‘Burak oyunda’ para cepte

YouTube’daki iki milyondan fazla takipçisiyle dikkat çeken üniversite öğrencisi Burak Şahin, Empower’ın desteğiyle çıkardığı ‘Burak Oyunda’ uygulamasıyla takipçileri için oyun oynarken hem eğleniyor hem de para kazanıyor.

12 Şubat 2017 Pazar 07:00
Pazar Haberleri

Bahar Erdoğan



Kendine has dili, yeni nesil bakış açısı, ilginç hikayeleri ve kitleleri arkalarından sürükleyen fenomenleriyle adından sıkça söz ettiren sosyal medya, gün geçtikçe etki alanını genişletiyor. Müzikten oyuna, yemekten spora, makyajdan modaya birçok alanda paylaştıkları videolarla büyük beğeni toplayan fenomenler, dijital çağa sosyallikleriyle renk katıyor. 2.3 milyondan fazla takipçiye ulaşan Burak, YouTube’da Türkiye’nin en büyük beş bireysel kanalından birinin sahibi. Takipçileri, Burak’a özellikle GTA ve Minecraft gibi çok sevilen oyun videolarından ulaşıyor. Burak’ın 2015 yılının Mart ayında mobil uygulama platformu Empower’ın desteğiyle çıkardığı mobil uygulaması, şu ana kadar 500 binden fazla indirilmeye ulaştı. Biz de bu ünlü fenomene YouTube dünyasını sorduk.

Türkiye’de Youtuber olmak nasıl?

Youtuber olmak zor çünkü bizim ülkemizde insanlar eleştiriyi çok abartıyor ve şevkinizi kırabiliyor. 2012 itibariyle Türkiye’de kanal sayısı artmaya başladı ve son bir buçuk senedir hiç olmadığı kadar arttı. Fakat diğer ülkelere nazaran içerik özgünlüğü olarak daha gerideyiz.

2.3 milyondan fazla takipçiye nasıl ulaştınız?

Düzenli bir şekilde video paylaşmanın etkili olduğunu düşünüyorum. Kendi üslubunuzla ve tarzınızla içerik ürettiğiniz zaman insanlar sizin içten bir şekilde davrandığınızı hissediyorlar ve sizi arkadaşları olarak görebiliyor.

Mobil uygulama serüveniniz nasıl başladı?

Sadece YouTube kanalımı büyüterek tek bir platformda var olmak bana yeterli gelmemeye başlamıştı. YouTube kanalımda ulaştığım kitleyi yeni bir platformda buluşturarak takipçilerimi ikinci bir aboneye çevirebileceğim bir mobil uygulama istiyordum. Empower ekibi, bana özel ‘Burak Oyunda’ isimli bir mobil uygulama teklifiyle geldi. Bu mobil uygulama özellikle YouTube’a erişim sıkıntısı olduğunda çok işime yarıyor ya da anket oluşturup yeni çekeceğim videoda hangi oyunu istediklerini öğrenebiliyorum.

Nasıl gelir elde ediyorsunuz?

Youtube’da videolardaki reklamlardan gelir kazanabiliyorsunuz, bunun yanı sıra birçok firmayla reklam çalışmaları yapıyorum.

Eğlenirken, eğlendiriyorum

Youtuber olmak hayatını nasıl değiştirdi?

Kendimi bildim bileli oyun oynamayı çok severim. Aklımda YouTube kanalı açmak gibi bir düşünce yokken arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine bir kanal oluşturdum. Videolarıma bir nevi bir oyun şov programı denilebilir. Oyunları oynarken devamlı sohbet ediyor ve elimden geldiğince insanları eğlendirmeye çalışıyorum. Sanırım ben çok eğlendiğim için insanlar da eğleniyor ve beni izliyor. Tabii bu noktadan sonra hayatımda pek çok şeyi değiştirdi. Kanalımı açmadan önce kamu yönetimi okumayı istiyordum ama Burak Oyunda’nın büyümesiyle medya sektöründe yer almaya karar verdim. Dışarı çıktığım zaman artık tanınıyorum ve birçok insan benimle resim çektirmek ve sohbet etmek istiyor. İnsanların sizi sevmeleri ve dost olarak görmeleri çok güzel bir duygu.