Cumhurbaşkanı Erdoğan - Putin görüşmesi sonrası dev anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü'nde bir araya geldi. Liderlerin ortak açıklamasından önce Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için hükümetler arası anlaşma imzaladı.

10 Ekim 2016 Pazartesi 07:00
Politika Haberleri


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı görüşmenin ardından Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşma imzalandı.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mabeyn Köşkü'nde gerçekleştirdiği görüşme sona erdi. Saat 17.10'da başlayan ve yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Putin ortak açıklama yaptı. Açıklama öncesi Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında, Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşma imzalandı. Anlaşmayı Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak imzaladı. Anlaşmayla Rus gazı Türkiye'ye taşınacak.

16.30 sıralarında Mabeyn Köşkü'ne gelen Erdoğan'ın girişinden kısa bir süre önce de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar köşke girmişti.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Akımı'yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün, az önce atılan imzayla noktayı koyduk. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'yle ilgili olarak da yine burada, bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım" dedi.

23. Dünya Uluslararası Enerji Kongresi kapsamında yapılan toplantıların 2 gün daha süreceğini kaydeden Erdoğan, bakanlar ve uzmanlar arasındaki görüşmelerle, kongrenin çok daha farklı bir zenginliğe kavuşacağını dile getirdi.

Erdoğan, devlet başkanları olarak açılış konuşmalarında bir araya geldiklerini ifade ederek, açılışın ardından ikili görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Erdoğan, "Bakanlarımız ikili görüşmelerine devam ediyor, devam edecekler. Uzmanlarımız aynı şekilde bu görüşmeleri devam ettirecekler." diye konuştu.

Ülkeler arasındaki ilişkileri özellikle ilgilendiren konuların ele alındığını anlatan Erdoğan, "Ama bunun yanında ekonomik ilişkiler, ticari ilişkiler, savunmayla ilgili ilişkiler, turizme yönelik, kültürel bütün bu konuları ilgilendiren ilişkiler, bu görüşmelerde yer alıyor. Tabii bizim Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler noktasında, bugün gerçekten sayın Başkanla dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta Başkanlar huzurunda konulmuş oldu." ifadelerini kullandı.

- BÖLGEDEKİ GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine inancının tam olduğunu vurgulayarak, "Birçok alanda, savunma sanayi ile ilgili olsun, siyasi alanda olsun, ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz." dedi.

Üst Düzey İstişari Konsey toplantısıyla ilgili olarak dışişleri bakanlarına talimatların verildiğini, yıl sonu veya gelecek yıl başı itibarıyla toplantının gerçekleştirileceğini bildiren Erdoğan, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının da aciliyet kazandığını, bu konuda da ilgili bakanların çalışmayı yapacağını, Türkiye'de düzenlenecek toplantının önem arzettiğini belirtti.

Erdoğan, "Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle görüştük. Bu konuda ne gibi işbirliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde insani yardım konusunda, ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar. Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri bakanlarımız, genelkurmay başkanlarımız ve milli istihbarat teşkilatı müsteşarlarımızın da katılacakları toplantılarla bir araya gelip, bu konudaki çalışmayla bir noktaya varılacaktır." diye konuştu.

Türk Akımı'nın değerlendirmesinin yapıldığını belirten Erdoğan, "Türk Akımı'yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün, az önce atılan imzayla noktayı koyduk. Bir diğer yine çok önemli husus, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'yle ilgili olarak da yine burada, bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım." dedi.

Basın toplantısına, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov ve diğer Rus yetkililer katıldı.

Bu arada, basın toplantısı öncesinde 1 saat 40 dakika süren Erdoğan-Putin görüşmesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Kalın ile MİT Müsteşarı Fidan da yer aldı.

