Rodney Dixon QC Kartal Hukuk Sempozyumu için Türkiye’ye geliyor

Uluslararası hukuk alanında İngiltere’nin dünyaca ünlü avukatı Rodney Dixon QC, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin daveti üzerine Türkiye’ye geliyor. Dixon, Kartal Hukuk Sempozyumunun ilk günü olan 22 Mart 2019 Cuma günü 11.30’da liseli öğrencilere hitap edecek.

19 Mart 2019 Salı 07:00
Güncel Haberleri


Uluslararası hukuk alanında İngiltere’nin dünyaca ünlü avukatı Rodney Dixon QC, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin daveti üzerine Türkiye’ye geliyor. Dixon,  Kartal Hukuk Sempozyumunun ilk günü olan 22 Mart 2019 Cuma günü 11.30’da liseli öğrencilere hitap edecek.

Esed ve rejim yetkililerinin yargılanması için UCM'ye başvurdu

Rodney Dixon QC liderlik ettiği bir grup avukatla yakın zamanda temsil ettikleri Suriyeli mülteciler adına başta Beşşar Esed olmak üzere rejimin önemli isimlerinin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmaları için başvuruda bulundu.

Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) yapılan başvuruda, Suriye'den kaçıp Ürdün'e sığınmak zorunda kalan 28 mülteci adına, insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle Beşşar Esed dahil rejimin üst düzey yöneticileri hakkında dava açılmasını istedi.

Mülteciler adına hukuk firması Stoke White tarafından yapılan başvuruda, şu anda Ürdün'deki farklı mülteci kamplarında yaşayan mağdurların Suriye rejiminin saldırıları nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldıkları vurgulandı. Mağdurlar ayrıca sürekli bombalı ve silahlı saldırı, gözaltı ve işkenceye maruz kaldıklarını, toplu cinayetlere ve büyük çaplı ihlallere tanık olduklarını belirtti.

Suriye'deki iç savaşın neredeyse 9 yıldır devam ettiğine dikkat çeken Dixon, "Sivillere yönelik yüz binlerce saldırından hiç kimse sorumlu tutulmadı. Bu dava, Suriyeli mağdurlar için gerçek bir dönüm noktasını temsil ediyor. Nihayet artık Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı'nın en sorumlu failler hakkında soruşturma açması için bir hukuksal kapı var." diye konuştu.

Kartal Hukuk Başlıyor

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Uluslararası Hukuk Kulübü beş (5) yıl önce okul içinde başladığı çalışmaları tüm öğrencilerle paylaşıyor. İlki düzenlenecek olan  “Kartal Hukuk Sempozyumu”, 22-23 Mart tarihlerinde Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirilecek. Birinci gün aktif sahada çalışan hukukta uzman isimlerin farklı alanda söyleşileri; ikinci gün ise hukuktaki kült eserlerin analizi ve dört farklı dava simülasyonuyla birlikte katılımcılarını ağırlayacaktır.

Kartal Hukuk Sempozyumu kapsamında; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, uluslararası hukukçu Rodney Dixon QC, Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Hukuk Müşaviri Doç Dr. Halit Eyüp Özdemir, İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Aybakan, İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar ve Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hatice Akıncı Yılmaz gibi alanında uzman kişileri lise öğrencileri ile bir araya getirerek; öğrencilere, Türkiye’deki, dünyadaki, uluslararası hukuktaki ve İslam hukukundaki meseleleri konuşma, bu alanlarda bir altyapı hazırlama, konuşmacıların tecrübelerinden faydalanma ve fikir alışverişi sağlama fırsatlarını sunmayı amaçlamakta.