İki ülkeyi açık açık tehdit etti: Seyirci kalmayız, sonuçları olur

Üst düzey bir Rus diplomat, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımının askeri gerilimi tırmandıracağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya'nın bu katılımı sadece izlemekle kalmayacağı ve iki ülkenin bunu yaparak güvenliklerini tehlikeye atacağı tehdidinde bulundu.

16 Mayıs 2022 Pazartesi 13:12
Politika Haberleri

Star Gazetesi



Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına seyirci kalmayacağını belirterek, "Dolayısıyla bunu yaparak iki ülkenin güvenlikleri artırmayacak aksine, güvenlikleri tehlikeye girecek." tehdidinde bulundu.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rus diplomat, iki ülkenin bu hamlesini 'Batı'da uzun vadeli sonuçları olacak son ciddi hata' olarak nitelendirdi.

Ryabkov, "Batı'daki, özellikle kuzey Avrupa'daki politikacılar tarafından, dünyada meydana gelen olaylar yanlış ve çarpıtılmış şekilde yansıtılıyor. İsveç ve Finlandiya'nın güvenliğinin NATO üyeliğiyle güçlendirilmeyeceği bizim için aşikar." dedi.

TEPKİMİZ SAHADAKİ DURUMA BAĞLI OLACAK

Rusya'nın NATO'dan artan bir askeri tehdide pratik tepkisinin sahadaki duruma bağlı olacağını belirten Ryabkov, iki İskandinav ülkesinin 'sağduyuyu feda etmeyi' ve NATO üyeliği arayışına girerek Avrupa'daki askeri gerilimi daha da tırmandırmak için bir adım atmayı seçtiğini söyledi.

Finlandiya ve İsveç'teki milletvekillerinin, hükümetin politika değişikliğinin ardından, NATO üyeliğine başvurmak için oy kullanmaları bekleniyor. Her iki ülke de Soğuk Savaş boyunca ABD liderliğindeki askeri bloğun dışında kaldı, ancak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle şimdi ittifaka katılmaları gerektiğini düşünüyorlar.

Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana NATO'nun sınırlarına doğuya doğru genişlemesinin ulusal güvenliği için kritik bir tehdit oluşturduğunu ileri sürüyor. Rus hükümeti, ittifakın Kiev'e ordusunu kurmak için yaptığı yardımın kırmızı çizgiyi aştığını ve Rusya'nın elini zorladığını iddia etti.

Rusya, 2014'te imzalanan Minsk anlaşmalarının şartlarını yerine getirmediğini iddia ederek, Donetsk ve Lugansk'taki Donbass cumhuriyetlerini tanıyarak 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırdı.

Kremlin o zamandan beri Ukrayna'nın kendisini resmen ABD liderliğindeki NATO askeri bloğuna asla katılmayacak tarafsız bir ülke olarak ilan etmesini talep etti. Kiev, Rus taarruzunun tamamen sebepsiz olduğu konusunda ısrar ediyor ve iki ayrılıkçı bölgeyi zorla geri almayı planladığı iddialarını reddediyor.

Star Gazetesi