Putin'in açıklamalarından satırbaşları...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya hükümeti bir karar aldı. Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya tekrar ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye ve diğer yaş meyve sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu, karşılıklı yarara dayalı bir karar sonuçta. Çünkü Rusya'daki tarım sektörü bu tür tarım ürünlerini üretmiyor. Türkiye'den bu kalemler Rusya'ya ithal edilince bizdeki fiyatlar düşecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin imzalanmasının adından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi gibi büyük bir organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı Türk dostlarını tebrik ettiğini söyledi.

Putin, görüşmeler kapsamında iki ülke için son derece güncel olan çok sayıda konu üzerinde görüş alışverişi yaptıklarını ifade ederek, ikili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Rusya hükümetinin bir karar aldığını anlatan Putin, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatını açtıklarını hatırlattı. Putin, özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını belirterek, Türkiye’den Rusya'ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle sonra ülkesindeki fiyatların düşeceğine işaret etti.

Putin, toplantıda önemli kararlar alındığını belirterek, "İkili ilişkilerimizin tam olarak normalleşmesini tamamlamak üzere mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde bu konuyu Karma Ekonomik Komisyon (KEK) misyonu takip edecektir. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır." diye konuştu.

AKKUYU'DA ÇALIŞMALARA DEVAM

Erdoğan ile görüşmesinde özellikle enerji alanındaki işbirliğini ele aldıklarını vurgulayan Putin, bu noktada Akkuyu Nükleer Santrali'nin büyük projedeki çalışmalara devam edilmesinden bahsettiklerini söyledi.

Putin, bu projenin Türkiye açısından sadece yeni nükleer güç anlamına gelmediğini kaydederek, "Aynı zamanda, Türkiye’de yeni sanayi branşı da ortaya çıkmaktadır. Bu proje personel yetiştirme ve teknolojiyi kapsıyor. Rusya’da hali hazırda 200’ü aşkın genç Türk öğrenci ve önümüzdeki günlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde imzaların atılmasına da değinen Putin, "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Türk Akımı, yani yeni doğalgaz boru hattından bahsediyoruz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Türkiye’nin bir enerji merkezi haline getirilmesi amacını yerine getirmek üzere bu adımlarla ilerliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

“SURİYE’DE AKAN KANIN DURDURULMASINDAN YANAYIZ”

Erdoğan ile başta Suriye olmak üzere bölgesel konulara geniş bir zaman dilimi ayırdıklarını söyleyen Putin, hem Rusya hem de Türkiye olarak Suriye’de akan kanın en hızlı şekilde durdurulmasından yana olduklarını ifade etti. Kendilerinin de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı bir şekilde geçilmesini istediklerini dile getiren Putin, “Suriye’de barışı isteyen herkesin bunu desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Halep’e insanı yardımların götürülmesi için her türlü çabayı gösterecekleri konusunda görüş birliğine vardıklarını dile getiren Putin, ancak insani yardımların ulaştırılması konusunda güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi. ABD’ye (Halep kent merkezinde muhaliflerin kontrol ettiği doğu bölümünün dış dünyayla bağlantısını sağlayan ancak rejim güçlerinin hakim olduğu) Kastillo yolundan Suriye orduları ve muhalif grupların uzaklaştırılması konusunda öneride bulunduklarını ancak Amerikan yönetiminin bunu fiilen yapamadığını ya da yapmak istemediğini anlatan Putin, cumartesi günü Lozan’da yapılacak Suriye görüşmelerinde en önemli konulardan birinin bu olacağını ümit ettiğini vurguladı.

Putin, “Halep’te akan kanın durması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önerdiği silahlı grupların uzaklaştırılması teklifine Erdoğan ile birlikte çaba göstermek konusunda mutabık kaldık.”

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Özellikle özel kuvvetler ve askeri kurumlar arasındaki temasların hızlandırılması konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Putin, ayrıca savunma sanayii alanında da işbirliğinin sürdürülmesine hazır olduklarını belirtti. Konuk Cumhurbaşkanı, her iki taraftan bu konudaki önerilerin araştırıldığını kaydetti. Rusya Devlet Başkanı, sözlerinin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rus-Türk ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği özen, dikkat ve yanı sıra gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini iletti.