşayacağı bir beldeydi. Fakat bu Anadolu beldesi, içinde bulunduğumuz şu mütevazı bina, dünya başkentlerine meydan okuyan bir mücadelenin karargahı, iki yüzyıllık mağlubiyetler silsilesini parlak bir zaferle sona erdiren merkez oldu. İşte bu yüzden, şartları yetersiz, rakipleri veya düşmanları fazla güçlü görerek mücadeleden kaçınmak; harici sebeplerin müsait olmayışını, mali şartların yetersizliğini ve rakip devletlerin kuvvetini gerekçe göstererek milli iddialardan geri durmak, zor zamanlarda daha da belirginleşen seciyemizle bağdaşmayacak davranışlardır."

"YENİ DÖNEMİN TÜRKİYE YÜZYILI OLMASI HUSUSUNDA İDDİAMIZ TAMDIR"

Türkiye'nin iki yüzyıllık modernleşme tarihinin ilk yüz yılının, klasik imparatorluktan modern devlete geçiş için yürütülen politikaların, kadro oluşturma çabalarının ve genel anlamıyla devleti ayakta tutma gayretinin tarihi olduğunu belirten Şentop, şu ifadeleri kullandı:

"Modernleşme tarihimizin ikinci yüzyılı ise mağlubiyetle çıktığımız dünya savaşının ardından uğranılan işgal ve ilhak tehdidine karşı yürütülen Milli Mücadeleyle ve yeni Türk devletinin kuruluşuyla başlamıştır. Bu yüzyıl da ülkemizi bayındır, milletimizi müreffeh ve devletimizi güçlü kılma çalışmalarıyla bugüne kadar gelmiştir. Şimdi yeni bir yüzyılın eşiğindeyiz. Güç dengelerinin yeniden kurulduğu, yeni bir küresel tasarımın belirginleştiği, dünyadaki ekonomik ve siyasi ağırlık merkezlerinin değiştiği bu dönüşüm sürecinde Türkiye, coğrafi ve tarihi gerçeklerinden hareketle yeni bir hamle dönemine girmiştir. Eski dünyanın bütün büyük aktörlerinin yeniden sahneye çıktığı ve kendi nüfuz havzalarına taşma çabasında olduğu böyle bir dönemde Türkiye, Karadeniz'den Hint Okyanusuna ve Afrika'ya, Avrupa ortalarından Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada dengeleyici, barışçı ve insani gücünü artırmaktadır. İşte bu yüzden, bu yeni dönemin Türkiye Yüzyılı olması hususunda irademiz, iddiamız ve ısrarımız tamdır."

"TÜRKİYE'NİN SINIRLARI, HARİTALARIN GÖSTERDİĞİ YERDE BAŞLAYIP BİTMEZ"

"Türkiye neresidir?" diye sorulduğunda siyasi haritalara bakıp cevap vermenin bugün için artık yeterli olmadığını dile getiren Şentop, "Türkiye'nin sınırları, haritaların gösterdiği yerde başlayıp bitmez. Türkiye'nin sınırları, gönlümüzden, tarihimizden, uğruna şehit verdiğimiz yerlerden başlar ve kendimizi sorumlu hissettiğimiz coğrafyalarda biter. Adım attığımız yeni dönemde ispatlayacağımız hakikat, tahakkuk ettireceğimiz iddia, vazife duygusuyla ve adanmışlara özgü çelikten bir iradeyle gidip etkinleşeceğimiz her yer, bizim için vatan toprağıdır. Önümüzdeki yüzyılın Türkiye Yüzyılı olmasının manası, mayası, ruhu, yolu ve gayesi budur." dedi.

Şentop, Türkiye'nin 14 Mayıs'ta tarihi bir seçime gittiği bu dönemde 23 Nisan'da tecessüm eden birlik, dirlik, mücadele ruhuna daha çok sarılması gerektiğine işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Milletimizin ve hususen gençliğimizin 103 yıl öncesinden bugüne yankılanan o kutlu sesin gereğini yapacağına, Büyük Türkiye davasını yükselteceğine, İstiklal Marşı'nda en veciz ve vazıh halini bulan şuurun hayatı tanzim edeceğine inancımız tamdır. Bu vesileyle, Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 103'üncü yıl dönümünde, başta ilk Meclis Başkanımız, Milli Mücadelenin lideri ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclis'te kurtuluş mücadelesine omuz veren bütün milletvekillerimiz başta olmak üzere, bu çatı altında görev yapmış olan; vatan, millet, bayrak ve devlet uğruna şehit düşen, gazi olan; son olarak 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimine karşı dururken makamların en yücesine ulaşan her bir vatan evladını rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum."

Konuşmasının ardından Meclis Özel Defteri'ni imzalayan Şentop, 100 yıl önce asılan, bugün de camekanda sergilenen Türk bayrağı önünde beraberindekilerle fotoğraf çektirdi.